تبیان، دستیار زندگی
انتظار چیست منتظر کیست ؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انتظار چیست منتظر کیست ؟

رهپویان


غم مخور ،ایام هجران روبه پایان می رود --- این خمـــــاری از ســــر ما میــگساران می رود
پـــرده از روی مـــــاه خویــش بالا می زند --- غمزه را سر می دهد ، غم از دل وجان می رود

همان طوری که از عنوان بحث مشخص شده انتظار بر این است که در ابتدای کلام معنای انتظار روشن شود .

معنای انتظار :

انتظار در واقع  به یک حالت روحی و یک جوشش درونی  اطلاق می شود که به  سبب آن تاثیراتی  در  اعمال و رفتارانسان رخ می دهد.
  اگر بخواهیم عامیانه تر صحبت کنیم ، انتظار یعنی  آماده و مهیا شدن برای یک رویداد می باشد. در زندگی  معمولی ما انسانها  زمانی که مطلع شویم  که مهمانی برایم درراه است،  صاحبخانه  و میزبان چه کاری انجام میدهد، اگر قلبا ً خوشحال از آمدن این مهمان نباشد،  و در رفتار و کردارهم هیچ گونه حرکتی که نمایان گر آماده سازی محیط برای این مهمان وجود نداشته باشد ،دیگران  و خود مهمان می گویند ، که اصلا ًکسی منتظر ما نیست .
چرا که انتظار یک سری لوازم دارد که با آن لوازم مشخص و تعریف می شود و صرف مطلع شدن از آمدن آن مهمان را انتظار نمی گویند بلکه این با خبر بودن از ورود کسی فقط اطلاع و آگاهی از یک پیش آمد است که هیچ گونه انطباقی با انتظار ندارد .

منتظر کیست ؟

دراین اینجا بحث ما درواقع یک بحث لغوی  نیست  بلکه به دنبال این موضوع هستیم که با رویکرد قرآنی  و پشتوانه روایی  و عقلی  به دنبال این  جواب باشیم که آیا منتظر واقعی  ولیعصر (عجل الله تعالی فرج الشریف )چه ویژگی های باید داشته باشد.

ویژگی اول : ایمان بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ وَ الْعَصْرِ (1)إِنَّ الْإِنْسانَ لَفی‏ خُسْرٍ (2)  به نام خداوند بخشنده مهربان به عصر سوگند، (1)كه انسانها همه در زیانند (2)  با توجه به سوره مبارکه عصر  خداوند تبارک و تعالی می فرمایند که تمام انسانها در خسران و زیان هستند، و این خسران  و زیان درکلام به  شکل عام وارد شده  به طوری که تمام افراد را شامل میشود . درادامه آیه یک استثنای وجود دارد که  به دنبال این استثنای موجود در کلام افرادی از این خسران و زیان خارج می شوند. (إِلاَّ الَّذینَ آمَنُوا: مگر كسانى كه ایمان آورده ) درواقع این سوال پیش می آید که به چه چیزی ایمان آورده اند که باعث دوری این افراد از خسران و زیان شده است ؟
" آمِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِه. خلاصه این مطلب  اینکه ایمان به هر انچه خدا وند تبارک و تعالی و رسول مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (صلی الله علیه وال و سلم ) بیان نموده یکی از لوازم  ویژگیهای  لاینفک  منتظران واقعی ظهور می باشد چرا که در غیر این صورت اطاعت و پیروی نکردن از خدا و رسول مصداق این  آیه شریفه می باشد که

 ِ[ وَ مَنْ لَمْ یَحْكُمْ بِما أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولئِكَ هُمُ الْفاسِقُونَ  و كسانى كه بر طبق آنچه خدا نازل كرده حكم نمى‏كنند، فاسقند.] (سوره مبارکه مائده آیه 47)
با توجه  به معنا و تفسیر این آیه شریفه مصادیق این آیه را نمی توان از جمله منتظران ظهور برشمرد .ویژگی دوم :تقوا و عمل صالح وَ عَمِلُوا الصَّالِحات : یکی از وظایف مهم منتظران ظهور پیروی از آیات کلام الله مجید و قدم گذاشتن در مسیر عمل صالح که از تاکیدات کلام الله مجید است می باشد .مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى‏ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَ لَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما كانُوا یَعْمَلُونَ هر كس كار شایسته‏اى انجام دهد، خواه مرد باشد یا زن، در حالى كه مؤمن است، او را به حیاتى پاك زنده مى‏داریم و پاداش آنها را به بهترین اعمالى كه انجام مى‏دادند، خواهیم داد. (سوره مبارکه نحل آیه 97)من سرّه أن یکون من أصحاب القائم، فلینتظر ولیعمل بالورع و محاسن الاخلاق و هو منتظر فان مات و قام القائم بعده، کان له من الاجر مثل اجر من أدرکه، فجدوا وانتظروا هنیئاً لکم ایتها العصابة المرحومةهر که دوست دارد از یاران قائم باشد باید انتظار کشد و از گناه پرهیز کند و بر اخلاقى نیکو باشد در حالى که منتظر است. پس اگر چنین کسى پیش از قیام قائم درگذرد، او را پاداشى باشد مثل پاداش کسى که قائم را درک کرده باشد. پس کوشش کنید و انتظار کشیده که گوارایتان باد اى گروه مورد رحمت.غیبت نعمانی ، ص 200 ح 16 ؛ اثبات الهداة، ج 3 ص  536  ، ح 488 ؛ بحار الانوار ، ج 52، ص 140، ح 50ویژگی سوم :صبر وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ و یكدیگر را به حق سفارش كرده و یكدیگر را به شكیبایى و استقامت توصیه نموده‏اند! (3)یکی دیگر از ویژگی های   منتظران  ظهور، داشتن صبر در مسیر انتظار است. این نکته حائز اهمیت است که صابران در راه خدا تسلیم محض فرمان الهی هستند و به هر اندازه که امر الهی در ظهور فرج طولانی شود، باز در این مسیر صبر برای رضای خدا را سر لوحه خود قرار می دهند و ذره ایی از انتظار خود کوتاه نمی آیند و منتظر روز آمدن حضرت می باشند .
در پایا ن عرض می کنم  منتظر واقعی دارای ملاک و ویژگی های متعددبیشتر می باشد که هم در روایات و هم در کتب معتبر به آن اشاره شده است که به علت رویکرد قرانی مطالب و اختصار در نوشتار از ذکر آنها خوداری کردم لذا از دوستان و سروران خودم تقضی می کنم برای غنای این مبحث و پر ثمر شدن بهتر آن ،مباحث روایی که  در این خصوص وارد شده  را در قسمت نظرات به سلیقه خودشان وارد کنند بدیهی است که پیگری  شما دوستان در این خصوص باعث پر ثمر شدن مباحث می شود .




رهپویان قرآن

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.