تبیان، دستیار زندگی
سالیان سال است که مراکز درمان ناباروری خصوصی و دولتی و داروخانه های ۱۳ آبان و هلال احمر هر روز شاهد مراجعه ده ها و شاید صدها زوج ناباروری هستند که مجبورند داروهای مربوط به ناباروری یا روش های درمانی را با پرداخت هزینه های گزاف به خدمت بگیرند، در حالی که ب
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

درمان ناباروی بدون یک ریال؟!

سالیان سال است که مراکز درمان ناباروری خصوصی و دولتی و داروخانه های ۱۳ آبان و هلال احمر هر روز شاهد مراجعه ده ها و شاید صدها زوج ناباروری هستند که مجبورند داروهای مربوط به ناباروری یا روش های درمانی را با پرداخت هزینه های گزاف به خدمت بگیرند، در حالی که بیمه ها حتی یک ریال آن را هم تقبل نمی کنند.

فرآوری: ه-هدایتی-بخش اجتماعی تبیان
فرزنداوری

آمار دقیقی در مورد ناباروری افراد در کشور و تفکیک آن وجود ندارد، اما بر اساس آخرین آمارها ۱۵ تا ۲۰ درصد زوج ها نابارور بوده و بر خلاف تصورها ناباروری مردان در ایران بیشتر از زنان است . درمان ناباروری در کشور ما همچنان یک درمان لوکس در نظر گرفته می شود و بیمه ها از پوشش آن شانه خالی می کنند. در حالی که درمان جراحی ناباروری به دلیل گران بودن تحت پوشش بیمه نیست، کلیه داروهای درمان ناباروری نیز چون خارجی هستند، طبق قانون نمی توانند تحت پوشش بیمه باشند.

ناباروری در شمال و جنوب کشور بیشتر است

مصرف الکل و برخی داروها می تواند اثر منفی بر باروری داشته باشد. شیمی درمانی و داروهای استروئیدی که در بدنسازی استفاده می شود، اثر منفی بر باروری دارد

دلایل ناباروری طیف وسیعی از عوامل را در بر می گیرد که نمی توان به طور قطع ادعا کرد کدام عامل بیش از بقیه در این میان موثر بوده است. به طور کلی عادت های غلط زندگی مثل استعمال دخانیات و تغذیه نامناسب مانند سایر بیماری ها در زمینه ناباروری هم موثر است. داروهای بدنسازی و مکمل های پرورش اندام که از سوی برخی مردان جوان در باشگاه های بدنسازی مورد استفاده قرار می گیرد نیز از عوامل فردی است که در از بین رفتن اسپرم در مردان موثر است. همچنین استرس های شغلی و درگیری های تنش زا هم در ناباروری مردان بی تاثیر نیست. علاوه بر این محققان بر این باورند آلودگی هوا و تشعشعات در کنار پارازیت ها نقش انکارناپذیری در افزایش ابتلای افراد به ناباروری دارد. تحقیقاتی که در زمینه شیوع ناباروری طی دهه ۸۰ یعنی کمتر از ۱۰سال قبل در کشور انجام شده نشان می دهد به دلیل بمباران های شیمیایی در زمان جنگ تحمیلی در حال حاضر ناباروری در جنوب بیشتر است. در شمال ایران هم استفاده از سموم مزارع برنج سبب افزایش ناباروری شده است. بالا رفتن سن ازدواج نیز یکی از عواملی است که بر بهداشت زوجین و سلامتی فرزندان آنها تاثیر بی بدیلی دارد.

افزایش ناباروری مردان

روز گذشته یک متخصص اورولوژی و ناباروری مردان مرکز درمان ناباروری ابن سینا، با اعلام افزایش شیوع ناباروری مردان در سال های اخیر، ضمن اشاره به عوامل تهدیدکننده باروری پسران در سنین پیش از بلوغ گفت: عوامل متعددی مانند شیمی درمانی یا پرتودرمانی برای درمان سرطان، ضربه و آسیب به بیضه و اختلالات مادرزادی مانند عدم نزول بیضه می تواند موجب ناباروری فرد در آینده شود. جنتی بالارفتن سن ازدواج و فرزندآوری را به عنوان یکی دیگر از علل کاهش توان باروری مردان برشمرد و بیان کرد: سن ازدواج چه در مردان و چه زنان بالا رفته است و علاوه بر آن، زوج ها تصمیم به فرزندآوری را هم به تعویق می اندازند. باید بدانیم که کمیت و کیفیت مایع منی در مردان بالای ۴۰ سال کاهش پیدا می کند و بنابراین توان باروری آنها کاسته می شود. وی آگاهی رسانی درباره این موضوع را وظیفه همه متخصصان و رسانه ها دانست و گفت: لازم است مردم درباره سلامت باروری و عوامل تهدیدکننده آن آگاه تر شوند و کمپینی که در این هفته برگزار می شود، فرصت خوبی است تا اطلاعات مفیدی در اختیار مردم قرار بگیرد.

سبک زندگی غلط

دکتر طباطبایی معتقد است، سبک زندگی شهری، مصرف غذاهای آماده، آب های آلوده و سموم کشاورزی هر یک به درجاتی در کاهش کیفیت اسپرم مردان اثرگذار است. دکتر قدیان نیز شیوه غلط زندگی و زناشویی را در بروز ناباروری موثر می داند. دکتر قیومی می گوید: مصرف غذاهای حاوی مواد نگه دارنده مانند سوسیس و کالباس، مصرف بیش از حد قهوه و مواد حاوی کافئین، مصرف سیگار و رادیوتراپی بر باروری مردان اثر منفی دارند. دکتر قدیان تأکید می کند: مصرف دخانیات و قلیان اثر منفی شدیدی بر باروری جوانان می گذارد.

امواج موبایل و اشعه

دکتر طباطبایی به اثر استفاده از وسایل الکترونیک بر ناباروری اشاره می کند و می گوید: برخی مقالات علمی از اثر منفی میدان مغناطیسی لوازم الکترونیک مانند لپ تاپ و گوشی تلفن همراه بر کاهش کیفیت نطفه خبر می دهند. دکتر قیومی نیز می گوید: به طور تجربی دیده ام، افرادی که در مراکزی کار می کنند که در معرض انواع دستگاه های الکترونیک و اشعه و امواج مخابراتی قرار دارند، دچار ضعف و ناتوانی در باروری می شوند. با این حال اظهار نظر قطعی دراین باره مطالعات علمی گسترده تری را می طلبد. دکتر قدیان می افزاید: اثر منفی امواج موبایل روی باروری حیوانات آزمایشگاهی تا حدود زیادی اثبات شده و بهتر است تا حد امکان از موبایل های روشن فاصله داشته باشیم و کمتر با آنها کار کنیم. بهتر است شب ها این گونه دستگاه ها را خاموش کنیم.

اثر داروها، چاقی و دیابت

تحقیقاتی که در زمینه شیوع ناباروری طی دهه ۸۰ یعنی کمتر از ۱۰سال قبل در کشور انجام شده نشان می دهد به دلیل بمباران های شیمیایی در زمان جنگ تحمیلی در حال حاضر ناباروری در جنوب بیشتر است. در شمال ایران هم استفاده از سموم مزارع برنج سبب افزایش ناباروری شده است. بالا رفتن سن ازدواج نیز یکی از عواملی است که بر بهداشت زوجین و سلامتی فرزندان آنها تاثیر بی بدیلی دارد.

دکتر طباطبایی درباره اثر برخی داروها بر بروز ناباروری در مردان می گوید: مصرف الکل و برخی داروها می تواند اثر منفی بر باروری داشته باشد. شیمی درمانی و داروهای استروئیدی که در بدنسازی استفاده می شود، اثر منفی بر باروری دارد. دکتر قدیان معتقد است، داروهای زیادی به ناباروری منجر می شوند؛ از جمله برخی داروهایی که برای درمان بیماری های قلبی و گوارشی استفاده می شوند، ناباروری ایجاد می کنند.
دکتر طباطبایی در باره اثر منفی داروی ضد ریزش مو فیناستراید بر کاهش باروری آقایان می گوید: فیناستراید همیشه در معرض این اتهام بوده و البته نتایج تحقیقات بسیار متناقض است، اما آنچه مسلم است این که تأثیرش آنقدر شدید نیست. معمولا دیده شده با قطع مصرف دارو کیفیت اسپرم بهبود پیدا می کند. با این حال دکتر قیومی می گوید، قرص هایی مثل فیناستراید که با دوز یک میلی گرم در دسترس افراد است به ناباروری منجر نمی شود و فقط توان باروری را کاهش می دهد. دکتر طباطبایی در باره داروی فیناستراید تأکید می کند خانم های باردار یا خانم هایی که قصد باردار شدن دارند، نباید با قرص فیناستراید تماس داشته باشند و حتی آن را لمس کنند.
دکتر طباطبایی 90 درصد مشکل ناباروری مردان را مربوط به کیفیت پایین اسپرم می داند و می گوید: مصرف سیگار، الکل، غذاهای ناسالم، داروها و ابتلا به چاقی در کاهش کیفیت اسپرم بسیار موثر است. همچنین پرهیز از قرار گرفتن طولانی مدت در فضاهای گرم مثل سونا، جکوزی و قرارگیری مقابل تنور و کوره به پیشگیری از ناباروری کمک می کند.

مشکلات درمان ناباروری در ایران

هزینه سنگین داروهای ناباروری، جدا از هزینه عمل های جراحی و انواع روش های درمان این بیماری است، چراکه تاکنون هیچ یک از بخش های دولتی و خصوصی، تعرفه مشخصی برای درمان ناباروری ارائه نکرده اند و هزینه ها متغیر و نامتناسب است، به گونه ای که در برخی مراکز، تعرفه ها سه تا چهار برابر مراکز دیگر از بیمار گرفته می شود. علاوه بر این، مشکلی که هم اکنون در بخش درمان ناباروری وجود دارد، تنها بحث بیمه بودن یا نبودن نیست، بلکه مشکلی است که مجموعه نظام سلامت کشور با آن روبه رو است و آن اینکه زوج های نابارور نمی دانند باید از کجا و با طی چه مراحلی، درمان ناباروری را آغاز کنند، چه روش درمانی برای آنها اثربخش و مفید است و در نتیجه در موارد بسیاری مشاهده می کنیم که شمار زیادی از زوج های نابارور در اولین مراحل درمان خود پایشان به مراکز دولتی و خصوصی با روش های درمانی پیشرفته از جمله ابن سینا باز می شود، در حالی که شاید نازایی آنها با روش های ابتدایی نیز قابل رفع باشد.



منابع: آرمان / جام جم