تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پروژه حاضر این بود که نحوه جریان سریع رودهای جهان را شبیه سازی کرده و علت آن را بیان کردند. آن ها جهت دستیابی به اهداف پژوهش اقدام به انجام آزمایشی در این زمینه کردند....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماشین هوشمند شبیه سازی جریان های اقیانوسی

ماشین هوشمند شبیه سازی جریان های اقیانوسی

یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: ماشین هوشمند شبیه سازی جریان های اقیانوسی
نام ارائه دهنده/دهندگان: آوا آذری، خورشید علوی نژاد
زمینه و نوع پروژه: شیمی
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبستان غیر انتفاعی گل نرگس

چکیده

هدف دانش آموزان از پروژه حاضر این بود که نحوه جریان سریع رودهای جهان را شبیه سازی کرده و علت آن را بیان کردند. آن ها جهت دستیابی به اهداف پژوهش اقدام به انجام آزمایشی در این زمینه کردند.

مقدمه

در سراسر اقیانوس های جهان رودهای عظیمی در حرکت است که یکی از نیرومندترین آن ها" گلف استریم" نام دارد. این رود عظیم از سواحل آمریکای مرکزی حرکت می کند و سراسر اقیانوس اطلس را می پیماید و به سواحل اروپای شمالی می رسد.


 این آب ها که از مناطق نزدیک به خط استوا حرکت می کنند گرم هستند، و حتی رنگ آن ها گاه با رنگ آب های مجاور متفاوت است، و عجب این که عرض همین رود عظیم دریایی (گلف استریم) در حدود 150 کیلومتر، و عمق آن چند صد متر می باشد! سرعت آن در بعضی از مناطق به قدری است که در یک روز 160 کیلومتر راه را طی می کند.

تفاوت درجه حرارت این آب ها با آب های مجاور در حدود 10 تا 15 درجه است، و لذا حاشیه غربی آن را دیوار سرد می نامند.

"گلف استریم" بادهای گرمی به وجود می آورد، و مقدار قابل توجهی از حرارت خود را به طرف کشورهای شمالی قاره اروپا می برد، و هوای آن کشورها را بسیار مطبوع می کند، و شاید اگر این جریان نبود زندگی در آن کشورها بسیار سخت و طاقت فرسا بود.

ماشین هوشمند شبیه سازی جریان های اقیانوسی

گلف استریم یکی از این رودهاست، و در آب های پنج قاره جهان نظیر این جریان دریایی فراوان است و عامل اصلی آن تفاوت حرارت منطقه استوایی زمین و مناطق قطبی است که این حرکت را در آب دریاها به وجود می آورد.

این حجاب نامرئی همان" تفاوت درجه غلظت آب شور و شیرین" و به اصطلاح تفاوت" وزن مخصوص" آن ها است که سبب می شود تا مدت مدیدی به هم نیامیزند.

جریان های دریایی:

تعریف: در اقیانوس ها هم مانند خشکی ها، رود هایی جریان دارند که به آن ها جریان های دریایی (اقیانوسی) می گویند.


جریان های آب گرم از نواحی گرم استوایی به سمت قطب در حرکت اند و در مقابل جریان های آب سرد نیز از نواحی قطبی به سوی آب های گرم استوایی حرکت می کنند. و آب و هوای سواحل اطراف خود را تحت تأثیر قرار می دهند.

هدف دانش آموزان از پروژه حاضر این بود که نحوه جریان سریع رودهای جهان را شبیه سازی کرده و علت آن را بیان کردند. آن ها جهت دستیابی به اهداف پژوهش اقدام به انجام آزمایشی در این زمینه کردند.

ابتدا تکه آهن را روی رادیاتور مدرسه گذاشتند و سپس کمی یخ را درون ظرف پیرکس ریختند، سپس یک طرف ظرف را آهن داغ و طرف دیگر یخ گذاشتند و ادویه ها را داخل ظرف ریختند. ادویه ها شروع به حرکت کردند، حرکت دایره ای از طرف یخ به طرف آهن و در یک مسیر مشخص حرکت می کردند.

وسایل آزمایش: یک تکه آهن یک ظرف پیرکس و کمی ادویه و آب می یاشد

مهارت های کسب شده

1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با نحوه پرزنت و ارائه
5. آشنایی با رودهای جهان
6. آشنایی با علل حرکت سریع رودخانه ها

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: مهدی رحمانی، تنظیم:نیلوفر یاقوتی