تبیان، دستیار زندگی
محمد رضا عبدالمالکیان شاعر پیشکسوت از تاثیرات فضای مجازی بر شعر می گوید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شعر امروز، رقیب های زیادی دارد

محمد رضا عبدالمالکیان شاعر پیشکسوت از  تاثیرات فضای مجازی بر شعر می گوید.

بخش ادبیات تبیان
محمد رضا عبدالمالکیان

محمدرضا عبدالملکیان از  شاعران نوگو و نوجوی عصر انقلاب محسوب می شود. وی در ابتدا به قالب چهارپاره های پیوسته روی آورد، اما بیشتر اشعارش در قالب نو، نیمایی و سپید سروده شده است. اغلب شعرهای وی رنگ و بوی عاشقانه با درون مایه اجتماعی دارد که با لحنی ساده و خوش آهنگ به دور از ابهام بیان شده اند. عبدالملکیان کار شعر را از دوره دبیرستان آغاز و در سال 1354 نخستین مجموعه شعرش را منتشر کرد. او طی بیش از 40 سال فعالیت شعری علاوه بر چاپ و انتشار چندین عنوان مجموعه شعر، عهده دار مسئولیت های گوناگون فرهنگی و ادبی نیز بوده است.

فضای شعر امروز

در کشور ما فضای نشر شعر تابع یک فضای جهانی است، یعنی فضای شعر به سمت محفل های کوچک در حال حرکت است و ما کمتر جلسات شعری را می بینیم که مانند گذشته با حضور هزار نفر برگزار شود، البته اگر ترانه، طنز و چیزهایی مثل این را که این روزها به شعر چسبانده اند را در نظر نگیریم. شعر در گذشته تنها هنر مملکت ما بود و یکه تازی می کرد اما امروز رقیب های فراوانی دارد و در کنار موسیقی، نقاشی، گرافیک، تئاتر و سینما به کار خود ادامه می دهد. علاوه بر موارد گفته شده، ماهواره، تلویزیون و اینترنت رقیب اصلی و سرسخت شعر و مطالعه هستند و به قدری افراد را سرگرم می کنند که مجالی به فرد نمی دهند تا به مطالعه بپردازد، در واقع مردم به قدری خودشان را مشغول این وضعیت کرده اند که اصلاً احساس نیازی را حس نمی کنند. البته با توجه به تمام مباحث مطرح شده، چشم انداز من در شعر سهراب سپهری است که می گوید: «تا شقایق هست زندگی باید کرد» بنابراین بهتر است زشتی ها را دور بریزیم و با دیدی زیبا و قشنگ به آینده شعر نگاه کنیم.

شعر و فضای مجازی

فضای مجازی مضرات و فواید بسیاری دارد که بررسی آن کار کارشناسان این حوزه و از اختیارات من خارج است، اما به نظرم یکی از مزایای این شبکه ها این است که فضا برای همه وجود دارد و کسی نمی تواند معترض این موضوع باشد که آثار من دیده نمی شوند. هیچ کس در این شبکه ها سانسور نمی شود و راحت می تواند حرف هایش را بزند. طی یکی دو سال اخیر فضای مجازی چنان پیشرفت کرده که کنترل آن عملاً از دست دولت خارج شده، بنابراین مردم خودشان باید راهکاری بسنجند و از این فضا به درستی استفاده کنند. در کل سود و ضرر این فضا به خودمان بستگی دارد.

پیشرفت تکنولوژی  و تغییر شرایط کتاب خوانی

وقتی تمام شعرهای شاعران در اینترنت و صفحه های شخصی شان است واقعاً چه نیازی به خرید کتاب احساس می شود؟ اگر  امروز کتاب های شعر فروخته می شوند و مخاطب دارند به دلیل این است که نسل من و شما با کتاب بزرگ شده و دوست دارد که شعر را در کتاب بخواند اما آیا نسل های بعدی نیز راه ما را می روند؟ من بعید می دانم. چراکه این بچه ها در دنیای تکنولوژی متولد می شوند و نمی توان آن ها را مجبور کرد که خلاف این جریان حرکت کنند. برای مثال اگر به چند سال قبل بازگردیم، قطعاً به یاد می آورید که در جلسات شعر، شاعران از روی کتاب یا دفتر، شعر می خواندند اما امروز دیگر کمتر کسی این کار را می کند و معمولاً همه از روی گوشی موبایل یا تبلت شعر می خوانند.

ماهواره، تلویزیون و اینترنت رقیب اصلی و سرسخت شعر و مطالعه هستند و به قدری افراد را سرگرم می کنند که مجالی به فرد نمی دهند تا به مطالعه بپردازد.وقتی تمام شعرهای شاعران در اینترنت و صفحه های شخصی شان است واقعاً چه نیازی به خرید کتاب احساس می شود؟


منبع: ایبنا(با تلخیص)