تبیان، دستیار زندگی
کافی است در جست و جو گر گوگل واژه خودکشی را تایپ کنید تا خیل عظیمی از کلیپ های خودکشی درملأعام در برابرتان قرار گیرد! خودکشی امری است که فرد در آن تلاش می کند تا به صورت ارادی خود را از بین ببرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شوک تعداد خودکشی ها در دو ماه اخیر

خودکشی های سال 95 را مرور کنید

کافی است در جست و جو گر گوگل واژه خودکشی را تایپ کنید تا خیل عظیمی از کلیپ های خودکشی درملأعام در برابرتان قرار گیرد! خودکشی امری است که فرد در آن تلاش می کند تا به صورت ارادی خود را از بین ببرد.

فراوری: ه-هدایتی-بخش اجتماعی تبیان
خودکشی

این امر تا زمانی که در محیطی خصوصی صورت گیرد جنبه خصوصی دارد و در بیشتر قوانین دنیا نیز مجازاتی برای آن در نظر گرفته نشده است، اما همین که فرد تصمیم می گیرد در محیطی عمومی و درملأعام مرتکب آن شود جنبه عمومی ماجرا نیز پررنگ می شود. در طول تاریخ خودکشی های زیادی درملأعام صورت گرفته که بیشتر تحلیل ها دارای اتفاق نظری است که می گوید نوعی نگاه اعتراضی پشت این نوع خودکشی ها وجود دارد و افراد با این کار سعی در نشان دادن و برجسته کردن موضوعات متفاوتی داشته اند.
با وجود انتشار آمارهایی که نشان می دهد در رتبه بندی خودکشی در جهان رتبه ایران از حداقل 100 کشور پایین تر است، اما به دلیل اینکه در فرهنگ ایرانی همواره خودکشی امری مذموم تلقی می شود بروز چند مورد خودکشی در روزهای اخیر موجی از نگرانی را در میان کارشناسان و مسئولان به وجود آورده است. آمار مربوط به سال 2012 حاکی از آن است که از هر 100 هزار ایرانی 5/2 درصد خودکشی می کنند که این نسبت بسیار کمتر از کشوری مانند کره جنوبی است که در آن از هر 100هزار نفر 44 مورد خودکشی می کنند.

27 اردیبهشت دختر 24 ساله پس از پریدن از روی پل عابر پیاده با خودرو تصاف و جانش را از دست داد.دختر جوانی پس از بالا رفتن از پل استقلال در خیابان هنگام تهران با تهدید رهگذران از تصمیمش را برای مرگ خود خواسته اعلام کرد.  دختر جوان قبل از هر اقدامی از سوی شاهدان حادثه خود را از روی پل به پائین پرتاب کرد. همان لحظه نیز خودرو عبوری دختر جوان را زیر گرفت.

در روزهای سپری شده از سال جدید چند مورد خودکشی در ملأعام رسانه ای شده است تا جایی که مسئولان و کارشناسان مربوطه نسبت به اپیدمی شدن خودکشی هشدار دادند. هنوز سه ماهی از سال95 نمی گذرد که با سیل خودکشی ها مواجه شده ایم که در این مقاله  مروری بر خودکشی های اخیر در سال 95 می اندازیم...
1-خودکشی یک دختر 17ساله
یکشنبه شب 29 فروردین 1395 دختر 17 ساله گچسارانی اقدام به خودکشی کرد. این دختر جوان به دور از چشم خانواده خود، با استفاده از شال خود را به سقف انباری منزل حلق آویز کرد و متأسفانه جان باخت. خانواده وی پس از این که متوجه غیبتش در جمع خانواده شده بودند، پیکر بی جانش را در اتاق انباری منزل یافتند.
2-خودکشی دختر جوان 20ساله
در مهاباد نیز روز سه شنبه 24 فروردین 95 یک دختر جوان 20ساله که مریم ع معرفی شده و اهل روستای  ?یارالی ? بود، اقدام به خودسوزی کرد.. به علت سوختگی شدید، این دختر جوان به بیمارستان ارومیه منتقل شد. پیش از آن هم در شامگاه شنبه 21 فروردین 95، جوان 21ساله ساکن روستای شیرین آباد دزفول، در اعتراض به فقر و بیکاری دست به خودکشی زد و متأسفانه جان باخت.
3-خودکشی دختر نوجوان 15ساله تبریزی
روز شنبه 21فروردین 95 یک دختر نوجوان 15ساله تبریزی از طبقه دهم ساختمانی در خیابان دامپزشکی تبریز خود را به پایین پرت کرد و در دم جان سپرد. علت و انگیزه خودکشی این نوجوان تا کنون مشخص نشد، اما انتشار ژس این دختر نوجوان در لحظات قبل و بعد از خودکشی در سایتهای اینترنتی موجی از خشم و انزجار را علیه آخوندهای حاکم بر میهنمان برانگیخته است.
4-خود کشی یک معلم و 4جوان 16 تا 23ساله در اطراف ارومیه در دو هفته اول سال 95
5-  14/فروردین خودکشی یک کارگر محروم در سقز
5-16/فروردین خودکشی کارگر جوان شیرینی پز در تهران
6- 18/ فروردین 95 خودکشی دختر جوان 18ساله در مازندران
7- روز جمعه 20فروردین95 دختری15ساله به نام نازگل در تبریز دست به خودکشی زد و جان باخت
8-دختر 16 ساله ای ساعت 20 و 15 دقیقه 4 اردیبهشت  خود را از پل هوایی خیابان زند به پایین انداخت.
9- ساعت 17 روز یازدهم اردیبهشت اهالی خیابان میرداماد، متوجه آویزان بودن جسد پیرمردی از روی عابر پیاده شدند. با اعلام موضوع به کلانتری ماموران پلیس در محل حاضر و مشخص شد پیرمرد 65 ساله به نام جواد به علت مشکلات خود را از پل عابر پیاده حلق آویز کرده است.

با انتقال محتویات داخل جیب جواد به دادسرای جنایی علاوه بر کارت ملی و کارت عابربانک، تکه کاغذی که علت خودکشی روی آن نوشته شده بود در اختیار بازپرس جنایی قرار گرفت.
جواد در این کاغذ مدعی شده بود در یک مسافرخانه در حوالی میدان شوش کار و زندگی می کند اما از چندی قبل به دلیل ابتلای به بیماری آب سیاه چشم اذیت شده و توان مالی درمان را ندارد به همین دلیل دست به خودکشی زده است.

آمار مربوط به سال 2012 حاکی از آن است که از هر 100 هزار ایرانی 5/2 درصد خودکشی می کنند که این نسبت بسیار کمتر از کشوری مانند کره جنوبی است که در آن از هر 100هزار نفر 44 مورد خودکشی می کنند.

10- 16 اردیبهشت ماه دختری 18 ساله از پل ولایت اتوبان نیایش خود را به پایین انداخت و خود کشی کرد.
11- بعدازظهر پنجشنبه 23 اردیبهشت در میدان رسالت جوان 28ساله خودش را از پل هوایی به پایین پرت کرد. او درست روی سقف آمبولانس سقوط کرد، زنده ماند اما به گفته مسئولان اورژانس تهران، چند جایش شکست و به بیمارستان منتقل شد.
12- 27 اردیبهشت دختر 24 ساله پس از پریدن از روی پل عابر پیاده با خودرو تصاف و جانش را از دست داد.دختر جوانی پس از بالا رفتن از پل استقلال در خیابان هنگام تهران با تهدید رهگذران از تصمیمش را برای مرگ خود خواسته اعلام کرد.  دختر جوان قبل از هر اقدامی از سوی شاهدان حادثه خود را از روی پل به پائین پرتاب کرد. همان لحظه نیز خودرو عبوری دختر جوان را زیر گرفت.

تمام اینها خود گواهی بر سونامی خودکشی در کشور است  که ممکن است تعداد خودکشی های سال 95 به این تعداد هم ختم نشود و تعدادی از آنان به گوش رسانه های خبری نمی رسد اما این تعداد قابل توجه خودکشی در دو ماه اخیر خود گواهی است بر اینکه آمار خودکشی در ایران آنطوری هم که مرکز آمار اظهار می کندکه  نگران کننده نیست! نگران کننده است .
خودکشی و عواقب آن برای جامعه
یک روان شناس و استاد دانشگاه درباره پدیده خودکشی می گوید: خودکشی یکی از پدیده های مذموم و رایج در همه فرهنگ هاست و مربوط به زمان حال نیست. این پدیده از زمان های قدیم وجود داشته و ریشه در شرایط زندگی فرد دارد. نوع دیگری از خودکشی نیز وجود دارد که به دلیل کمک به دیگران انجام می شود، یعنی فرد برای انجام هدف یک گروه تصمیم می گیرد خود و عده ای دیگری را بکشد تا آن هدف را محقق کند. اما آنچه بیشتر ناراحت کننده است خودکشی هایی است که از روی ناتوانی و درماندگی صورت می گیرد.

این گونه خودکشی ها کاملا تحت تاثیر بیماری افسردگی انجام می شود. امیرهوشنگ مهریار ادامه می دهد: در واقع خودکشی را می توان یکی از کنش های بالقوه افسردگی دانست. در اکثر مواقع وقتی از خودکشی صحبت می کنیم این تصور به وجود می آید که فرد به بلاهای زیادی دچار شده و کاملا امید خود را از دست داده و در نهایت دست به این کار زده است. در بسیاری از موارد نیز خودکشی وسیله ای است برای کمک خواستن. این گونه خودکشی ها معمولا با هدف مرگ انجام نمی شود و فرد سعی می کند از طریق این اقدام توجه دیگران را جلب کند.

به همین دلیل ما در کنار آمارهای خودکشی های موفق آمار بسیار زیادی نیز از خودکشی های ناموفق داریم که عمدتا با هدف جلب توجه انجام می شود. او همچنین درباره علل خودکشی افراد درملأعام عنوان می کند: این گونه خودکشی ها اغلب با هدف اعتراض های اجتماعی صورت می گیرد. مهریار درباره زمینه های اجتماعی و روانی خودکشی درملأعام می گوید: به نظر می رسد که این گونه افراد تحت تاثیر فشارهای اقتصادی، اجتماعی و عوامل دیگر چاره ای جز خودکشی نمی بینند، در عین حال می خواهند از طریق اقدام به خودکشی علنی نظر جامعه را نیز به مشکلاتشان جلب کنند. انتخاب یک روش خشن برای خودکشی نشان دادن خشم و تنفر این افراد از شرایطی است که در آن به سر می برده اند.
اما برای این که بتوانیم بگوییم این خودکشی ها تقلیدی بوده اند، نیاز به اطلاعات بیش تر وجود دارد. مثلا هنوز نمی دانیم که آیا در این روزها تعداد موارد خودکشی یا خودکشی در ملاء عام بیش تر از دوره های زمانی مشابه در گذشته بوده است یا صرفا انژاس رسانه ای بیش تری داشته است. پاسخ به این سوال را نهادها و سازمان هایی، مانند سازمان پزشکی قانونی، اورژانس تهران و وزارت بهداشت، می توانند بدهند. بر اساس آمارهایی که ایران به سازمان بهداشت جهانی ارایه کرده است و در مستندات سازمان بهداشت جهانی اعلام شده است، نرخ خودکشی در سال 2002 در ایران 7/2و در سال 2012 برابر با 5/2 در صدهزار نفر بوده است که کم تر از میانگین جهانی است.


منابع: اقتصاد انلاین/ سلامت نیوز / مجاهدین / تابناک