تبیان، دستیار زندگی
گالری مجازی ایران َهنر با حضور وزیر ارشاد عصر دیروزدر خانه هنرمندان ایران رونمایی شد. گالری که آغاز به کار آن موجب برآورده شدن یکی از آرزوهای وزیر ارشاد شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گالری مجازی ایران َهنر رونمایی شد

وزیر ارشاد: به یکی از آرزوهایم رسیدم

گالری مجازی ایران َهنر با حضور وزیر ارشاد عصر دیروزدر خانه هنرمندان ایران رونمایی شد. گالری که آغاز به کار آن موجب برآورده شدن یکی از آرزوهای وزیر ارشاد شد.

بخش هنری تبیان

گالری مجازی ایران‎هنر رونمایی شد

عصر دیروز نخستین گالری مجازی هنری با عنوان "ایران َهنر" در حالی در خانه هنرمندان رونمایی شد که وزیر ارشاد با خرید نقاشی خط غفار قنبرپور به قیمت 7 میلیون تومان نخستین خریدار این گالری بود.

علی جنتی وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی، در این مراسم که حجت َالاسلام حسین شاهمرادی، مجید ملانوروزی و جمعی از هنرمندان در آن حضور داشتند، با بیان این که ساحت مقدس هنر، گونه ها و تعابیر بسیاری دارد، گفت: عالی ترین و کامل ترین این گونه ها، خود قرآن است که مظهر هنر است و در وصف هنر آفرینش بسیار سخن گفته است. از جمله عالی ترین هنرهای جهان خلقت نیز خود انسان است که امیرالمومنین (ع) فرموده است: "تو گمان می کنی که جسم کوچکی هستی، در حالی که جهانی در تو نهفته است". بنابراین می توان گفت منشأ و سرچشمه هنر خود خداوند است و از این نظر، هنرمند قابل احترام است، چون آفریننده  است. آفریننده ای که وجهی هرچند ناچیز از زیبایی آفرینشگر جهان هستی را می نماید. وقتی هنر و هنرمند را ستایش می کنید، در حقیقت گوشه ای از جمال حضرت حق را می ستایید. هنر معنوی، اصیل ترین هنری را که نشانه هایی از زیبایی شناسی در آن نهفته است خلق می کند.

وزیر ارشاد با بیان اینکه هنری که جنبه قدسی دارد واجد ارزش هی فراوان است اظهار کرد: امروز بسیار خرسندیم که به برکت انقلاب و در جوششی هوشیارانه، حوزه هنرهای تجسمی بسیار گسترش یافته و صاحب رویدادها و عناوین معتبری مثل همین گالری مجازی شده است. حرکت های خودجوشی مثل تأسیس این گالری برخوردار از ایده ای بدیع و جذاب است که با ابتکار و اهتمام بخش خصوصی شکل گرفته و پدیدآورندگان و صاحبان آن، علاقه و انگیزه وافری برای خدمت به فرهنگ و هنر و اهالی آن دارند.

وزیر ارشاد همچنین بیان کرد: آنگونه که به من گزارش شده است این نگارخانه با نیتی خیرخواهانه ، برنامه ای مدون و اهدافی دقیق طراحی شده و مجوزهای لازم را از مراجع ذی ربط اخذ کرده است. این شوق و انگیزه هرگز نباید تضعیف یا خاموش شود، بلکه باید مورد حمایت و تشویق قرار گیرد. منظور از حمایت نیز فقط حمایت های معمول مالی یا اختصاص امکانات دولتی نیست، بلکه معرفی این سامانه به هنرمندان، مجموعه داران و مردم و شرکت در تبادل آثار است.

جنتی افزود: هر اثر اصیل هنری طبیعتا به فضای خشک و کسالت بار اطراف خود روح می بخشد و زیبایی را به مخاطب هدیه می کند. یک اثر هنری، فشرده ای از دانش، تجربه ها و الهام های هنرمند است که در طول زمان، مفاهیم بلندی را به مخاطب ارائه می کند. مخاطب علاوه بر آنکه از سیمای ظاهری یک اثر بهره می برد به تدریج درباره عمق آن نیز تفکر می کند، تأثیر می پذیرد و موجب عمومی شدن هنر در جامعه می شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به این نکته که امروز کشورهای توسعه یافته به این حقیقت پی برده اند که اقتصاد مبتنی بر صنایع فرهنگی می تواند بخش عمده ای از تولید ناخالص ملی را تشکیل می دهد اظهار کرد: به همین دلیل در چند دهه اخیر در این بخش ها سرمایه گذاری کرده و سودهای کلانی نیز دست َیافته اند. در حالی که در بخش های صنعت و تجارت سرآمد دیگر کشورها هستند، اما توسعه صنایع فرهنگی را در کنار سایر بخش های تولیدی و اقتصادی و خدماتی به عنوان رکن چهارم اقتصاد مورد توجه قرار داده اند.

او ادامه داد: بدون تردید برای فراگیر شدن استفاده آثار اصیل هنری باید فرهنگ َسازی کرد. هنوز بسیاری از مردم توان خریدن اثر هنری، هرچند با بهای اندک و یا اختصاص زمان کافی برای حضور در گالری ها را ندارند، اما از دیدن آثار هنری لذت می برند. بنابراین باید شرایط بومی شدن اثر هنری فراهم شود و دست کم این آثار در مراکز عمومی در معرض دید قرار گیرند. چه بسیار مجموعه َهای اداری، تجاری و آموزشی و گردشگری که در ساختمان های بزرگ استقرار دارند که اتاق ها، تالارها و سرسراهای شان بی روح و کسالت آور است و هیچ اثری از مظاهر معماری و فرهنگ و هنر در آن ها دیده نمی شود.

جنتی افزود: بخش خصوصی در این زمینه می تواند گام های موثری بردارد و توان این کار را نیز دارد. بخش دولتی هم می تواند با بهره گیری از هنر تجسمی، زیبایی بصری را در فضای سازمانی ایجاد کند و با خریدن و نگهداری آثار هنری، از هنر ایرانی و پدیدآورندگان شان حمایت کنند. خوشبختانه قوانین جاری کشور نیز به وزارت خانه هاف شرکت َها و سازمان های دولتی چنین اجازه َای داده است.

وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنانش، به لایحه اختصاص درصدی از بودجه پروژه های عمرانی به خریدن آثار هنری اشاره کرد و گفت: در سال 1391 این لایحه در بودجه کل کشور پیشنهاد شد؛ اما در مجلس گذشته عملا رد شد و مورد تصویب قرار نگرفت. در سال 1394 هم باز در بودجه کشور این لایحه را گذاشتیم، اما الزام نکردیم، به این عنوان که دستگاه ها مجازند این کار را انجام دهند که خوشبختانه در مجلس تصویب شد.

وی همچنین گفت: تصور عمومی بر این است که سود اقتصادی در بخش َهای تولیدی، بازرگانی و خدمات نهفته است و به همین دلیل گرایش به سرمایه گذاری در این سه بخش موجب غفلت از اقتصاد فرهنگ و هنر شده است. اگر اذعان داریم که مهم ترین داشته  ایرانیان، فرهنگ و هنر آنهاست که از دیرباز شهره عالم بوده است، باید بپذیریم که ما در بهره گیری از این سرمایه  ارزشمند کوتاهی کرده ایم و آن را به عنوان رکن اساسی اقتصاد به شمار نیاورده ایم. من از زمانی به وزارت ارشاد وارد شده ام، بخش اقتصاد هنر را در رأس برنامه هایم گذاشته ام. تلاش هایی هم در بخش اقتصاد خلاق و استفاده صنایع فرهنگی کارهای خوبی انجام شده است. مقالات خوبی نوشته شده و آثار خوبی ترجمه شده است. ما به دولت پیشنهاد دادیم که اگرچه به بخش فرهنگ و هنر کمک نمی کنید، چون اقتصادیون بیشتر به امور عمرانی و مانند آن علاقه دارند اما ما به عنوان بخش فرهنگی علاقه  َداریم به افزایش تولید خالص ملی در این زمینه کمک کنیم و اگر شما وارد این صحنه شوید خواهید دید ارزش افزوده صنایع خلاق بسیار بالاتر از ارزش افزوده سایر فعالیت َهای صنعتی و خدماتی است. به همین دلیل پیشنهاد ایجاد یک کمیسیون اقتصاد خلاق را به دولت داده ایم که این نهاد برای پیگیری این امر فعالیت خواهد کرد.

جنتی در ادامه سخنان خود در این مراسم افزود: هنر از دیرباز با روح زندگی در سرزمین باستانی ایران اجین بوده و میراثی ماندگار برای ایرانیان به جا گذاشته است و این پیشینه پربار اکنون بستر مناسبی برای بالندگی هنرهای نوظهور فراهم ساخته است. به همین دلیل این گنجینه ارزشمند را باید مورد احترام قرار دهیم و آن را به سامان و سود برسانیم.

گالری مجازی ایران‎هنر رونمایی شد
یکی از مهم َترین اهداف اقتصاد خلاق در دولت شکل َگیری چنین حرکت َهایی است که امروز شاهد آن هستیم؛ اقداماتی که بدون دخالت دولت و با ذوق و سلیقه بخش خصوصی شکل می َگیرد و می َتواند در کاهش وابستگی اقتصاد کشور با صادرات تک محصولی نفت موثر واقع شود. امروز دنیا، دنیای ارتباط و فناوری اطلاعات است و در این میان گسترش فضای مجازی به همه ابعاد زندگی رنگ و بوی متفاوتی افزوده است. سرعت، دقت، کاهش هزینه ها و دسترسی به تنوع و تکثر اطلاعات هیچ شخصیت حقیقی یا حقوقی را از فضای مجازی بی َنیاز نمی َکند و فرهنگ و هنر و ارتباطات نیز از این قاعده مستثنی نیستند. شاید در منظر نخست، خرید و فروش آثار اصیل هنری از طریق فضای مجازی به دلیل ظرایف و شرایط متنوع این کار، دشوار به نظر برسد اما اکنون به مرحله َای رسیده َایم که تکنیک َهای مختلف تجارت الکترونیک همه شرایط را برای نمایش و فروش
مجازی این آثار فراهم کرده است.

یک نگارخانه مجازی می َتواند چند ده برابر یک نگارخانه فیزیکی آثار هنری را به نمایش بگذارد و اطلاعات جامعی را درباره آثار و پدیدآورندگان آنها در دسترس علاقه مندان آنها قرار دهد. در هر موقع از شبانه روز علاقه َمندان را به تماشای آثار هنری دعوت کند و انبوهی از آثار هنری را در اختیار آنها قرار دهد. با این همه نگارخانه َهای مجازی هرگز رقیب نگارخانه َهای فیزیکی نیستند و دارای کارکردهای متفاوت و به گونه َای مکمل یکدیگر هستند به همین دلیل انتظار می َرود که همکاری نزدیکی بین نگارخانه های مجازی و فیزیکی شکل گیر و منجر به افزایش کارایی نگارخانه داری در سطح کشور شود. آنچه امروز در اینجا دیدم و توضیحاتی که شنیدم موجب شد احساس کنم یکی از آرزوهایی که در این زمینه داشتم تحقق پیدا کرده است.

درآمد هنر از درآمد نفت بالاتر است

همچنین احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران نیز در این مراسم پشت تریبون حاضر شد و درباره لزوم وجود هنر در جامعه به طرق مختلف گفت: به همان نسبت که ما از طبیعت فاصله می َگیریم نیاز به اثر هنری نیز بیشتر می َشود. اما در دروه صنعتی شدن، فرهنگ و هنر نیز صنعتی می َشود. در این شرایط نیاز به روایتی از هنر داریم که جدیدتر باشد. به نظر من در دسترس قرار گرفتن آثار هنری به حفظ آنها کمک می َکند، این کار حتی می َتواند از کپی شدن آثار نیز جلوگیری کند و کاری که آقای هادیان در پیش گرفته است به این فضا کمک می َکند.

وی افزود: ایران در همه جای جهان به فرهنگ و هنرش شناخته شده است، ما صنعت و تکنولوژی نیز داریم اما آنچه می َتواند سرمایه ما باشد حوزه َهای مختلف هنری است. اگر به این موضوع قائل بوده و سپس معتقد باشیم که امروز اثر هنری خود نوعی کالا محسوب می َشود، می توان نتیجه گرفت که ما بازار شناخته شده و با ظرفیتی در همه جای جهان داریم که می َتوانیم کالای فرهنگی ایرانی را در آن عرضه کنیم.

عضو شورای شهر تهران ادامه داد: به علاوه می توانیم فرهنگ و هنر را پایه صنعت قرار دهیم و به اقتصاد فرهنگ و هنر به شکل چشم گیری نظر داشته باشیم. سرمایه گذاری روی فرهنگ و هنر با نگاه اقتصادی به شکلی خواهد بود که ما بتوانیم فرهنگ و هنر خود را در همان عرضه کنیم و به این وسیله به فرهنگ و هنر کشور کمک کنیم.

مسجد جامعی با بیان اینکه ما ظرفیت آن را داریم که در بخش صادرات فرهنگ و هنر درصدی از بازار جهانی را با خود اختصاص دهیم اظهار کرد: اگر چنین فعالیتی داشته باشیم درآمد حاصل از آن از درآمد نفت بالاتر خواهد بود. ایجاد چنینی ظرفیتی واقعا ضروری است؛ امروز در اقصی نقاط کشور هنرمندان بسیاری داریم که اثر هنری خلق می َکنند و به بازار جدیدی برای تبادل و عرضه آثار هنری نیاز دارند.

وی همچنین گفت: این گالری مجازی می َتواند زمینه ساز یک فضای فرهنگی هنری در فضای خشم َآلود جهانی باشد و لطافت فضا و گسترش نگاه َهای انسانی منجر شود.

"ایران هنر" بانک اطلاعاتی فرهنگ و هنر

سید جمال هادیان رییس شورای سیاست َگذاری گالری "ایران هنر" نیز در این مراسم گفت: سال گذشته عده ای از جوانان خوش فکر مراجعه کردند و خواستند چنین کاری را انجام دهند. ما نیز با انرژی و انگیزه آن ها همراهی کردیم و برای ایجاد این گالری، از مشورت هنرمندان و دوستان اقتصادی کمک گرفتیم.

او ادامه داد: گالری "ایران هنر" فقط مکانی برای نمایش و فروش آثار اصیل هنری نیست، بلکه بانک اطلاعات هنرمندان و آثارشان است. هنرمندانی که به این گالری وارد می شوند، باید سوابق خود را در آن ثبت کنند. این کار، زمینه تشکیل یک بانک اطلاعات را فراهم می کند تا به آرزوی تشکیل یک بانک اطلاعاتی در زمینه فرهنگ و هنر برسیم.

هادیان بیان کرد: ذات هنر با خلاقیت و نوآوری همراه است. ما ایده زیاد داریم، اما اگر اجرا نداشته باشد، بی فایده است و نابود می شود. گالری ایران هنر به هیچ ارگانی تعلق ندارد و یک نهاد کاملا غیردولتی در بخش خصوصی است. ویژگی خاص سامانه نیز استفاده نکردن از قالب های آماده ی صفحات وب است. یک تیم 9 ماه در این مجموعه زحمت کشیده اند تا بدون استفاده از هیچ نرم افزار و قالبی، این سایت را طراحی کنند. همچنین برای این گالری شعاری از یک ضرب المثل انگلیسی با عنوان اصل، بهتر از کپی است، انتخاب شده و قرار است فقط آثار هنری اصیل در آن به نمایش گذاشته شود.

هادیان همچنین گفت: از اهداف مهم این گالری، اطلاع رسانی دقیق درباره آثار هنری و بومی  شدن آن هاست. این آثار سرمایه ای هستند که با گذشت زمان، ارزش افزوده پیدا می کنند. بخشی از عواید این گالری نیز به بیماری های بدون درمان هنرمندان اختصاص پیدا خواهد کرد. همچنین اسناد خطی، چاپ ها و کتاب های سنگی که در خانه ها در حال از بین رفتن هستند، در این گالری به نمایش درمی آید تا سازمان ها بتوانند از آن استفاده کنند.

رییس شورای سیاست گذاری گالری ایران هنر به دیگر ویژگی های این گالری اشاره کرد و افزود: در این گالری برای هر هنرمند و اثر هنری، یک صفحه در نظر گرفته شده است. کشف هنرمندان ناشناخته، برگزاری حراج هنری در هر فصل و داشتن شبیه ساز برای دکور آثار هنری از دیگر ویژگی ها و امکانات این گالری است. همچنین در دل این سامانه، یک رسانه وجود دارد که فراتر از وبلاگ، یک سامانه اطلاع رسانی است که افکار و تولیدات هنرمندان را معرفی می کند.


هنرآنلاین