تبیان، دستیار زندگی
آکتینیوم عنصرشیمیایی است که در جدول تناوبی با علامت Ac نشان داده می شود و دارای عدد اتمی 89 می باشد. ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آکتینیوم

آکتینیوم عنصرشیمیایی است که در جدول تناوبی با علامت Ac نشان داده می شود و دارای عدد اتمی 89 می باشد.

آکتینیوم

خصوصیات قابل توجه

آکتینیوم عنصری نقره ای رنگ و رادیواکتیواست. این عنصر به علت خاصیت رادیواکتیو شدید خود در تاریکی با نور آبی رنگی می درخشد. آکتینیوم به مقدار خیلی کم در اورانیوم و به صورت Ac227 یک گسیلگر اشعه آلفا و بتا و نیمه عمر 773/21سال یافت می شود. یک تن اورانیوم تقریباً حاوی یک دهم گرم آکتینیوم است.

آکتینیوم

کاربردها

خاصیت رادیو اکتیویته آکتینیوم 150مرتبه از اورانیوم بیشتر است و این خصوصیت موجب می شود تا این عنصر یک منبع نوترون با ارزش باشد. به جز این مورد آکتینیوم کاربرد صنعتی مهم دیگری ندارد. آکتنیوم225 در پزشکی برای تولید Bi-213 در ﮊنراتورهای قابل مصرف مجدد به کار می رود همچنین می تواند به تنهایی به عنوان نماینده ای برای رادیو ایمونوتراپی مورد استفاده قرار گیرد.

تاریخچه

آکتینیوم در سال 1899 توسط یک شیمیدان فرانسوی به نام دبیرنه کشف گردید او این عنصر را جدا کرد. فردریک اتو گیزل آکتینیوم را مستقلاً در سال 1902کشف نمود. رفتار شیمیایی آکتینیوم شبیه عنصر خاکی و کمیاب لانتانیوم است.

آکتینیوم

پیدایش

آکتینیوم به مقدار خیلی کم در سنگ های معدنی اورانیوم یافت می شود اما به صورت معمول تر از پرتوزدگی ra-226 در رآکتورهای اتمی به اندازه های میلی گرمی به دست می آید. فلز آکتینیوم به وسیله کاهش بخار فلوراید آکتینیوم در درجه حرات تقریباً 1100 تا 1300 درجه سانتیگراد حاصل می شود.

ایزوتوپ ها

آکتینیوم بصورت طبیعی از یک ایزوتروپ رادیواکتیو تشکیل شده. AC-227 فراوانترین است(100% وفور طبیعی). 27 رادیو ایزوتروپ وجود دارد که پایدارترین آن ها Ac-227 با نیمه عمر 773/21 سال  AC-225 با نیمه عمر 10 روز و AC-226 با نیمه عمر 37/29 ساعت است.

مابقی ایزوتروپ های رادیو اکتیو نیمه عمری کمتر از 10 ساعت داشته و اکثر آن ها دارای نیمه عمری کمتر از یک دقیقه هستند. همچنین این عنصر دارای دو وضعیت دیگر می باشد.

آکتینیوم 227 خالص با محصولات فروپاشیده خود بعد از 85 روز به حات تعادل در می آید سپس طبق نیمه عمر 773/21 سال خود متلاشی می گردد.

هشدارها

آکتینیوم 227 فوق العاده رادیو اکتیو است و از نظر تأثیری که اشعه آن بر روی سلامتی می گذارد تقریباً به اندازه پلوتونیوم خطرناک است. خوردن حتی مقدار بسیار کمی از آکتینیوم 227 خطرات جدی را برای سلامتی در پی خواهد داشت.


مرکز یادگیری سایت تبیان - منبع: پایگاه ملی داده های علوم زمین کشور
تنظیم: مریم فروزان کیا