تبیان، دستیار زندگی
هدف از پژوهش حاضر طراحی و ساخت گلدانی با قابلیت آبرسانی به گیاه می باشد، روش پژوهش به صورت آزمایشی بود و دانش آموزان با استفاده از وسایل بازیافتی اقدام به ساخت گلدان نمودند...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طراحی و ساخت گلدانی با قابلیت آبرسانی به گیاه

طراحی و ساخت گلدانی با قابلیت آبرسانی به گیاه

یازدهمین دوره از پروژه  های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال  های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه  ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده  های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح  های جدید شما عزیزان هستیم.


نام ایده: طراحی و ساخت گلدانی با قابلیت آبرسانی به گیاه
نام ارائه دهنده/دهندگان: سانیا دارابی
زمینه و نوع پروژه: گیاه شناسی
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: پژوهشسرای اشراق


چکیده
هدف از پژوهش حاضر طراحی و ساخت گلدانی با قابلیت آبرسانی به گیاه می باشد، روش پژوهش به صورت آزمایشی بود و دانش آموزان با استفاده از وسایل بازیافتی اقدام به ساخت گلدان نمودند.

طراحی و ساخت گلدانی با قابلیت آبرسانی به گیاه


مقدمه
گیاهان از حساس ترین جانداران روی کره زمین هستند، آن ها هیچ زبان اشاره ای ندارند و ما معمولا زمانی متوجه می شویم که گیاه مان دچار بیماری شده که دیگر دیر شده است و گیاه به مرور زمان درحال خشک شدن است. از طرفی نگهداری گیاه فقط دادن به موقع آب و داشتن نور کافی ملاک نیست. گیاهان احتیاج به دمای مناسب دارد و کیفیت هوا اتاق نیز بسیار حیاتی است.

البته موارد دیگری نیز مانند فشار هوا و جریان هوا بر روی رشد گیاه تاثیر مستقیم دارد و تنظیم یک به یک این موارد برای افرادی که فقط به گیاه علاقه مندند ممکن است کمی دشوار باشد. تنظیم محیط ایده آل برای رشد گیاه از طرفی هم برای افراد حرفه ای که علاقه خاصی به گیاهان دارند می تواند به عنوان یک ابزار کمکی مورد استفاده قرار بگیرید. یکی از مشکلاتی که در خصوص نگهداری از گیاهان در منازل و ادارات وجود دارد آبیاری بیش از حد آن هاست که می تواند به گندیدگی و به دنبال آن پوسیدگی ریشه و در نهایت از بین رفتن گیاه منجر شود.

پرورش گل و گیاه کار مورد علاقه خیلی از افراد است خیلی از مردم بعد از کارهای روزانه به این کار می پردازند. پرورش گل و گیاه در منازل عموما با وسایل اندکی صورت می گیرد و اکثر کارها توسط خود فرد انجام می شود این گیاهان عموما از نوع آپارتمانی می باشند و نیاز به نور زیادی ندارند ولی به آبیاری منظم و دقیقی نیاز دارند. در هنگام تعطیلات که اکثر خانواده ها به مسافرت می روند آبیاری گل ها و گیاهان یکی از مشکلات علاقمندان به پرورش گل و گیاه است. این پروژه می تواند برای آبیاری منظم و دقیق مورد استفاده قرار بگیرد. با به کار بردن این گلدان در هنگام مسافرت مطمئین هستید که هنگام بازگشت گل های شما خشک نشده بلکه شاداب و زیبا باقی مانده اند.


اهداف طرح: هدف کلی این پروژه طراحی و ساخت گلدانی با قابلیت آبرسانی به گیاه می باشد.
اهداف ویژه شامل: آشنایی با روش های نگهداری از گیاهان زینتی و آپارتمانی، میزان نیاز گل های مختلف به آب، اهمیت آبرسانی به گیاهان و انواع روش های آبرسانی به گیاه، آموزش طراحی آزمایش و پایان نامه نویسی و ارائه مطلب و نهایتا هدف کاربردی آن کمک به حفظ فضای سبز در منازل، ادارات، مراکز تحقیقاتی و... می باشد.

طراحی و ساخت گلدانی با قابلیت آبرسانی به گیاه


مواد و روش ها:

1. دو بطری در اندازه های مختلف تهیه شد بگونه ای که حجم بطری بزرگتر 1 لیتر و حجم بطری کوچک تر نیم لیتر بود به طوری که بطری کوچک تر به راحتی از دهانه بطری بزرگتر عبور می کرد. قطر دهانه بطری بزرگ 11 سانتیمتر و قطر دهانه بطری کوچک 8 سانتی متر است. طول بطری بزرگ 18 سانتی متر و طول بطری کوچک 14 سانتی متر می باشد.

2. دایره ای به اندازه قطر دهانه بطری بزرگ توسط پرگار روی درب بطری بزرگ رسم شد. درب بطری توسط کاتر از روی خط دایره رسم شده بریده شد و بخش میانی آن دور انداخته شد. سپس توسط یک سوهان لبه بریده شده صاف و مسطح گردید.

3. با خطکش به ارتفاع 7 سانتی متر از پایین بطری بزرگ علامت زده شد. سپس بطری کوچک تا بخش علامت گذاری شده در بطری بزرگ وارد شده و بخش اضافه آن که بیرون قرار می گرفت به ارتفاع 2 سانتی متر از سطح بطری بزرگ توسط ماژیک علامت زده و با کاتر بریده شد.

4. توسط یک چسب با قابلت چسباندن پلیمرهای پلاستیکی ذرب بطری به دهانه بطری کوچک چسبانده شد. این چسب تمام منافذ اطراف دهانه بطری را پر کرده و آن را محکم نگه می دارد.

5. به منظور نگهداری محکم تر بطری کوچک تر، از چهار قسمت با فاصله های مساوی دو سوراخ یکی بر روی درب و دیگری بر روی لبه بطری زده شد و یک سیم از هر جفت سوراخ رد و در بخش زیرین درب بطری دو سر آن بهم متصل گردید.

6. درون بطری کوچک تا 2 سانتی متر مانده به لبه آن از خاک باغچه پر شد و گیاه مورد نظر درون آن کاشته شد سپس بطری بزرگ تا نیمه پر از آب شد و بطری کوچک در آن قرار گرفته و با پیچاندن درب گلدان محکم شد.

7. گلدان دیگری که به عنوان شاهد می باشد در اندازه هایی به ابعاد بطری کوچک تهیه و همان گیاه و با ارتفاع مساوی در آن کاشته شد.

8. گلدان ها در شرایط محیطی یکسان از لحاظ نور و دما قرار داده شدند و به مدت سه هفته به آن ها آب داده نشد و هر روز شرایط هر دو گلدان از لحاظ سلامت و شادابی گیاهان مورد بررسی قرار گرفت.


ابزارهای مورد نیاز: بطری در دار، چسب مایع، فتیله گرد، کاتر، شیلنگ آکواریوم، دوربین، پرگار و خط کش
 
مهارت  های کسب شده
1. ایده یابی خلاق
2. کسب مهارت در حل مساله
3. کنترل زمانی در انجام پروژه
4.  مهارت فن بیان
5. طراحی آزمایش
6. چگونگی ثبت داده ها
7.  مستند سازی
8.  نگارش پایان نامه.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: مهدی رحمانی
تنظیم: نسرین صادقی