تبیان، دستیار زندگی
انتشار گنجینه ای از موسیقی پس از 40 سال
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انتشار گنجینه ای از موسیقی پس از 40 سال

«گنجینه هنر موسیقی ایران» که ضبط آن به اوایل دهه ی 50 و شرکت «آهنگ روز» برمی گردد، پس از 40 سال در خردادماه امسال منتشر خواهد شد.

انتشار گنجینه‌ای از موسیقی پس از 40 سال

ناشر «گنجینه هنر موسیقی ایران» با اعلام این مطلب به خبرنگار سرویس موسیقی ایسنا، گفت: ایده ی انتشار چنین مجموعه ای برای کریم چمن آرا است که در سال های دور شرکت «آهنگ روز» را مدیریت می کرد. این موضوع به اواخر دهه ی 40 و اوایل دهه ی 50 باز می گردد که ناشران و سرمایه گذاران، توجه چندانی به موسیقی بی کلام ایرانی نداشتند. به جز آثاری که از رادیو پخش می شد، آرشیو درستی از این موسیقی در دسترس نبود. تنها ناشری که به تولید آثار تک نوازی و دونوازی می پرداخت، همین «آهنگ روز» بود که تک نوازی هایی از زنده یادان فرامرز پایور، عماد رام، تهرانی، خالدی و ... را منتشر می کرد.

بابک چمن آرا ادامه داد: ضبط این مجموعه زمان زیادی برده، نه به دلیلی این که کار عجیبی است، چون برای آن خیلی وقت گذاشته اند تا ردیف موسیقی ایران را به این شکل ضبط کنند. این یک مجموعه ی کامل برای ردیف نوازی است که با ساز هنرمندانی مانند همایون خرم، امیرناصر افتتاح و جلیل شهناز همراه است. «آهنگ روز» تا پیش از انقلاب این مجوعه را با عنوان «تک نوازان» روی صفحه منتشر می کرد که البته فقط دو اثر آن زمان به بازار آمد. پس از انقلاب از آنجا که نگاه ها به موسیقی تغییر کرد، «آهنگ روز» نتوانست که خیلی از آثارش را منتشر کند، برای همین تصمیم گرفت تا بخش زیادی از آن ها را به شرکت های دیگر واگذار کند.

مدیر مرکز موسیقی «بتهوون» همچنین اظهار کرد: یکی از مجموعه هایی که پدر و عموی من واگذار کردند، همین مجموعه بود که به شرکت «نوای همایون» فروخته شد. این شرکت چهار کاست از این مجموعه با عنوان «سیری در 12 مقام» منتشر کرد و پس از آن، «سی دی» روی کار آمد و آن شرکت، چهار سی دی هم از این مجموعه منتشر کرد؛ اما من سال 1383 شرکت «آواخورشید» را تأسیس کردم و برخی آثار را که پدر و عمویم به شرکت های مختلف واگذار کرده بودند، دوباره خریدم که یکی از آن ها همین مجموعه بود.

وی گفت: آن موقع انتشار چنین آثاری به دلایل مختلف سخت بود و هیچ کدام را منتشر نکردم. از طرفی ایده های خاصی برای انتشارش داشتم. می خواهم این اثر که قرار است، در قالبی بسیار نفیس منتشر شود، در کتاب فروشی ها و فروشگاه های صنایع دستی هم عرضه شود. به همین دلیل، این کار طراحی و گرافیک ویژه ای دارد که غیرایرانی ها هم بتوانند آن را بخرند.

چمن آرا همچنین توضیح داد: این مجموعه شامل 12 لوح فشرده است که 12 مقام موسیقی ایران را شامل می شود و با همکاری سه استاد تک نواز موسیقی ایرانی یعنی زنده یادان جلیل شهناز، همایون خرم و امیرناصر افتتاح، تولید شده است. تا به حال هر آلبومی در زمینه ی ردیف منتشر شده یا ناقص بوده یا صرفا جنبه ی آموزشی داشته است. شاید این تنها مجموعه ای باشد که مخاطب علاوه بر شنیدن ردیف به طور کامل می تواند از آن لذت هم ببرد.

این ناشر قدیمی در بخش پایانی سخنانش هم گفت: بروشورهای این مجموعه ی صوتی به زبان های انگلیسی و فرانسوی هم ترجمه شده اند. قرار است این اثر با دو بسته بندی و دو قیمت مختلف به بازار عرضه شود.

منبع: ایسنا