تبیان، دستیار زندگی
زنان در همه جوامع بخصوص جوامع اسلامی نقش اساسی را ایفا می کنند و حتی در هنگام اشتغال به کارهای منزل هم مشغول نقش آفرینی در جامعه هستند چرا که تربیت فرزندان که آینده سازان جامعه اند را برعهده دارد. پس نقش زنان در ساخت جامعه همانند نقش مردان غیر قابل انکار
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نقش بانوان در انقلاب اسلامی

زنان در همه جوامع بخصوص جوامع اسلامی نقش اساسی را ایفا می کنند و حتی در هنگام اشتغال به کارهای منزل هم مشغول نقش آفرینی در جامعه هستند چرا که تربیت فرزندان که آینده سازان جامعه اند را برعهده دارد. پس نقش زنان در ساخت جامعه همانند نقش مردان غیر قابل انکار است.

فرآوری: محمد حسین لواسانی- بخش تاریخ ایران وجهان تبیان
بانوان در انقلاب اسلامی

توجه امام به نقش حساس بانوان در مسائل انقلاب

بانوان در پیروزی و تداوم انقلاب و در مقابله با حوادث بزرگ دوران ده ساله، یکی از بارزترین و درخشان ترین نقش ها را داشته اند. امام فقید بزرگوار ما، با توجه به این نقش حساس بود که در ستایش زنان جمهوری اسلامی، بارها لب به سخن گشوده و یادگارهای ارزنده ای از قضاوت خود در این مورد برای نسل های آینده به جای نهاده است.

لوازم بزرگداشت نقش زن در انقلاب؛ از منظر امام خمینی (ره)

معلّم بزرگ انقلاب حضرت امام خمینی (ره) نقش زن را در انقلاب- چه در پیدایش و چه، در استمرار آن- و نیز جایگاه او را در تکامل جامعه ی اسلامی و بلوغ اسلامی و انقلابی آن، بسی بزرگ می داشت و حق هم همین است و این مستلزم آن است که زن ایرانی و زن مسلمان، به مجاهدت خود برای رها شدن از دام های پرداخته و در راه نهاده ی فرهنگ تباه گر غرب، با اراده ای راسخ ادامه دهد و به هیچ رو تسلیم اغوای آنان که زن را ابزاری برای پیشبرد سیاست های ویرانگر و اسارت بار خواسته اند، نشود. ظرافتی هوشمندانه لازم است که میان تشخص و منزلت علمی و فرهنگی و اجتماعی و هنری و سیاسی زن، با تنزل و انحطاط او تا سطح وسیله و ابزاری برای مقاصد سیاسی و شخصی فرق گذاشته شود و این با آنچه مطلوب و محبوب هر انسان آزاده و آگاه است، مشتبه نگردد.
* شما در چنین سمینارها و اجتماعاتی، باید روش های  درست برای ادامه ی خط امام و انقلاب در باب زن را تدوین کنید و تداوم این راه را تضمین نمایید.

آثار بینش امام (ره) در مورد تجلیل از زن

بعد از پیروزی انقلاب، در باره ی مسئله ی زن و تلاش برای دفاع از حقوق زنان، فعالیت های زیادی شده است. در حقیقت باید گفت که بعد از انقلاب، از زن ایرانی تجلیل شده است. پیشقراول این تجلیل هم امام بزرگوار بود که با همه ی وجود برای زن ایرانی مسلمان ارزش و احترام قائل بود. همین بینش بود که موجب شد زنان کشور در انقلاب اسلامی سهم بزرگی را ایفا کردند؛ به طوری که اگر حضور زنان در نهضت انقلابی ملت ایران نمی بود، به احتمال زیاد این انقلاب  به این شکل پیروز نمی شد؛ یا اصلاً پیروز نمی شد، با مشکلات بزرگی در سر راه آن پدید می آمد. بنابراین، حضور زنان مشکل گشا بود. در جنگ هم همین طور بود. در مسائل دیگر از اول انقلاب تا به حال هم همین گونه بوده است.

تأثیر زنان در پیروزی انقلاب در دیدگاه امام خمینی (ره)

امام فرمودند و درست هم فرمودند که: اگر زنان در این نهضت همکاری نمی کردند، انقلاب هم پیروز نمی شد. یقیناً اگر زن ها در داخل خیابان ها و در راهپیمایی های عظیم حضور پیدا نمی کردند- آن حضور عظیم و با شکوه زنان در دوران انقلاب- انقلاب پیروز نمی شد. در جنگ تحمیلی اگر امثال همین مادر گرامی سه شهید و مادران شهیدان و همسران شهیدان- که من افتخار داشته ام با هزارها نفر اینها از نزدیک نشست و برخاست و گفتگو کنم و خصوصیات آن ها را مشاهده کنم- ایمان خود، صبر خود، ایستادگی خود، معرفت خود و روشن بینی خود در قبال ضایعات جنگ و فداکاری های جوانان و مردان را نشان نمی دادند، جنگ پیروز نمی شد. اگر مادران و همسران شهدا بی صبری نشان می دادند، شوق جهاد در راه خدا و شهادت در دل مردها می‌خشکید؛ این گونه نمی جوشید؛ این گونه به جامعه طراوت نمی‌داد.

اولین درک کننده ی نقش بانوان در پیروزی انقلاب و دفاع مقدّس

اگر زنان در این نهضت همکاری نمی کردند، انقلاب هم پیروز نمی شد. یقیناً اگر زن ها در داخل خیابان ها و در راهپیمایی های عظیم حضور پیدا نمی کردند- آن حضور عظیم و با شکوه زنان در دوران انقلاب- انقلاب پیروز نمی شد

اگر این مادرها آن وقتی که جنازه ی بچه هاdشان می آمد یا حتی نمی آمد، آه و ناله می کردند، گله می‌کردند، یقه چاک می زدند. اعتراض به امام و اعتراض به جنگ می کردند، مطمئناً جنگ در همان سال های اول و در همان مراحل اول زمین گیر می شد. نقش مادران شهدا این است.
همسران صبور شهدا، زن های جوان، شوهران جوان خودشان را در آغاز زندگی شیرین خانوادگی مورد آرزو از دست بدهند. اولاً راضی بشوند. این شوهر جوان بلند شود برود جایی که ممکن است برنگردد؛ بعد هم شهادت او را تحمّل کنند؛ بعد هم افتخار کنند، سرشان را بالا بگیرند. اینها آن نقش های بی‌بدیل است. بعد آنچه که تا امروز ادامه دارد، همسری با جانبازان است. خانم هایی رفتند همسر جانبازان شدند. یک مرد ناقص معیوب احیاناً بداخلاق به خاطر وضع جسمی با اختلالات ناشی از موج گرفتگی و غیره را انسان به عنوان یک متعهّد و یک مسئول، داوطلبانه و بدون هیچ اجباری برود پذیرایی اش را به عهده بگیرد، خیلی فداکاری کرده است. یک وقت شما می گویید من می آیم روزی دو ساعت از شما پذیرایی می‌کنم. خب، هر روزی که شما می روید، او از شما تشکر می کند. 
یک وقت هست که نخیر، شما خودتان را به عنوان همسر او توی خانه ی او می گذارید؛ شاید بدهکار! یعنی طبیعت کار این است که باید شما این کار را بکنید. اینها این فداکاری را کردند. اصلاً نمی شود نقش زنان را محاسبه کرد.
اول کسی که این نقش را فهمید، امام بزرگوار ما بود- مثل خیلی چیزهای دیگری که اول او فهمید، در حالی که هیچ کدام از ماها نمی فهمیدیم- همچنان که امام نقش مردم را فهمید.
امام تأثیر حضور مردم را درک کرد، آن وقتی که هیچ کس درک نمی کرد. بزرگانی با یک تعبیرات زشتی به ما می گفتند که شما فکر می کنید با همین مردم می شود کار بزرگی انجام داد؟! آن چنان با تحقیر حرف می زدند، کأنه اصلاً انسان نیست آن کسی که به او اشاره می کنند! امام نه؛ امام قدر مردم را دانست، مردم را شناخت، توانایی های آن ها را درک کرد، کشف کرد، فراخوان داد.

انتظار امام از بانوان در حفظ انقلاب 

شما که می دانید دشمنان ما در صددند به انقلاب ضربه بزنند و اطلاع دارید. که وحدت به وجود آمده در کشور ما چقدر با ارزش است و حضور مردم ما در صحنه های انقلاب تا چه اندازه اهمیت دارد، باید این حضور را حفظ کنید و مردها و فرزندان و شوهران و برادرانتان را به حضور قوی در همه ی صحنه ها و حفظ وحدت و پشتیبانی از آرمان های عزیز انقلاب- که امام بزرگوارمان تأمین آن‌ها را از ما انتظار داشتند- وادار کنید.