تبیان، دستیار زندگی
آداب میهمانی خدا در البرز
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آداب میهمانی خدا در البرز

آداب میهمانی خدا

تبیان به نقل از گزارش ایرنا، باید برای ورود به ضیافت الهی، آیین‏ های استقبال ویژه‏ای را برگزار کرد. از گذشته‏های دور، آئین‏های پیشواز رمضان، آیین‏های پر رونقی بوده که در بین تمام اقوام ایرانی در ماه صیام و ماه مبارک رمضان برگزار می شد.
این آئین ها نشان می دهد که این ماه نزد اقوام ایرانی اهمیت والایی دارد. البته تنوع و تفاوت های فرهنگی گوناگونی هم در بین این آیین ها وجود دارد ولی باید توجه کرد که کارکرد مشترک دارند ولی به هرجهت اقوام ایرانی در موقعیت های مختلف جغرافیای آیین های خاص شهر خود را دارند.
البرز این استان نوپا که با نام ایران کوچک شناخته شده نیز از این سنت ها تهی نیست و با و جود تنوع قومیتی که امروز شاهد آن هستیم، در فرهنگ بومی این همسایه تهران همچنان برخی از آداب و رسوم ها حتی برای استقبال از ماه خدا حفظ شده و مردم آن هر قومی و جغرافیایی از ایران اسلامی که هستند در تدارک برای ورود به ماه نور شده اند.
خانه تکانی و تطهیر، روزه گرفتن در روزهای پایانی ماه شعبان برای آمادگی بیشتر در ماه ضیافت الهی و اتصال این ماه پر برکت به ماه مهمانی خدا از جمله رسوم مشترکی است که در مناطق شهری و روستایی البرز دیده می شود.
اما مردم بومی استان البرز که در شش شهرستان کرج، طالقان، ساوجبلاغ، نظرآباد، فردیس و اشتهارد پراکنده هستند، دارای آئین های ویژه بوده که رئیس بنیاد البرز شناسی به بیان آن می پردازد.
مهراب رجبی، تمدن البرز را در فرهنگ، هنر و تمدن حدفاصل بین (رگا) یعنی ری و (کاسپین) یعنی قزوین می داند.
وی افزود: وقتی تمدن البرز با تهران یکی است، یعنی البرز نه تنها در استان البرز بلکه بخشی از منطقه جغرافیای تهران را نیز شامل می شود.
رجبی گفت: استقبال از ماه رمضان همواره در البرز جزء آیین ها بوده همانطور که با رویت ماه شعبان در کوهپایه های البرز، طالقان، آسارا و تجریش شادی اعیاد این ماه به ذهن می آید، برای ماه رمضان نیز دراواخر شعبان شاهد آئین هایی هستیم که برای ماه پربرکت رمضان مردم آماده می شوند.
وی ادامه داد: درماه رمضان ابتدا اختلافات کنار گذاشته می شود زیرا اعتقاد بر آن است که با کینه و قهر روزه مقبول نیست، بنابراین با پختن آش در اواخر ماه شعبان کسانی که اختلاف دارند، ضرب المثل (آش و آشتی) را بجا می آورند.
رجبی گفت: با ورود به ماه رمضان سحرها شاهد چاووش خوانی مانند نوروز خوانی در بهار هستیم که از آن در البرز به سحرخوانی یاد می شود و در برخی از روستاهای البرز این رسم پابرجاست که هر سی شب سحرگان این رسم به جا می آید.
وی خاطرنشان کرد: ختم قرآن که در سراسر کشور در ماه رمضان شاهد هستیم در البرز نیز وجود دارد. به زبان بومی به آن ختم سی پاره می گویند و ختم کتاب الهی را وسیله ای برای قرب به حضرت دوست می دانند.
رئیس بنیاد البرز شناسی استان البرز افزود: علاوه بر شب های قدر که 19،21،23 ماه رمضان در سراسر کشور است، در البرز 27ماه رمضان نیز گرامی داشته می شود.
وی ادامه داد: البته افرادی که برای اولین بار روزه می گیرند، جایزه دارند همان چه که در کرمان سر روزه ای خوانده می شود، در البرز نیز به عنوان روزه اولی گفته می شود.
'همچه کاسه 'مساوی با کاسه همسایه عنوان دیگری بود که رجبی به آن پرداخت و گفت: هر سی شب ماه رمضان فرنی ،حلوا و شیر برنج موقع افطاری پخش می شود که این مراسم در استان های غربی کشور همچون لرستان به 'کاسم سا' مشهور است.
8029/1535


www.irna.ir

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .