تبیان، دستیار زندگی
امروز ، چهارم بهمن ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با چهارم محرم الحرام 1428 هجری قمری ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امروز در تاریخ ( 4 بهمن 1385 )

امروز ، چهارم بهمن ماه 1385 هجری شمسی ، برابراست با چهارم محرم الحرام 1428 هجری قمری و 24 ژانویه 2007 میلادی .رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:

***


اوضاع کوفه در روز چهارم محرم سال 61 هجری

1367 سال پیش درچنین روزی در سال 61 ه.ق عبیدالله بن زیاد دستور داده بود همه مردم کوفه در نخیله – منطقه ای سر راه شام ، در نزدیکی کوفه -- جمع شده و آماده نبرد با امام حسین(ع) و یارانش شوند . نقل است که وی حتی گفته بود اگر کسی در خانه بماند و از امر او تخلف کند ، گردنش را خواهد زد. وی در جهت ترغیب مردم سست عنصر کوفه به آنچه در نظر داشت ، در مسجد به بالای منبر رفت و طی سخنانی از فضائل معاویه و فرزندش یزید ، سخن راند و از مردم خواست در جنگ با امام حسین (ع) ، گفتار یزید را بشنوند و از آن اطاعت کنند .

او پس از آن از منبر پایین آمد و براى مردم مقرری خاصی تعیین و دستور آماده باش کامل را در شهر صادر کرد . سپس با همراهانش به سوى نخیله حرکت کرد و حصین بن نمیر و حجار بن ابجر و شبث بن ربعى و شمر بن ذى الجوشن را به کربلا گسیل داشت تا عمر بن سعد را در جنگ با حسین ابن علی (ع ) یاری نمایند.

شمر بن ذى الجوشن نخستین فردى بود که با چهار هزار نفر سپاهى آزموده براى جنگ با امام حسین (ع) اعلام آمادگى کرد و پس از آن یزید بن رکاب کلبى با دو هزار و حصین بن نمیر با چهار هزار نفر و مضایر بن رهینه مازنى با سه هزار نفر و نصر بن حرشه با دو هزار نفر که جمعا بیست هزار نفر مى شدند برای مقابله با کاروان امام حسین(ع) اعلام آمادگی نمودند.

ازسوی دیگر ارباب مقاتل نوشته اند در همین روز مذاکرات حضرت سید الشهداء علیه السلام باعمربن سعد براى وادارکردن لشکرایشان به ترک جنگ ، و دعوت او و لشکرش ، جهت ملحق شدن به سپاه اسلام بی نتیجه ماند. عمرسعد که رویای حکومت ری را در سر میپروراند ، سعی داشت تا جایی که امکان دارد راه را بر امام (ع ) ببندد .

از رخدادهای تاریخی و عبرت آموز این روز ، دو مورد در اکثر کتب آمده که یکی جریان ترغیب مردم کوفه به جنگ با امام حسین (ع) توسط ثمره بن جندب بود . این فرد همان شخصی است که درخت خرمایش درمنزل مرد انصاری بود و گاه و بی گاه بدون اجازه مزاحم او و خانواده اش می شد . و دیگری ، جریان شبیث بن ربعی بود که ابتدا برای وارد نشدن به جنگ با امام حسین (ع) خود را به بیماری زده بود . ولی بعد از اینکه عبیدالله برای او پیغام فرستاد و او را منافق اعلام کرد ، وی شبانه نزد عبیدالله رفت که مبادا او در چهره اش دقیق شود . و همین فرد سرانجام فرمانده سپاهی با هزاران نفر شد تا با امام حسین (ع) بجنگد .

***

پیمان شاه سلطان حسین با لویی 14

302 سال پیش درچنین روزی ، در سال 1704 میلادی ، لویی 14 پادشاه فرانسه تصمیم خود را مبنی بر انعقاد یك پیمان دوجانبه با ایران اعلام داشت.

این پیمان بین شاه سلطان حسین ولویی 14 تنطیم و بعدا به امضای دو پادشاه رسید. به موجب این پیمان، دولت فرانسه قبول كرد كه از اتباع ایران و منافع این دولت در كشورهای دیگر حمایت كند و كشتی های فرانسوی هنگام حمل بار، برای بارگیری مال التجاره ایرانیان اولویت قائل شوند .

***


تشکیل رسته های نظامی درارتش ایران

192سال پیش درچنین روزی ، در سال 1815 میلادی عباس میرزا ولیعهد فتحعلی شاه قاجار، با الگو برداری از ارتش های کشورهای پیشرفته رسته های تخصصی درارتش ایران بوجود آورد و به این طریق در جهت تخصصی تر شدن امور نظامی در ایران گام مهمی برداشت .

رسته هایی که امروزه در ارتش وجود دارد از جمله : زرهی ، پیاده ، آجودانی ، توپخانه ، پدافند ، قضایی و...یادگار دوران عباس میرزا است .

***


نخستین هواپیمای دست ساز

99 سال پیش درچنین روزی ، در سال 1908 میلادی ، هانری فارمن مخترع فرانسوی بوسیله هواپیمای دست سازخود ، هشت کیلومتر را بر فراز پاریس پرواز کرد . این فعالیت وی نخستین پرواز بلند مدت انسان بود .

***


خلع ید روسیه از شیلات ایران

45 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1953 میلادی ، دکتر محمد مصدق نخست وزیر کشور به ملت اطلاع داد كه روسها از پنج روز دیگر در شیلات ایران و منابع دریای مازندران سمتی ندارند و خلع ید از آنان تا آن روز تكمیل خواهد شد.

77 سال پیش امتیاز شیلات ایران در دریای مازندران به روسها داده شده بود. میرزا حسین خان سپهسالار درآن سال بهره داری از منابع دریای مازندران را به یك روس به نام استپان لیانازوف داده بود.

عین الدوله این امتیاز را در سال 1906 به ازاء درآمدی برابر 460 هزار فرانك طلا تمدید كرده بود. اوایل سال 1927 دولت رضا شاه درصدد لغو آن برآمده بود كه وراث لیانازوف به دادگستری ایران دادخواست دادند و قضات وطن حكم به سود لیانازوفها دادند.

در این اثناء دولت شوروی كه املاك و كمپانی های روسیه را ملی كرده بود عملا جانشین كمپانی لیانازوفها شد و پارلمان ایران اواخر همان سال( 1927) شوروی را به عنوان جانشین لیانازوفها و طرف قرارداد با ایران به رسمیت شناخت كه 25 سال بعد دولت مصدق شیلات را ملی و دست شوروی را از ماهیگیری در آبهای ایران كوتاه كرد.

***


در گذشت وینستون چرچیل

42 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1965میلادی وینستون چرچیل نخست وزیر انگلستان که از بزرگترین رجال سیاسی انگلستان بود در نود سالگی در گذشت .

وی پس از طی تحصیلات مقدماتی وارد دانشکده نظام شد . و درآنجا به تحصیل پرداخت. وی در جنگ جهانی دوم و در بحرانی ترین اوضاع انگلستان در سمت نخست وزیری این کشور ایفای وظیفه کرد .

چرچیل در دوران خود ، نقش و دخالت سلطنت را در سیاست انگلیس به تدریج تقلیل داد و تأثیرات این عملکرد از دوران ملکه ویکتوریا تا ملکه الیزابت دوم به چشم می‌خورد.

در دوران فعالیت نظامی در سودان بود و به چشم خود استفاده از بمب اتمی و پایان جنگ جهانی دوم را دید.

او فردی ادیب نیز بود و در دوران زندگی خود آثار چندی به رشته تحریر در آورد و به همین دلیل نیز جایزه نوبل ادبی را در سال 1953 میلادی از آن خود کرد . جنگ رودخانه، مسافرت آفریقایی من، بحران جهان، تاریخ مردم انگلیسی زبان ، معاصران بزرگ، جنگ جهانی دوم، ، پیروزی و تراژدی، بحرانی جهانی، تاریخ جنگ جهانی دوم و اتحاد بزرگ و محور سرنوشت از جمله معروف ترین آثار اویند .

***


محاکمه غیابی سران حزب توده

40 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1345 شمسی ، دریك محكمه نظامی در تهران ، سران كمونیست توده سالها پس از فرار از زندان قصر غیابا محاكمه و 13 تن از آنان به اعدام محكوم شدند. این حكم غیر قطعی و قابل تجدیدنظر بود.

اسامی محكومان طبق گزارش روزنامه های آن روز تهران از این قرار است :

دكتر رضا رادمنش، ایرج اسكندری، دكتر فریدون كشاورز، احسان طبری، رضا روستا، عبدالصمد كامبخش قزوینی، آرداشس آوانسیان، علی امیر خیزی، پتروس شمعونی، غلامحسین فروتن، یوسف جمارانی محمود بقراطی و غلام بابا زاده . این عده پس از فرار اززندان قصر با كمك افسران زندان، به خارج از كشور رفته بودند و عمدتا در آلمان شرقی بسر می بردند.

***


نخستین سفینه ژاپن

31 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1976 میلادی ، ژاپن نخستین سفینه فضایی خود را به سوی کره ماه فرستاد . بر این اساس یک ماهواره کوچک در مسیر ماه قرار گرفت .

***


بسته شدن فرودگاه مهر آباد به دستور بختیار

28 سال پیش درچنین روزی ، درسال 1357 شمسی، به دنبال اعلام بازگشت امام خمینی(ره) ازپاریس به وطن ، ارتش به دستوربختیار، نخست وزیروقت ، فرودگاه مهرآباد تهران را بست.

وی باندهای فرودگاه را با تانک ها وسربازان اشغال کرد تا ازورود امام به وطن جلوگیری به عمل آورد . اواعلام کرده بود تمامی پروازها تا صبح روزهشتم بهمن لغوشده است . دراین روز و روز بعد برخی از طرفداران دولت بختیارکه از وابستگان رژیم و ساواکی ها بودند ، درحمایت ازوی تظاهرات کردند . اما مردم با برپایی تظاهرات گسترده درمخالفت با بختیاراین گونه تحرکات مذبوحانه را پاسخ گفتند . انقلابیون درتظاهرات تهدید کردند اگر بختیارمانع ازبازگشت رهبرانقلاب به کشور شود به مبارزه مسلحانه روی می آورند. امام نیزاعلام کردند در وقت مناسب به هر شکلی که باشد به ایران باز خواهند گشت. مردم همه روزه با تظاهرات اعلام می کردند خواستار حضور سریع امام خمینی (ره) در آغوش ملت ایران هستند . پس از این خروش مردمی نهایتا بختیار شکست خورد و سرانجام پس از چند روز رادیو تهران اعلام کرد که فرودگاه بین المللی تهران بازگشایی شده است .

***


تظاهرات بزرگ ملی گرایان

28 سال پیش در چنین روزی ، در سال 1357 شمسی ، اعضای جمعیت های ملی گرا ، در یک تظاهرات گسترده با حضور هزاران نفر در میدان بهارستان تهران ، عملکرد دولت بختیار را محکوم کردند .

مهندس بازرگان و سنجابی از رهبران نهضت آزادی و جبهه ملی در این راهپیمایی اعلام کردند که چنانچه ورود امام خمینی(ره) به وطن مشکل تر گردد بی شک دامنه خشونت ها دامان دولت بختیار را نیزخواهد گرفت .

***

منابع :

تقویم شیعه / عبدالحسین نیشابوری

پیام آور عاشورا / عطا الله مهاجرانی

سالنامه ی موسیقی ایران 1و2 به کوشش علیرضا میرعلی نقی

تاریخ اسلام / سید هاشم رسولی محلاتی

خبرگزاری مهر

روزنامک /نوشیروان کیهانی زاده

سایت جامع ویکیپدیا

معجم البلدان / یاقوت حموی

نهج البلاغه / ترجمه دکتر شهیدی