تبیان، دستیار زندگی
سی دفاع مقدس اولین مسابقه سراسری داستان دفاع مقدس عصر امروز با معرفی برگزیدگان به‌كار خود پایان داد. در ابتدای این مراسم، رضا امیرخانی ـ رییس هیات مدیره انجمن قلم ایران ـ درباره‌ی برگزاری این مسابقه گفت: انجمن قلم ج...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اختتامیه مسابقات داستان نویسی دفاع مقدس

اولین مسابقه سراسری داستان دفاع مقدس عصر امروز با معرفی برگزیدگان به‌كار خود پایان داد.

در ابتدای این مراسم، رضا امیرخانی ـ رییس هیات مدیره انجمن قلم ایران ـ درباره‌ی برگزاری این مسابقه گفت: انجمن قلم جزو وظایف فرهنگی خود می‌داند كه سهم فرهنگی‌اش را ایفا كند؛ به این دلیل وظیفه‌ی برگزاری این مسابقه را قبول كرد.

او در ادامه یادآور شد: این سال‌ها گفته می‌شود كه از ادبیات دفاع مقدس باید دفاع كرد. اما امروز ما خوشحالیم كه پرفروش‌ترین كتاب‌ها، كتاب‌های دفاع مقدس هستند، بنابراین ادبیات دفاع مقدس به دفاع احتیاج ندارد. همان‌طور كه می‌بینیم، جشنواره‌ی فیلم فجر در حال برگزاری است و فیلم‌های خوب آن با اقتباس از داستان‌های دفاع مقدس هستند.

این داستان‌نویس همچنین تصریح كرد: مسابقه سراسری داستان دفاع مقدس در عرصه‌ داستان كوتاه برگزار می‌شود و برای كسانی است كه فاصله‌ی ادبیات حرفه‌یی و غیرحرفه‌یی را یافته‌اند. این فهم درست فرهنگی از تقسیم این دو حیطه است. البته این‌طور نیست كه داستان غیرحرفه‌یی ضعیف‌تر از داستان حرفه‌یی باشد. بلكه به‌نظر می‌رسد داستان‌نویس حرفه‌یی فرصت بیش‌تری برای نوشتن صرف می‌كند و این تفاوت فضای حرفه‌یی و غیرحرفه‌یی در داستان‌نویسی است. این جشنواره با پیدا كردن داستان‌نویسان غیرحرفه‌یی كار خود را دنبال كرده، كه در این میان، حدود 900 اثر به جشنواره رسیده است و این باعث مباهات و رشك‌برانگیزی هر جشنواره‌ای می‌تواند باشد.

سپس امیرحسین فردی - دبیر علمی اولین مسابقه‌ی سراسری داستان دفاع مقدس - با نقل خاطره‌ای سخنانش را آغاز كرد و گفت: خاطره‌ام به زمستان 59 بازمی‌گردد. به همین حوزه‌ی هنری. زمانی كه تازه جنگ شروع شده بود؛ جنگی یك‌طرفه و ظالمانه. ارتش بعثی روز به‌روز جلو می‌آمد و روستا‌ها را ویران می‌كرد و مردم را می‌كشت. جوان 22 ساله‌ای بودم. خوش‌بینانه فكر می‌كردم روزی این مظالم توسط نویسندگان سرشناس نوشته می‌شود. در همین حال و هوا بودیم كه كانون نویسندگان ایران بیانیه‌ای صادر‌ كرد و هر دو طرف را محكوم كرد و خواستار دست كشیدن از جنگ دو طرف شد. برای من عجیب بود. ما ارتشی نداشتیم و از خاك خود دفاع می‌كردیم؛ از چه دست بكشیم؟ این مضمون مثل آواری بر شانه‌های ما افتاد و فكر نمی‌كردم در این كشور چنین جماعتی هم زندگی كنند. همیشه آرزو داشتم ما نویسندگان خوبی داشته باشیم، كه این وقایع را بنویسند. خوش‌بختانه امروز این اتفاق افتاده و جانشینان همان جوان‌هایی كه با تفنگ‌های خود و با كم‌ترین سلاح جنگیدند، قلم در دست گرفته‌اند و جانانه می‌نویسند.

فردی با بیان این‌كه كاری كه در این مسابقه شروع شده، چندان حرفه‌یی نبوده است، متذكر شد: این كار درواقع آزمایشی بود كه ببینیم در بطن جامعه چقدر نویسنده وجود دارد، كه درباره‌ی دفاع مقدس می‌نویسد، و ارسال 910 اثر باعث خوشحالی ما شد.

وی همچنین با اشاره به جایزه‌ی كتاب سال و برگزیده‌ی ادبیات داستانی در این جایزه، این موضوع را طلیعه‌ی خوشی برای ادبیات داستانی‌مان دانست و افزود: این اتفاق باید دو دهه پیش می‌افتاد و این موضوع بزرگ‌ترین ضربه را به ادبیات داستانی ما زده است. البته نه وزارت فرهنگ و ارشاد فعلی، اما وزارت ارشاد فعلی هم نباید در این زمینه كاهلی كند.

دبیر علمی مسابقه سراسری داستان دفاع مقدس با اشاره به آثار فرستاده‌شده، یادآور شد: 910 اثر به این مسابقه رسیده است كه البته همه آن‌ها داستان كوتاه نبودند. داستان بلند و رمان هم داشتیم. اما چون تعدادشان كم بود، نمی‌توانستیم در گردونه‌ی داوری قرارشان دهیم. ولی كار‌های خوب به‌صورت مستقل چاپ خواهند شد.

به‌گزارش ایسنا، سپس بیانیه‌ی هیأت داوران این مسابقه شامل: امیرحسین فردی، راضیه تجار، محمدرضا بایرامی، حسین فتاحی، فیروز زنوزی جلالی و محمد‌كاظم مزینانی، توسط راضیه تجار برای حاضران خوانده شد. در این بیانیه‌ آمده بود: روزگاری كه گمان می‌رفت دیگر كم‌تر نویسنده‌ای، دغدغه‌ نوشتن درباره هشت سال دفاع مقدس، آدم‌ها و حوادث آن را داشته باشد، ناگهان با یك فراخوان نه چندان پردامنه و با درنظر گرفتن جوایزی، نه آن‌قدر زیاد، 910 داستان كوتاه و بلند و حتا رمان از بسیاری از جاهای ایران به دبیرخانه این مسابقه رسید. صرف‌نظر از چند و چون آثار و قوت و ضعف آن‌ها، چنین استقبالی را باید یك پدیده امیدوار‌كننده تلقی كرد؛ «پدیده» از این منظر كه داستان‌های ارسالی همه می‌بایستی ملتزم و محدود به مضمون دفاع مقدس می‌بودند و نه غیر. در میان آثار رسیده 12 رمان، 15 داستان بلند و 883 داستان كوتاه به‌چشم می‌خورند، كه پس از بررسی‌های جداگانه در دور اول و دوم، هر اثر توسط چهار داور بررسی شد، كه 17 داستان كوتاه از نظر هیات داوران، شایسته تقدیر و سه داستان برگزیده اعلام شدند.

سه داستان برگزیده‌ی این مسابقه به این شرح اعلام شدند:

رتبه‌ی اول: "وقتی خودش نیست" نوشته مجید كلشتری از تهران به‌خاطر ریزپردازی و جزیی‌نگری در ساخت ذهن و زبان شخصیت‌ها، بهره‌گیری متعادل و هوشمندانه از تكنیك‌های مناسب در روایت داستان و استفاده از زبان پالوده و پیرا از حواشی و متفاوت بودن زبان و مضمون در داستان.

رتبه‌ی دوم: "دریا قلی" نوشته‌ی زهرا مشتاق از تهران به‌خاطر پرداخت به موضوع دفاع شهری توسط مردمان عادی و نیرو‌های مسلح در نخستین روز‌های تجاوز ارتش بعث عراق به آبادان.

رتبه‌ی سوم: "مردارخوار" نوشته‌ احمد شاكری از تهران به‌خاطر نگاه هستی‌شناسانه مبتنی بر عدل الهی در گیر و دار جنگ.

و 17 داستان مورد تقدیر نیز به این ترتیب معرفی شدند: مادر: درد، نوشته آزاده فخری از تهران، روباه نیمه‌شب، نوشته مریم حاجی‌لو از تهران، تشییع جنازه‌ی یك بند انگشت، نوشته سیده فاطمه مریدی از قم، ماه عسل قطبی، نوشته مرضیه جوكار از شیراز، دختران كارون، نوشته معصومه عیوضی از تهران، آدام، نوشته مرضیه گلابگیر از اصفهان، قهرمان، نوشته فریده تاجیك از تهران، لباس نو برای پیرزن، نوشته فرشته فرشته‌حكمت از شیراز، پرستو‌های بی‌قرار، نوشته منیرالسادات موسوی از تهران، طواف، نوشته شهره احدیت از كاشان، خاطب به تاریكی، نوشته شاهرخ گیوا از تهران، هانیه، نوشته مهدی نورمحمدزاده از تبریز، باور كنید، نوشته علی مهر از كرج، آقا ناصر، نوشته حسن سجادی‌پور از همدان، بیمار اتاق 314، نوشته علیرضا محمدی‌نیا از تهران، كافی‌شاپ، نوشته مهران هاشمی از تهران و آخرین تیر آرش، نوشته تیمور آقامحمدی از قم.

جایزه‌های برگزیده‌ها توسط میرفیصل باقرزاده - رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس -، حسن بنیانیان - رییس حوزه هنری - و حمید حسام - معاونت ادبیات حوزه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس - اهدا شد. در بخش تقدیری نیز خانم‌ها جایزه‌های‌شان را از بلقیس سلیمانی، طاهره ایبد و راضیه تجار گرفتند، و جایزه‌های آقایان توسط امیرحسین فردی، حسین فتاحی، محسن مؤمنی، فیروز زنوزی جلالی و رضا امیرخانی اهدا شد.

منبع : ایسنا