تبیان، دستیار زندگی
17 میلیون ایرانی تقریبا 11 هزار میلیارد تومان در سال برای خرید محصولات آرایشی هزینه می کنند؛ محصولاتی که از فرانسه، آلمان، انگلیس، اسپانیا، ایتالیا، ترکیه و برخی کشورهای عربی از مجاری قانونی و غیرقانونی وارد کشورمان می شود تا افتخار و رتبه نخست را در خاور
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

افتخار کشورهای جهان به ایران در آرایش غلیظ!

17 میلیون ایرانی تقریبا 11 هزار میلیارد تومان در سال برای خرید محصولات آرایشی هزینه می کنند؛ محصولاتی که از فرانسه، آلمان، انگلیس، اسپانیا، ایتالیا، ترکیه و برخی کشورهای عربی از مجاری قانونی و غیرقانونی وارد کشورمان می شود تا افتخار و رتبه نخست را در خاورمیانه برای ایران به همراه داشته باشد...

فرآوری: لواسانی-بخش اجتماعی تبیان
لوازم آرایشی

17میلیون ایرانی تقریبا 11 هزار میلیارد تومان در سال برای خرید محصولات آرایشی هزینه می کنند؛ محصولاتی که از فرانسه، آلمان، انگلیس، اسپانیا، ایتالیا، ترکیه و برخی کشورهای عربی از مجاری قانونی و غیرقانونی وارد کشورمان می شود تا افتخار و رتبه نخست را در خاورمیانه برای ایران به همراه داشته باشد و همچنین رتبه پنجم تا هفتم جهانی را نصیب ما کند! رتبه هایی که البته در پسابرجام ارتقا یافته تا کسب مقام نخست جهانی در مصرف لوازم آرایش برای ایرانی ها دور از دسترس نباشد!

سرانه مطالعه در همان کشورهایی که بیشترین محصولات آرایشی را به بازار ایران می فرستند بین 25 تا 55 دقیقه است! آنها کتاب های علمی می خوانند اما از ما انتظار دارند سرانه مطالعه مان در حد «خواندن جلد محصولات آرایشی» باشد!

این روزها که دولت ایران لابه لای سیاهه توافق به دنبال روزنه ای از امید می گردد، فرانسه در اندیشه صادرات رنگ مو به ایران است. دولت ما در دوسوی پرانتزهای متن توافق به گشایش اقتصادی می اندیشد اما آنها خط ابرو و نرم کننده مو به ما تحویل می دهند! تا جایی که خبرگزاری فرانسه (AFP) با چشم و ابروی دختران و زنان ایرانی جمله می سازد و این تیتر را برمی گزیند: «درخشش لوازم آرایش فرانسوی بر صورت زنان ایرانی بعد از توافق هسته ای»! همین کار را رویترز هم انجام می دهد و از استقبال چشمگیر ایرانی ها از محصولات سفورای فرانسه سخن می گوید! یک مجله آمریکایی (فورچون) نیز این طور به دستاوردهای برجام برای ایران اشاره می کند: «پس از توافق هسته ای و رفع تحریم ها، معروف ترین و بهترین محصولات آرایشی مرتبط با مو و صورت به ایران سرازیر شده است!»

آرایش غلیظ و پرهزینه میلیون ها ایرانی، آن هم دقیقا در روزگاری که آمریکا و غربی ها بیش از پیش مشغول آرایش نظامی برای طراحی و راه اندازی جنگ نرم و سخت علیه ایران هستند، زنگ خطری برای جامعه و مدیران اجرایی ما است. این مساله ثابت می کند ما (به عنوان مردم) نیازمند دریافت آموزش های شهروندی هستیم؛ آموزش هایی که شیوه صحیح «دیده شدن» با ابزار آگاهی، علم و دانش را به ما بیاموزد و آن را جایگزین خودنمایی با محصولات آرایشی کشورهای غربی کند؛ همان محصولاتی که در اروپا خریدار ندارد اما در ایران بسیاری برای آن سر و دست می شکنند.
لوازم آرایشی در ایران 93 درصد در میان زنان و 7 درصد در میان مردان مصرف می شود. بنابر آخرین آمارهای جهانی، 14 میلیون زن ایرانی 2.1 میلیارد دلار از بازار 7.2 میلیارد دلاری فروش لوازم آرایش خاورمیانه را به خود اختصاص داده اند. این میزان تا کنون روندی تصاعدی داشته و مصرف لوازم آرایشی همه اقشار و سنین زنان جامعه را کم و بیش درگیر کرده است. تا جایی که سن استفاده از لوازم آرایشی در ایران به 14 سال رسیده است.

ازدیاد مصرف مواد آرایشی و آرایش کردن در میان زنان ایرانی، توجه رسانه ها و پژوهش های جهانی را نیز به خود جلب کرده است. خبرگزاری فرانسه در گزارشی درباره لوازم آرایشی در ایران گفته بود که ظرفیت بازار آرایش در این کشور بسیار بالاست. همچنین یک موسسه تحقیقاتی به نام TMBA گفته که حدود 14 میلیون دختر و زن بین 15 تا 45 ساله در شهرهای بزرگ ایران، به طور متوسط ماهانه 7.5 یورو برای خرید لوازم آرایشی هزینه می کند.
آرایش کردن و رنگ و رو دادن به چهره نه در ایران و نه در سایر کشورها و فرهنگ ها موضوع جدیدی نیست. پیش از اینکه ایران به بازاری برای لوازم آرایشی بدل شود، زنان ایرانی با مواد طبیعی و گیاهی و در مواقع خاص در چهره خود تغییراتی ایجاد می کرده اند. البته شکل استفاده از آرایش در گذشته با اشکال امروزی آن بسیار متفاوت است و همین امر، کارشناسان اجتماعی و روان شناسان را نگران کرده است.
از طرف دیگر این روزها برترین برندهای شامپو و وسایل بهداشتی که طرفداران خاص خودشان را دارند،گاها زیر قیمت اصلی آن تبلیغ می شوند که انجام این کار بی دلیل نیست.

مواد آرایشی بهداشتی برند که زیر قیمت فروخته می شوند نه تنها کاملا تقلبی بوده بلکه حاوی مواد بسیار خطرناکی چون سرب و آرسنیک هستند که حتی ممکن است منجر به مرگ افراد شوند.این مواد شوینده در قالب برندهای معروف و پرطرفدار بسته بندی می شوند و به قیمتی بسیار پایین تر از قیمت اصلی آن ها فروخته می شوند.

مواد آرایشی بهداشتی برند که زیر قیمت فروخته می شوند نه تنها کاملا تقلبی بوده بلکه حاوی مواد بسیار خطرناکی چون سرب و آرسنیک هستند که حتی ممکن است منجر به مرگ افراد شوند.این مواد شوینده در قالب برندهای معروف و پرطرفدار بسته بندی می شوند و به قیمتی بسیار پایین تر از قیمت اصلی آن ها فروخته می شوند.

حالا که فضای مجازی فروش این محصولات را برای سوءاستفاده گران راحت تر کرده،جهت خرید برندهای معروف و محبوب خود نیاز به دقت و کنجکاوی بیشتری داریم و نیز به هر سایت و تبلیغی اعتماد نکنیم.متخصصان می گویند که این مواد بهداشتی تقلبی صد درصد سرطان زا هستند و هنگام خرید برندهای مورد علاقه خود باید بسیار هوشیار باشید.
حقیقت تلخ در جامعه امروز ما این است که سرانه 4-3 دقیقه ای مطالعه مان جایی برای افتخار و کسب رتبه جهانی باقی نگذاشته است اما سرانه مطالعه در همان کشورهایی که بیشترین محصولات آرایشی را به بازار ایران می فرستند بین 25 تا 55 دقیقه است! آنها کتاب های علمی می خوانند اما از ما انتظار دارند سرانه مطالعه مان در حد «خواندن جلد محصولات آرایشی» باشد!

امروز بیشترین و ضروری ترین نیاز ما فرهنگسازی و تلاش برای افزایش آگاهی و درک تمام اقشار جامعه است و از آنجا که اکثریت مردم ما از زمینه های ذاتی برای اصلاح رفتار و الگوی مصرف برخوردارند می توان با برشمردن اهداف نهفته در این جنگ نرم، آنها را از ابعاد پیچیده این ماجرا آگاه کرد.

از سوی دیگر اما «ریش و قیچی» برای کاستن از آمار واردات و مصرف محصولات آرایشی در دست دولت است؛ دولتی که البته برای به دست آوردن صفرهای اقتصادی در برجام و پسابرجام، از حوزه فرهنگ غافل شده است. آری! 27 دی ماه 94 روز انتقال تجهیزات جنگی از جبهه اقتصاد به جبهه فرهنگ بود؛ به عبارت دیگر در روزهایی که دولتمردان ایران مشغول جشن، شادی و پایکوبی برای «هیچ» بودند، عرصه نبرد جابه جا شد و اگر ما هوشیار نباشیم، ضربه ای سخت خواهیم خورد، چرا که جبران خسارت های ناشی از شبیخون فرهنگی بسیار سخت و پیچیده تر است.



منابع: تابناک / اقتصاد آنلاین