تبیان، دستیار زندگی

مشکل از تیروئید است یا آدرنال؟

بدن‌تان هر روز با علائمی که از خودش بروز می‌دهد، با شما حرف می زند، اما شما نمی‌توانید حرف هایش را تفسیر کنید. خستگی مداوم، عدم تمرکز ذهنی، پوست خشک، نازک شدن مو و افزایش وزن چه معانی را می‌تواند داشته باشد؟ در این زمان مراجعه به پزشک ممکن است به شما نشان دهد که دچار مشکلات غده تیروئید هستید یا مشکلات مربوط به غده آدرنال.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : زینب حکیمی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 

غدد آدرنال، غده تیروئید،

اختلالات غده تیروئید بسیار شایع هستند. جمعیت زیادی از مردم جهان به ویژه زنان به کم کاری تیروئید مبتلا هستند. خطر ابتلا به کم کاری تیروئید بعد از سن 60 سالگی افزایش می یابد.

تیروئید یک غده‌ی پروانه‌ای شکل در جلوی گردن است که تولید هورمون‌های مربوط به سوخت و ساز بدن و تنظیم حرارت بدن را برعهده دارد.

اگر هورمون‌های تیروئیدی به اندازه ی کافی تولید نشوند (کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم) ، سرعت متابولیسم بدن کند می‌شود و در نهایت علائمی مانند خستگی، افزایش وزن، یبوست، حساسیت به سرما و خشکی پوست ایجاد می‌گردند.

البته تنها مشاهده این علائم کافی نیست و برای تشخیص هیپوتیروئیدیسم، نیاز به آزمایش خون و بررسی میزان TSH یا هورمون محرک تیروئید است. اگر میزان TSH بالا باشد، شما به کم کاری تیروئید مبتلا هستید و به احتمال زیاد پزشک برایتان قرص لووتیروکسین (هورمون مصنوعی تیروئید) را تجویز خواهد کرد.

خستگی آدرنال زمانی اتفاق می‌افتد که استرس مداوم سبب شود که این غده کوچک ناچار به کار اضافی و ترشح زیاد و مداوم هورمون استرس شود

 

غده‌ی آدرنال

اگر مشکل از غده تیروئید نباشد، احتمالا مشکل از غده آدرنال یا غده فوق کلیه است.

لازم به ذکر است که بسیاری از پزشکان در موارد این چنینی اصلا آدرنال را جدی نمی گیرند، ولی تعدادی در صورت دخالت نداشتن تیروئید معتقدند که خستگی آدرنال موثر است.

با توجه به گفته متخصصان، خستگی غده‌ی آدرنال نشانه هایی همچون سرگیجه هنگام ایستادن یا حرکت کردن، احساس اضطراب و خستگی بیش از حد طبیعی در هنگام ابتلا به سرماخوردگی و سایر عفونت‌ها و تحریک‌پذیری را در پی دارد.

غدد آدرنال، دو غده‌ی کوچک در قسمت بالای کلیه ها هستند و در ترشح هورمون استرس (کورتیزول) و سوخت و ساز ایفای نقش می‌کنند.

آدرنال

 

کمبود ناچیز هورمون کورتیزول می‌تواند منجر به خستگی آدرنال (بی‌نظمی عملکرد آدرنال) شود. گاهی اوقات این خستگی با نارسایی آدرنال یا بیماری آدیسون اشتباه گرفته می‌شود.

خستگی آدرنال زمانی اتفاق می‌افتد که استرس مداوم سبب شود که این غده کوچک ناچار به کار اضافی و ترشح زیاد و مداوم هورمون استرس شود و در نهایت کار به جایی می رسد که دیگر عملکرد سابق خود را ندارد و خسته می‌شود.

می توان با انجام آزمایش خون، بزاق ، ادرار و یا حتی بررسی مو، میزان کورتیزول بدن را اندازه گیری کرد.

خستگی آدرنال ممکن است گاهی خود را در قالب اضطراب، افسردگی و یا PMS (سندروم قبل از قاعدگی) نشان دهد. در موارد دیگر ممکن است این نوع خستگی، در پیش از دوران یائسگی و یائسگی با بدتر شدن حالت گرگرفتگی، تعریق شبانه، اختلال در خواب و اختلال جنسی کم اتفاق بیفتد.

اگر پزشک تشخیص داد شما دچار خستگی آدرنال هستید، با تغییر شیوه زندگی می توانید به بهبودی خود کمک کنید.

در این شرایط لازم است مصرف موادغذایی شیرین (محرک آدرنال) را قطع کنید و یا کاهش دهید. از سوی دیگر افزایش مصرف ویتامین ها از جمله ویتامین های گروه ب و ویتامین ث نیز بسیار مفید خواهد بود.

ورزش روزانه را فراموش کنید، اما مراقب باشید که بیش از حد ورزش نکنید. بیست دقیقه پیاده روی در روز بسیار مفید است.

در عین حال باید از خودتان در برابر سمومی مانند بیسفنول A  (BPA)که در ساخت ظروف پلاستیکی و بسیاری از قوطی های کنسروی استفاده می‌شود، محافظت کنید.


 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.