تبیان، دستیار زندگی
آیا میدانید شهریه مدارس غیر دولتی مساوی با بزرگترین دانشگاه های جهان است؟!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قراردادهای میلیونی و سکوت آموزش و پرورش!

آموزش و پرورش پاسخگوی شهریه های میلیونی باشد!

آیا میدانید شهریه مدارس غیر دولتی مساوی با بزرگترین دانشگاه های جهان است؟!

محدثه امیری -بخش اجتماعی تبیان
مدرسه

شهریه مدارس غیر دولتی به ویژه در شهر تهران، از آن دست مواردی است که از سال 67 که ایجاد مدارس غیرانتفاعی تصویب شد مورد مناقشه قرار دارد. اگرچه هر سال وزارت آموزش و پرورش کشور کف و سقف شهریه مدارس غیر انتفاعی را تعیین کرده و همچنان وعده برخورد با متخلفان را می دهد، اما همچنان این قصه سر دراز دارد.
به گفته مجتبی زینی وند مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش ، حدود شهریه کل مدارس از ابتدایی گرفته تا دبیرستان بین دو و نیم تا چهار میلیون تومان است. اما برخی مدارس غیرانتفاعی در تهران سالانه مبلغی ده تا بیست میلیون تومان دریافت می کنند که چیزی حدود پنج برابر نرخ مصوب آموزش و پرورش است. این درحالی است که هر سال وزارت آموزش و پرورش با جدیت اعلام می کند که به شدت با متخلفان برخورد خواهد کرد.
جالب است بدانید هزینه تحصیل در بزرگترین دانشگاه های جهان مانند هاروارد، ییل و ینا چیزی بین پنج تا 10 هزار دلار است. آن هم در شرایطی که امکانات بسیاری از جمله مجهز ترین آزمایشگاه ها، خوابگاه، سالن ورزشی و خورد و خوراک و حتی اوقات فراغت را در اختیار دانشجویان قرار می دهد. لازم نیست راه دور برویم؛ حتی هزینه تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی که متعلق به بخش خصوصی است سالانه کمتر از سه میلیون تومان است که در مقابل هزینه ثبت نام یک کودک دبستانی که بین پنج تا 10 میلیون تومان است به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست.

برخی والدینی که با این بازارگرمی ها راضی به پرداخت این مبلغ شده اند می گویند که حتی نصف این کلاس ها برای دانش آموزان برگزار نشده و مدارس پس از ثبت نام دانش آموزان و دریافت مبلغ مورد نیاز به وعده های خود عمل نکرده اند.

حال این سوال پیش می آید که چگونه برخی مدارس غیر دولتی و با چه توجیهی اقدام به گرفتن هزینه های اینچنین هنگفت از سوی والدین دانش آموزان می کنند؟
در حالی که وزارت آموزش و پرورش با تعیین کف و سقف مبلغ دریافتی سعی در ساماندهی اوضاع دارد، برخی مدارس غیر انتفاعی تهران در ظاهر نرخ مصوب آموزش و پرورش را مبنای کار خود قرار می دهند اما هنگام ثبت نام دانش آموزان به بهانه اردوهای آموزشی و تفریحی، کلاس های تابستانه و فوق برنامه و یا با عناوین جدیدی مانند مدرسه دو زبانه در آخر هزینه دریافتی را به دو تا سه برابر نرخ مصوب افزایش داده و حتی در اقدامی عجیب نرخ مصوب آموزش و پرورش را مبلغ پایه اعلام می کنند.

قرارداد های غیررسمی در کنار قرارداد آموزش و پرورش

اگرچه زینی وند مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش  اعلام کرده است که امسال حتی فرم قرارداد با اولیاء به صورت چاپی در معرض دید اولیاء قرار می گیرد و دیگر هیچ قرارداد دستی میان دانش آموزان و مسوولان مدارس نخواهیم داشت، اما برخی والدین از قراردادهای غیر رسمی نام می برند که بدون سربرگ آموزش و پرورش در کنار قرارداد اصلی امضا می شود.
به عبارتی برخی مدارس غیر انتفاعی برای ثبت نام اولیه مبلغی حدود آنچه که توسط وزارتخانه تصویب شده از والدین دریافت می کنند اما در یک برگه جداگانه دیگر هم مبلغ سه تا چهار میلیون بابت هزینه های جانبی، کلاس های فوق برنامه سرویس مدرسه و تغذیه و لباس فرم و لباس ورزشی می گیرند.
در برخی قراردادها نیز از هزینه هایی همچون هزینه اجاره سالن ورزشی، بیمه آتش سوزی، کلاس های زبان و کامپیوتر نیز درج شده است که برای همه دانش آموزان اجباری است.

کمبود مدارس دولتی در برخی مناطق، جولان مدارس غیر دولتی

در حالی که ساکنین برخی مناطق شهر تهران از جمله منطقه یک و سه از فراگیری مدارس غیرانتفاعی و کمبود مدارس دولتی خبر می دهند و ناچار به پرداخت این مبالغ هستند عرصه برای جولان مدارس غیرانتفاعی باز شده است. چرا که وقتی تعداد مدارس غیرانتفاعی این مناطق بیشتر از مدارس دولتی است خانواده ها چاره ای جز ثبت نام فرزندان خود در این مدارس نمی بینند و ناچار به پرداخت هزینه های سنگین این مدارس می شوند. حتی برخی والدین نیز در این خصوص شکایت های خود را به آموزش و پرورش برده اند اما تاکنون پاسخی دریافت نکرده اند.

از پیش دبستانی تا پیش دانشگاهی و درآمدهای میلیاردی طبل های توخالی

برخی مدارس غیر انتفاعی تهران در ظاهر نرخ مصوب آموزش و پرورش را مبنای کار خود قرار می دهند اما هنگام ثبت نام دانش آموزان به بهانه اردو های آموزشی و تفریحی، کلاس های تابستانه و فوق برنامه و یا با عناوین جدیدی مانند مدرسه دوزبانه در آخر هزینه دریافتی را به دو تا سه برابر نرخ مصوب افزایش داده و حتی در اقدامی عجیب نرخ مصوب آموزش و پرورش را مبلغ پایه اعلام می کنند.

در مقطع پیش دانشگاهی یا چهارم متوسطه قیمت ها بالاتر از هر مقطع دیگری است و حتی برخی مدارس برای پانسیون دانش آموزان به مدت چند هفته برای جمع بندی کنکور، مبلغی بین دو تا سه میلیون تومان جدا از مبلغ دریافتی هنگام ثبت نام ( شامل کلاس های کنکور، اردوهای آموزشی، همایش های انگیزشی و مشاوره) پرداخت می کنند که سر جمع چیزی حدود بیست میلیون تومان می شود.
البته هزینه های نجومی برای ثبت نام دانش آموزان به دوره های پیش دبستانی نیز سرایت کرده و در برخی مناطق از هر دانش آموز پیش دبستانی سالانه حدود 10 میلیون تومان دریافت می شود که شامل هزینه کلاس های ورزشی از جمله شنا و ژیمناستیک و انواع و اقسام کلاس های هنری و زبان می شود. اما برخی والدینی که با این بازارگرمی ها راضی به پرداخت این مبلغ شده اند می گویند که حتی نصف این کلاس ها برای دانش آموزان برگزار نشده و مدارس پس از ثبت نام دانش آموزان و دریافت مبلغ مورد نیاز به وعده های خود عمل نکرده اند.

خانه ای که از پای بست ویران است

چند سال پیش وزارت آموزش و پرورش به علت اینکه مدارس مذکور نمی توانستند هزینه هایشان را تامین کنند، قانون مربوط را تغییر داد و آنها را به موسسات غیردولتی (انتفاعی) تبدیل کرد. به عبارتی
آنچه که هم اکنون در کشور شاهد هستیم مدارس غیر دولتی است که همان خصوصی سابق است.
نفس غیر انتفاعی، نداشتن سود است و چنانچه سود آور باشد می بایست صرف هزینه های مدرسه شود. در حالی که منظور از غیر دولتی بودن، همچون سایر بنگاه های اقتصادی، سود آور بودن است.
درچنین شرایطی نمی توان از موسسات غیرانتفاعی که مبنای کار خود را سودآوری تعریف کرده اند توقع داشت، همانگونه که وزارت آموزش و پرورش کشور انتظار دارد پیش بروند. بنابراین بهتر است مسئولین پیش از هر اقدامی نسبت به رفع موانع قانونی این موضوع چاره اندیشی کرده و فکری به حال این خانه از پای بست ویران داشته باشند. چرا که طی سالهای گذشته با وجود خط و نشان های فراوان، آنچه که به ندرت مشاهده شده است پایبندی به قانون و نرخ مصوب دولت است.