تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی طیف کوازارها و منبع توان آن ها بود....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی طیف کوازارها و منبع توان آن ها

بررسی طیف کوازارها و منبع توان آن ها

یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.


نام ایده: بررسی طیف کوازارها و منبع توان آن ها
نام ارائه دهنده/دهند گان: یگانه طاهری، فاطمه نوری، پارمیدا مظفری
 زمینه و نوع پروژه: فیزیک
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: دبیرستان فرزانگان 8 تهران (دوره اول)

چکیده

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی طیف کوازارها و منبع توان آن ها بود.

مقدمه

همه اجرامی که منبع گسیل نور می باشند، دارای طیف نشری و جذبی هستند. با فرض جسم سیاه، این اجرام در همه فرکانس ها تابش الکترومغناطیسی خواهند داشت. در طیف به دست آمده از هر جرم، خطوط جذبی مشاهده می شوند که نشان دهنده ساختار جرم مورد نظر می باشند.

این خطوء همان جذب انرژی توسط الکترون های موجود در عناصر جرم سماوی هستند.

شدت تابش در طول موج های گوناگون برای هر جرم، متفاوت خواهد بود.

قله شدت بر اساس دمای جرم تعیین می شود. برای محاسبه دما از روی قله طیف، از قانون وین استفاده می شود. همچنین با رسم نمودار رنگ - رنگ می توان اطلاعاتی درباره دمای جسم کسب نمود. در این نمودار، از قدر اختروش ها در فیلترهای مختلف استفاده می شود. عدد قدر بزرگ تر، نشان گر روشنایی کم تر در ناحیه طول موجی مورد نظر می باشد.

بررسی طیف کوازارها و منبع توان آن ها

اگر منبع گسیل نور، دارای سرعت باشد، در طیف گرفته شده از آن، جابه جایی در همه خطوط مشاهده می شود. برای جرم در حال دور شدن، این جابه جایی به سمت طول موج های بلندتر صورت می گیرد که به همین علت آن را «انتقال به سرخ» می نامند. با اندازه گیری انتقال به سرخ از روی طیف، می توان سرعت جرم را محاسبه کرد.

اولین اختروش ها با تلسکوپ های رادیویی در اواخر سال 1950 کشف شدند. بسیاری از آن ها به صورت منابع رادیویی ثبت شدند

با استفاده از تلسکوپ های کوچک و تلسکوپ Lovell به عنوان تداخل سنج، آن ها دارای اندازه زاویهای بسیار کوچک بودند. صدها مورد از این اجسام تا سال 1960، ثبت شده و در سومین کاتالوگ کامبریج منتشر شدند. فضانوردان ستاره آبی کم رنگ را در محل منبع رادیویی، شناسایی کرده و به طیف آن دست یافتند.

در سال 1962 یک پیشرفت حاصل شد. منبع رادیویی دیگری مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری صورت گرفته شده توسط هازارد و بالتون در طی یکی از خسوف ها با استفاده از تلسکوپ رادیویی، این امکان را برای مارتین فراهم کرد تا به صورت نوری جسم را شناسایی کند. این طیف نشان دهنده خطوط انتشار یکسان بود. او متوجه شد که این ها، خطوط طیفی هیدروژن با انتقال سرخ بالا بودند.

این کشف نشان میداد که آن جرم با سرعت 47000 کیلومتر بر ثانیه حرکت میکند. این کشف، مشاهده اختروش را دچار تغییرات اساسی کرد و این امکان را برای فضانوردان دیگر فراهم کرد تا انتقال سرخ را از خطوط انتشار منابع رادیویی دیگر، بیابند.


هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی طیف کوازارها و منبع توان آن ها بود. آن ها با روش مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی به گردآوری اطلاعات مورد نیاز خود پرداختند. و بعد از بازیابی اطلاعات از منابع علمی مختلف تحلیل هایی به صورت گروهی در جهت بررسی طیف کوازارها و منبع توان آن ها انجام دادند.

مهارت های کسب شده
1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با روش های ایده یابی
5. آشنایی با نگارش مقاله

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: مهدی رحمانی، تنظیم: نیلوفر یاقوتی