تبیان، دستیار زندگی
دکتر خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با تبیان در مورد روزه داری در بارداری گفت: همانطور که در رساله ها آمده است بهتر است خانم های باردار از روزه داری خودداری کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا خانم های باردار و شیرده می توانند روزه بگیرند؟

دکتر خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با تبیان در مورد روزه داری در بارداری گفت: همانطور که در رساله ها آمده است بهتر است خانم های باردار از روزه داری خودداری کنند.

مصاحبه کننده: فاطمه مهدی پور بخش تغذیه و آشپزی تبیان
ماه رمضان و بارداری و شیردهی

به گفته دکتر رحمانی خانم های باردار در سه ماهه اول به دلیل عوارض بارداری (مانند ویار و ...) قادر به روزه داری نیستند و با توجه به این که رشد جنین بیشتر در سه ماهه دوم و سوم بارداری رخ می دهد نیز، در این مدت توصیه به روزه داری نمی شود؛ چون در این صورت خانم های باردار در معرض کتوژنیک (تولید ترکیبات ستونی برای حفظ قند خون) قرار می گیرند.


به گفته دکتر رحمانی نتایج بررسی ها نشان می دهد اگر مادر باردار به مدت بیش از هشت ساعت گرسنه بماند لیپولیز آغاز و در این صورت نیز ترکیبات ستونی بیشتر می شود. این ترکیبات از خون مادر وارد خون جنین شده و برای رشد آن مضر است. این متخصص تغذیه با توجه به اینکه بیشترین سرعت رشد مغز جنین در دوره بارداری رخ می دهد مادران باردار را از روزه داری در سه ماه ی دوم و سوم بارداری منع می کند.

دکتر رحمانی در خصوص روزه داری در دوره شیردهی می گوید: در دوره شیردهی، سال اول و سال دوم و در سال اول نیز شش ماهه اول و دوم مطرح است. در شش ماهه اول، تغذیه نوزاد کاملاً به شیر مادر وابسته است و به هیچ عنوان روزه داری مادر توصیه نمی شود. در این دوره به خصوص در شش ماهه اول نیز مانند دوره بارداری مادر در معرض لیپولیز قرار دارد. یعنی چربی هایی که در دوره بارداری برای تولید شیر ذخیره شده وجود دارد و اگر ساعات گرسنگی طولانی شود لیپولیز تشدید شده و باز ترکیبات ستونی از طریق شیر مادر وارد بدن نوزاد می شود که برای رشد مغز مضر است.

نتایج بررسی ها نشان می دهد اگر مادر باردار به مدت بیش از هشت ساعت گرسنه بماند لیپولیز آغاز و در این صورت نیز ترکیبات ستونی بیشتر می شود. این ترکیبات از خون مادر وارد خون جنین شده و برای رشد آن مضر است

دکتر رحمانی علت دوم عدم روزه داری مادران شیرده را کاهش شیر عنوان می کند و ادامه می دهد ممکن است مادر به دلیل روزه داری و کاهش کالری دریافتی دچار کمبود ریزمغذی ها شود که این مسئله به طور مستقیم روی میزان شیر تولید شده تأثیر دارد.


به گفته این متخصص تغذیه نتایج بررسی ها نشان داده است حتی مادری که به خوبی تغذیه شده است نیز به مدت یک هفته رژیم کمتر از 1800 کالری داشته باشد دچار مشکل شده و شیر کمتری تولید می کند.


دکتر رحمانی روزه داری در شش ماهه اول را توصیه نمی کند و در خصوص شش ماهه دوم که نوزاد در شروع تغذیه تکمیلی بوده و هنوز غذای کامل دریافت نمی کند نیز همین توصیه را دارد. اما بعد از ده یا یازده ماهگی که کودک غذا خوردن را شروع می کند مادر می تواند روزه داری را شروع کند.

به عقیده این متخصص تغذیه اگر مادر بتواند در سال دوم به خوبی آب بدن خود را تأمین و میزان کالری کافی را دریافت کند روزه داری مشکل خاصی ایجاد نمی کند. چون کودک به غذا افتاده است و به طور کامل وابسته به شیر مادر نیست.

حکم روزه داری و فرزند داری را اینجا ببینید.


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.