تبیان، دستیار زندگی
نسل جوان هر دوره و زمانه ای، یك چیزی برای خودش مد می كند و در تب و تاب اش می افتد؛ چیزی كه داشتنش خیلی مهم است و نداشتنش باعث سرافكندگی و بی كلاسی...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تب چهل درجه اسپرت در بین جوانان!

نسل جوان هر دوره و زمانه ای، یك چیزی برای خودش مد می كند و در تب و تاب اش می افتد؛ چیزی كه داشتنش خیلی مهم است و نداشتنش باعث سرافكندگی و بی كلاسی...

فرآوری: لواسانی-بخش اجتماعی تبیان
ماشین اسپرت

نسل جوان هر دوره و زمانه ای، یك چیزی برای خودش مد می كند و در تب و تاب اش می افتد؛ چیزی كه داشتنش خیلی مهم است و نداشتنش باعث سرافكندگی و بی كلاسی. اگر در زمان های قبل، یاد گرفتن یك زبان یا رفتن به فلان دانشگاه مد بود و همه برای آموختن آن زبان و ورود به یك دانشگاه خاص، سر و دست می شكستند و با موفقیت هایشان به دیگران فخر می فروختند، در دوره ما هم تب «اسپورت كردن ماشین» افتاده توی دل جوان ها و اسپورت بودن ماشین ها شده مایه پز دادن. 
 شاید داشتن ماشین برای جوان های امروزی آنقدر مهم نباشد كه اسپورت كردن ماشین... خودشان هم حرف خوبی می زنند و آن، این است كه: «ماشین خریدن یه طرف، اسپورت كردنش هم یه طرف.»
با اینكه بعضی ماشین ها به اندازه كافی زیبا هستند و نیازی به اسپورت شدن ندارند. 
اگر برگردید به 10 سال قبل، شاید اصلاً كسی را به یاد نیاورید كه آن روزها دنبال تعویض رینگ و لاستیك بوده باشد یا پی خریدن باند و سیستم صوتی برای ماشینش. اما همین 10 سال كافی بود تا تب اسپورت كردن ماشین اینقدر داغ شود و تبدیل شود به یك دغدغه مهم برای ماشین دار ها، مخصوصاً پسران جوان. انگار دیگر اتومبیل كارایی اصلی اش را از دست داده و شده وسیله ای برای پز دادن، كلاس گذاشتن و یك دكور برای چیدن وسایل تزیینی.

اما اسپورت كردن اصلاً یعنی چه؟ چه كارهایی باید روی یك خودرو انجام شود تا بگوییم اسپورت شده؟ اسپورت كردن یك ماشین شامل تعویض فرمان، پشت صفحه كیلومترشمار، سردنده، روكش صندلی و داشبورد می شود، تا سیستم صوتی، ضبط و باند، رینگ و لاستیك، نئون های زیر ماشین، كاهش ارتفاع، فلاپ های اطراف ماشین و سنسور دنده عقب.

هزینه بالای دیده شدن

عده ای از ماشین بازها موتور خودرورا تقویت کرده و با دستکاری محفظه و دریچه سوخت سعی در شتاب دهی بیشتر می کنند. اما بسیاری از جوانان که هنوز هم عاشق پیکان سوسکی هستند یا ماشین های چند صد میلیونی سوار می شوند اولین اقدامشان برای اسپرت کردن ارتفاع زدن است

با نگاهی به اتومبیل های دور و بر خودتان؛ متوجه خواهید شد که این روزها؛ تب تیونینگ و اسپرت کردن ماشین در جامعه؛ به اندازه آنفلوآنزای فصلی؛ فراگیر شده است. شاید هم در بین دوستان و آشنایان؛ افرادی را بشناسید که حتی قبل از خرید خودرو؛ میلیون ها تومان برای نصب سیستم صوتی، تودوزی، تزئینات داخلی، تقویت موتور و... کنار گذاشته اند. افرادی که دوست دارند متفاوت باشند و متفاوت دیده شوند و برای رسیدن به این خواسته؛ هزینه بالایی را پرداخت می کنند. فکرش را بکنید... اینکه کسی برای تقویت موتور اتومبیل خود؛ میلیون ها تومان خرج می کند تا به سرعت اتومبیلش افزوده شود. اتومبیلی که اجازه دارد فقط با سرعت 70 تا 80 کیلومتر در ساعت، رانده شود!

گرانی های دوست داشتنی!

یکی از اسپرت کاران جوان و البته معروف خیابان ستارخان؛ درباره هزینه های اسپرت کردن اتومبیل ها می گوید: کسی که به سراغ ما می آید؛ دیگر عدد و قیمت برایش مهم نیست. برای اینکه من در صنف خودمان، به گران ترین اسپرت کار تهران معروف هستم. البته من همه هنر خودم را همین جا و با هزار آزمون و خطا روی اتومبیل های مردم به دست آورده ام! و درحال حاضر؛ برای کمترین تغییری که در ماشین های مردم به وجود آورم؛ بین 600 تا 700هزار تومان دریافت می کنم! این تغییر می تواند در کم و زیاد کردن ارتفاع یک پراید باشد که 380 هزار تومان برای مشتری هزینه در بر دارد؛ و هم در بلند کردن صدای اگزوز یک پژو، که 400 هزار تومان برای صاحب ماشین؛ آب می خورد. مشتریان ما؛ دوست دارند این هزینه ها را برای اتومبیل خود انجام دهند.

این جوان کهنه کار دنیای رینگ و اسپرت ماشین که نام او روی تابلوی فروشگاهش می درخشد؛ درباره هزینه های میلیونی اسپرت کاری اتومبیل می افزاید: در کار ما؛ کسی دنبال تعرفه و نرخنامه نمی گردد. هر تغییری در ظاهر و باطن ماشین؛ براساس ذوق و هنر اسپرت کار و البته سفارش صاحب ماشین انجام می شود. برای ذوق و هنر هم نمی شود پای رقم و عدد را وسط کشید! به همین دلیل؛ تمامی هزینه ها، غیراز هزینه خرید لوازم و ابزار اسپرت کاری؛ به طور توافقی پرداخت و دریافت می شود.

هیولاها در راه ایران

گذشت زمان و راحت تر شدن واردات خودرو باعث شد تا جوانان و افراد ماشین باز به راحتی بتوانند خودروهای شاسی بلند را وارد کشور کنند. خودروهایی که شاید تا آن زمان فقط ژس آنها را در مجله ماشین یا تبلیغات تعویض روغنی ها می دیدیم. انواع خودروهای شاسی بلند تویوتا، هیوندا و کیا که جوانان مشتری های پرو پا قرص آنها بودند وبرای اسپرت کردن آن چند ده میلیون خرج می کردند. البته برخی خودروسازان خارجی نیز که اوضاع بازار ایران مناسب می دیدند دست بکار شدند تا هیولاهایی مانند هامر، لامبورگینی،فورد موستانگ، مازراتی، آستون مارتین وینتیج ، پورشه، فراری،آئودی، بنتلی و کانتیننتال خودروهایی باشند که به صورت موقت و دائم وارد کشور شده تا جوانان عشق خودرو و سرعت پا در رکاب آنها در خیابان ها ویراژ دهند.

چند صد میلیونی ها

البته تنها جوانان بودند که برای دیده شدن خواهان این خودروها بودند. افرادی که پاتوق آنها یا خیابان ایران زمین است یا در جردن با خودروهای خود مشغول بالا پائین کردن خیابان هستند. جوانانی که به قول خودشان با دور دور کردن در خیابان ها جلب توجه می کنند و توجه می خرند. در این دو خیابان و البته چند پاتوق دیگر مانند انتهای اتوبان همت که محل کورس و دریفت ماشین بازان جوانان است می توانی علاوه بر خودروهای معمولی مانند سوناتا، بنز و انواع تویوتا مثل پرادو، خودروهایی مانند فورد موستانگ 700 میلیونی، لامبورگینی یک میلیاردی و انواع فراری و مازراتی با پلاک گذر موقت را ببینی، جوانانی که برای عشق بازی با خودروهای خود در خیابان های تهران حاضرند برای داشتن 6 ماهه خودرویی مانند فورد 700 میلیون هزینه کنند.

سورنا پاتوق اسپرت بازها

با نگاهی به اتومبیل های دور و بر خودتان؛ متوجه خواهید شد که این روزها؛ تب تیونینگ و اسپرت کردن ماشین در جامعه؛ به اندازه آنفلوآنزای فصلی؛ فراگیر شده است. شاید هم در بین دوستان و آشنایان؛ افرادی را بشناسید که حتی قبل از خرید خودرو؛ میلیون ها تومان برای نصب سیستم صوتی، تودوزی، تزئینات داخلی، تقویت موتور و... کنار گذاشته اند

از هرکسی بپرسی خیابان سورنا را بلد است و می داند این خیابان بورس اسپرت کاران و جوانان ماشین باز است. سرتاسر این خیابان پر از مغازه های نصب سیستم صوتی، اسپرت خودرو و لوازم اضافی است. روبروی هر مغازه پر است از خودروهایی که جوانان برای اسپرت کردن می آورند. مدیر اسپرت فشن 55 در رابطه با اسپرت کردن خودروها و نصب سیستم صوتی می گوید: 95 درصد مشتریان ما جوانان هستند. کارما اسپرت کردن خودروهای هیوندا،بی. ام. دبلیو، محصولات کیا و پورشه است. اگرچه این خودروها هنگام تولید با حداکثر طراحی جوان پسند و اسپرت طراحی می شوند اما بازهم لوازم اضافی و سیستم می خواهند. سیستم هایی که گاه تا 10 میلیون نیز هزینه دارد.به گفته او این پول ها برای جوانانی که خودروهای چند صد میلیونی سوار می شوند پولی نیست.
مهدیار صاحب خودروی بی. ام. دبلیو X6 که برای دودی کردن شیشه و نصب سیستم صوتی قوی تر، خودرویش رابه یکی از اسپرت کاران خیابان سورنا آورده است می گوید: همه چیز این ماشین 400 میلیونی خوب است اما از سیستم صوتی اش راضی نیستم. 5 میلیون پول داده ام تا خودروام را پر از ساب،چنجر، باند، ضبط دی وی دی فول کنم. قدرت ضبط باید اینقدر زیاد باشد که خیابان را به لرزه در آورد.
البته صاحب فروشگاه با قطع کردن حرف های مهدیار می گوید: همیشه جوانان پولدار برای اسپرت کردن نمی آیند،جوانان دارای خودروهای پرشیا و 206 هم برای اسپرت کردن خودرو چند صد هزار تا سه میلیون هزینه می کنند.

ارتفاع زدن به اندازه دو حبه قند !

تیونینگ برای بسیاری از ماشین بازها واژه ای آشنا است. آنهایی که تغییرات اساسی در بدنه و موتور خودرو ایجاد می کنند. عده ای از ماشین بازها موتور خودرورا تقویت کرده و با دستکاری محفظه و دریچه سوخت سعی در شتاب دهی بیشتر می کنند. اما بسیاری از جوانان که هنوز هم عاشق پیکان سوسکی هستند یا ماشین های چند صد میلیونی سوار می شوند اولین اقدامشان برای اسپرت کردن ارتفاع زدن است. آنها با دست بردن در کمک فنرها ارتفاع خودرورا تا حد ممکن پایین می آورند. البته در مواردی ارتفاع خودرو تا زمین به اندازه دو حبه قند است. این افراد معتقدند برای تفریح و اسپرت کردن دست به ارتفاع زدن می کنند.
البته با وجود خودروهای چند صد میلیونی، حرکات نمایشی، دور دور کردن جوانان در خیابان ها و هزینه های میلیونی برای خودروها، تب ماشین بازی جوانان به این آسانی فروکش نمی کند و این کار نیاز به فرهنگسازی دارد. هرچند که ریشه های تربیتی و رفاه زدگی خانواده ها نقش به سزایی در رونق گرفتن چنین تفریحاتی در بین برخی جوانان داشته است.


منابع :باشگاه خبرنگاران / تیتر آنلاین