تبیان، دستیار زندگی
ن 85 ) امروز ، دوازدهم بهمن ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با دوازدهم محرم الحرام 1428 هجری قمری و یکم فوریه 2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند: روزی که مصریان اتباع ای...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امروز در تاریخ ( 12 بهمن 85 )

امروز ، دوازدهم بهمن ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با دوازدهم محرم الحرام 1428 هجری قمری و یکم فوریه 2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:


روزی که مصریان اتباع ایران شدند

2530 سال پیش در چنین روزی در سال 523 پیش از میلاد ، مصریان كه صدها سال استقلال كامل داشتند ، پذیرفتند كه از آن پس خودشان اتباع و سرزمین شان یك ساتراپی (ایالت) ایران باشد. دوراول حكومت ایران برمصر(زمان هخامنشیان) 121 سال طول كشید. پس از این مدت هم تا سالیان دراز، یهودیان مصری خود را از اتباع ایران معرفی می كردند.

***


اعلام وحدت اروپا یك سال پیش ازمیلاد و دنباله کار تا به امروز

2008 سال پیش در چنین روزی ، یك سال پیش از میلاد ، سنای روم ، با تصویب قطعنامه ای كه متن آن موجود است ، اعلام كرد اروپا تحت ریاست و رهبری روم (ایتالیا) به صورت واحد در آمده و از این پس قوانین روم باید در سراسر اروپا اجرا شود.

سنای روم در این قطعنامه استدلال كرده بود ؛ از آنجا كه وحدت قوانین ، تكالیف و نظامات را به صورت واحد در می آورد بهترین عامل وحدت ملل اروپایی است. همین مصوبه كه روح آن زنده مانده بود 1955 سال بعد باعث عقد پیمان تشكیل بازار مشترك اروپا در شهر «رم» شد كه بعدا به صورت اتحادیه اروپا با پول واحد در آمده و تاكنون بسیاری از قوانین اعضای اتحادیه مخصوصا در زمینه امور اجتماعی ، كار و اقتصاد یكسان شده ، مقررات مرزی از میان رفته كه وحدت سیاسی پس از تصویب قانون اساسی اتحادیه و نیز وحدت نظامی محتمل است .

این اتحادیه با 25 عضو سریعا همه اروپا را فرا می گیرد ؛ البته این بار از راه مسالمت . پاپها ، شارلمانی و ناپلئون هم در صدد تحقق این آرزو بر آمده بودند ، ولی به طرق دیگر و برتری یك كشور بر سایر كشورها. اروپاییان در طول تاریخ خود اتحادیه های متعدد پشت سر گذارده اند و معلوم نیست كه اتحادیه تازه تا چه زمان ادامه داشته باشد.

از آنجا كه این اتحادیه روسیه را كه بزرگترین كشور اسلاو نژاد اروپا است و قدرت نظامی وسیع دارد كنار گذاشته و بسیاری از كشورهای اروپای جنوبی و مركزی اسلاو هستند و تحت نفوذ روسیه بوده اند، دوام اتحادیه قابل پیش بینی نیست. به علاوه، این اتحادیه به مواد خام وارداتی از سایر قاره ها و بازار فروش برای كالای ساخته شده خود نیاز دارد كه چین و هند دارند این مواد را جذب و بازارها را پر می كنند.

***


دفن پیکرهای شهدا

1367 روز پیش در چنین روزی در سال 61 ه ق ، امام سجاد (ع) به یاری جمعی از بنی اسد ، بدنهای مطهر سید الشهدا (ع) و اهل بیت و اصحاب آن حضرت را دفن نمودند.(1)


ورود کاروان اسرا به کوفه

1367 روز پیش در چنین روزی ، اهل بیت (ع) با حالت اسارت وارد کوفه می شوند . ابن زیاد فرمان می دهد که احدی حق ندارد که با اسلحه از خانه بیرون بیاد ، و ده هزار سوار وپیاده بر تمام کوچه ها و بازارها قرار می دهد تا احدی از شیعیان امیر المومنین (ع) حرکتی نکند . سپس فرمان داد سرهایی را که در کوفه بود برگردانند و در پیش روی اهل بیت (ع) حرکت دهند ، و با هم وارد شهر کرده و وارد کوچه و بازار نماید و بگرداند.

مردم با دیدن حال زار ذریه پیامبر (ص) و سرهای بر نیزه و بانوان و مخدرات در هودجهای بدون پوشش ، صدا به گریه بلند نمودند .

زینب کبری ، ام الکلثوم ، فاطمه بنت الحسین و امام زین العابدین (ع) به ترتیب با جگرهای سوزان و قلوب دردناک ایراد خطبه نمودند ، که عده ای از لشگر با دیدن این اوضاع از کرده ی خود پشیمان شدند ، اما دیگر دیر شده بود .(2)


شهادت امام سجاد (ع)

1334 سال پیش در چنین روزی در سال 94 ه ق ، بنا بر روایتی ، امام زین العابدین (ع) ، در سن 57 سالگی به شهادت رسیدند. در مورد شهادت امام سجاد(ع) روایت دیگری نیز حاکی از شهادت ایشان در 25 محرم میباشد . (3)

***


آغاز مهاجرت سلجوقیان به ایران

1008 سال پیش در چنین روزی ، در سال 999 میلادی ، ترکان سلجوقی كه استقرار آنان در ماورءالنهر تكمیل شده بود ، برای تصرف سایر نقاط ایران از آمو دریا (جیحون) گذشتند.

مهاجرت سلجوقیان در دسته های پیاپی به سرزمینهای ایرانی به دلیل از میان رفتن پادگانهای منطقه شمال شرقی بود كه عنوان ، مرزبان ، داشتند و نیز قدرت یافتن بردگان ترك در دستگاه خلافت عباسیان .

پادگانهای مرزبانی ایران در پی سقوط ساسانیان از میان رفته بودند. این دودمان همانند هخامنشیان شدیدا با اختلاط نژاد ایرانی مخالفت می كرد. سلجوقیان به پارسیان « تاجیك » می گفتند، همان گونه كه عربها ایرانیان را« عجم » می خواندند. با استقرار سلجوقیان در ایران که شمار زیادی هم نبودند، زبان ترکی نیز در برخی از نقاط وطن رواج یافت.

***


درگذشت رنه دکارت

357 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1650 میلادی ،« رنه دكارت » فیلسوف بزرك فرانسوی در گذشت.

همگان دکارت را بنیان گذار فلسفه جدید می دانند. او اولین فیلسوف بزرگ بعد از قرون وسطی است که به همراه اسپینوزا و لایب نیتس به مکتب اصالت عقل تعلق دارند؛ مکتبی که عقیده اش این بود که: به آنچه که حواس ارائه می دهند نمی توان اطمینان کامل داشت و شناخت حقیقی و یقین آور تنها از راه عقل صورت می گیرد.

در مورد دلیل مرگ این فیلسوف مطلب جالبی وجود دارد . در سپتامبر 1649 به دعوت کریستین، ملکه سوئد برای تعلیم فلسفه خویش به دربار وی در استکهلم رفت. اما زمستان سرد این کشور اسکاندیناوی از یک سو و ضرورت سحرخیزی در ساعت پنج بامداد برای تعلیم ملکه از سوی دیگر، دکارت را که به این نوع آب و هوا و سحرخیزی عادت نداشت، به بیماری ذات الریه مبتلا ساخت و همین باعث مرگ وی شد .

دکارت از دانشمندان و فیلسوفان بزرگ تاریخ به حساب می آید. او قانون شکست نور را در علم فیزیک کشف کرد و هندسه تحلیلی را در ریاضیات و هندسه بنا نهاد.

***


بیرون راندن هلندی ها از تایوان

345 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1662 میلادی ، چینیان هلندی ها را از تایوان بیرون راندند و دژی را كه در آنجا ساخته بودند ویران ساختند.

***


اتمام کار نخستین تصویر متحرک

114 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1893 میلادی ، توماس ادیسون کار خود را بر روی نخستین تصویر متحرک جهان در استودیو وست ارنج به پایان رساند .

***


اختراع کنسرو

203 سال پیش در چنین روزی ،در سال 1804 میلادی ، آپِر، طریقه کنسرو کردن مواد غذایی را اختراع کرد. در این طریقه با نگهداری مواد در بسته های خاص تحت شرایط خاصی از افساد غذا جلوگیری می شود .

***


پایان کار نصب لوله های نفت سراسری ایران

50 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1957 میلادی ، كار نصب لوله نفت سراسری ایران كه مراكز تولید نفت را به پالایشگاه شهر ری متصل می سازد به پایان رسید.

***

وقایع انقلاب :

ورود حضرت امام خمینی (ره) به وطن اسلامی و آغاز دهه مبارکه فجر

28 سال پیش درچنین روزی درسال 1357هجری شمسی ، امام خمینی(ره) بنیانگذارجمهوری اسلامی ایران، پس ازپانزده سال دوری ازوطن درمیان استقبال پرشورمردم قدم به خاک میهن اسلامی گذاشتند. پس از یکصد و هفده روز توقف امام خمینی (ره) در نوفل لوشاتو، امام خمینی (ره ) ساعت سه و سی دقیقه به وقت تهران به سوی تهران حرکت کردند .

با آنکه پخش مستقیم مراسم ورود امام از شبکه تلویزیون میلیون ها نفر را درخانه ها پای تلویزیون نشانده بود ، در تهران سیل جمعیت برای دیدار رو در رو با امام خمینی خود را به مسیر تعیین شده و خیابان هایی که از فرودگاه تا بهشت زهرا به عنوان معبر امام انتخاب شده بود رسانده و در سوی خیابان ها مستقر شدند . به نوشته روز نامه کیهان طول جمعیت استقبال کننده از امام خمینی به 32 کیلومتر می رسید . در هواپیما دویست نفر امام را همراهی می کردند که پنجاه تن از از آنان همراهان و هواداران و نزدیکان امام خمینی و 150 نفر دیگر از خبرنگاران بودند . راس ساعت نه و سی و هفت دقیقه و سی ثانیه امام در میان حلقه گروه منتخب استقبال کنندگان از پله های هواپیما فرود آمدند .

خودروی حامل امام خمینی و افراد اسکورت با سرعتی متعادل به سوی میدان آزادی به راه افتادند تا از آنجا راهی دانشگاه تهران شوند و سپس راه را در مسیر خیابان آزادی تا بهشت زهرا ادامه دادند . امام (ره)در این روز ابتدا در فرودگاه با ایراد بیاناتی از تمامی افرادی که در این مدت در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی نقش ایفا کردند تشکر کردند . ایشان سپس با حضور در کنار شهدای انقلاب اسلامی درباره مواردی چند از جمله غیر قانونی بودن مجلس و دولت منصوب شاه و مفاسد رژیم گذشته ایراد سخن کردند . ایشان همچنین در این روز طی پیامی از افسران ، در جه داران و سربازان ارتش خواستند با دولت غاصب بختیار همکاری نکنند . آن حضرت همچنین در مدرسه رفاه تهران در میان اعضای کمیته برگزاری استقبال از دستاوردهای انقلاب سخن گفتند .

دیگر وقایع دوازدهم بهمن ماه 1357 بدین شرح است :

1- هنگام ورود امام خمینی به مدت بیست دقیقه مراسم استقبال توسط تلویزیون دولتی ایران به طور زنده پخش شد ، اما ناگهان عکس شاه بر روی صفحه تلویزیون ظاهر شد و برنامه قطع گردید . گفته شد نظامیانی که در ایستگاه فرستننده بودند از اینکه سرود شاهنشاهی نواخته نشده بود عصبانی شده بودند و برنامه را قطع کردند . رادیو دولتی در تمام مدت سکوت اختیار کرد و مراسم را پخش نکرد .

2- فرماندار نظامی اعلام کرد به مناسبت ورود امام خمینی (ره) حرکات و اجتماعات از ساعت هفت صبح امروز به مدت سه روز با رعایت نظم و ترتیب در سطح شهر تهران و حومه به نحوی که موجب هیچ گونه در گیری و عملیات مخل نظم عمومی نشود مجاز خواهد بود .

3- دکتر علی آبادی از شورای سلطنت استعفا داد .

4- با آمدن امام خمینی به وطن روحانیون متحصن درمسجد دانشگاه طی اعلامیه ای به تحصن خود خاتمه دادند .

***

پی نوشت :

1- اعلام الوری – ج1/ الوقایع و الحوادث / وقایع الایام

2- قلائد النحور – جلد محرم و صفر

3- توضیح المقاصد

منابع :

تاریخ اسلام / سید هاشم رسولی محلاتی

پیام آور عاشورا / عطاالله مهاجرانی

ایران نگار / رضا دبیری نژاد، مهران غلامی

تقویم شیعه / عبدالحسین نیشابوری

خبرگزاری مهر

روزنامک / نوشیروان کیهانی زاده

سایت جامع ویکی پدیا