تبیان، دستیار زندگی
اگر میخواهید بدانید رهبر انقلاب در سخنرانی ها بعدی به چه مصادیق دیگری در حوزه سبک زندگی ورود پیدا می کنند، ادامه مطلب را بخوانید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دغدغه هایی از جنس زبان تا لوازم آرایش+ فیلم

اگر میخواهید بدانید رهبر انقلاب در سخنرانی های بعدی به چه مصادیق دیگری در حوزه سبک زندگی ورود پیدا می کنند، ادامه مطلب را بخوانید.

رضوانی- بخش اجتماعی تبیان
دغدغه هایی از چنس زبان

با رشد توصیه ها و انتقادهای فرهنگی اجتماعی  در بیانات اخیر رهبری عده ای به بهانه جویی های جدید روی آوردند که چرا ایشان جایگاه رهبری را در حد منتقد اجتماعی پایین آورده است!  موجی که البته نسبت به این رویکرد جدید محدود نشده و این عده  بر سر هر  رویکردی بهانه جویی می کنند، پیش از این بر سر مسئله برجام نیز با نادیده انگاشتن حمایت های بی دریغ رهبری ایشان را مانع تراش در این راه القا می کردند.  اما واقعا چرا  توصیه های مربوط به سبک زندگی جامعه ایرانی در سخنان رهبر انقلاب فراوانی بیشتری پیدا کرده است؟
تاکیدات  و توصیه های اخیر رهبر پیرامون " گسترش انحصاری زبان انگلیسی و تاکید به جنبش نرم افزاری"، "مصرف گرایی و پولدارهای نوکیسه تازه به دوران رسیده"، "برندگرایی" ، " واردات لوازم آرایشی" ، " عدم برنامه ریزی برای جوانان در رسانه ملی" و " ساعت خواب و بیداری" از مصادیقی است که در چند سخنرانی و جلسات اخیر ایشان مطرح شده است.
توصیه هایی که رسانه های بیگانه  سعی کرده اند بر ضد آن موج سازی کنند نشان می دهد که رهبر نه تنها جایگاه خود را تضعیف نکرده است بلکه بر روی نقاط  حساسی دست گذاشته اند. نقطه ای که سال های متمادی است دشمن برای  رسیدن به آن برنامه ریزی و تلاش می کند.

باید ورود رهبری به مصادیق سبک زندگی را ادامه و عمیق تر شدن" نگران مسئله فرهنگ بودن" ایشان دانست و بررسی کرد که  کجای کار دستگاه های عریض و طویل فرهنگی می لنگد: سیاستگذاری ها، هماهنگی ها، کیفیت کارها، کیمیت آنها، مخاطب شناسی، آسیب شناسی یا.....؟

تغییر هویت و باور ایرانی اسلامی ملت ایران هدف جریان استکبار  است که برای آن هزینه های هنگفتی نیز می کند، وجود صدها  شبکه ماهوره ای از جمله من و تو و جم تی وی از نمونه های این سرمایه گذاری می باشد. ترویج سبک زندگی غرب  چیزی است که غرب با ایجاد آن خیلی آرام و بی دردسر به مقاصد خود رسیده و دیگر نیازی به جنگ سخت و هزینه های سنگین برای فتح کشورها ندارد.
این موضوع همواره مورد تاکید رهبری بوده است و ورود ایشان به مصادیق، فراتر از تعیین مشی های کلان نشان از این دارد که مطالبات و دغدغه فرهنگی ایشان آنطور که می بایست توسط نهادهای مسئول برآورده نشده است. در حالی که با گذر  سالهای متمادی از تذکر ایشان نسبت به تهاجم فرهنگی و جنگ نرم و همچنین سبک زندگی ایرانی اسلامی نه تنها سیاستگذاری های انجام شده نتایج ملموسی نداشته بلکه در بسیاری از شئون زندگی از سبک زندگی ایرانی اسلامی فاصله  گرفته ایم.
مبحث سبک زندگی مسئله درجه دو و سه نیست بلکه مسئله درجه اولی است که حرکت ملت ایران به سمت تمدن اسلامی در همه شئون از اقتصاد تا روابط اجتماعی را پوشش می دهد. رهبری پیش از این هم سر فصل شئون این مسئله را روشن سازی کرده بودند و ضمن اینکه سبک زندگی را  بخش حقیقی و اصلی تمدن بیان کردند، از " مسئله ی خانواده، سبک ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، نوع خوراک، نوع آشپزی، تفریحات، مسئله ی خط، مسئله ی زبان، مسئله ی کسب و کار، رفتار ما در محل کار، رفتار ما در دانشگاه، رفتار ما در مدرسه، رفتار ما در فعالیت سیاسی، رفتار ما در ورزش، رفتار ما در رسانه ای که در اختیار ماست، رفتار ما با پدر و مادر، رفتار ما با همسر، رفتار ما با فرزند، رفتار ما با رئیس، رفتار ما با مرئوس، رفتار ما با پلیس، رفتار ما با مأمور دولت، سفرهای ما، نظافت و طهارت ما، رفتار ما با دوست، رفتار ما با دشمن، رفتار ما با بیگانه"(١) به عنوان این شئون نام برده اند. تذکر گذشته رهبری نسبت به  موضوع زبان و حال تکرار آن بیانگر همان مسئله است که ایشان از سیاستگذاری ها و اجرایی شدن  خط مشی های تعیین شده رضایت ندارند.
تاکیدات گذشته در کنار توصیه های اخیر ایشان پیرامون تلاش دشمن برای تغییر و استحاله هویت و باور ملت ایران و همچنین  موضوع نفوذ، حساسیت بیشتر این مسئله و پرداخت به مسئله سبک زندگی را نشان می دهد که مدیران می بایست با گذر از فعالیت و گزارش های کمی به طور اساسی و کاربردی به سیاستگذاری و اقدام و عمل بپردازند.
از اهداف دشمن در زمینه پیاده سازی سبک زندگی غربی این است که در زمینه شکست  استقلال و عزت ایرانی از پایین به بالا عمل کرده  و کاری کند که با این تغییر، قسمت اعظم اهداف غربی سازی ارزش های ملت، خود به خود انجام گیرد. تاکیدات اخیر ایشان درباره نفوذ جریانی بر خلاف برخی کژتابی ها مستقیما به موضوع سبک زندگی برمی گردد، آیت الله خامنه ای در اینباره می فرمایند:"[می خواهند] کاری کنند که این شخصی که مورد نفوذ قرار گرفته است، تحت تأثیر نفوذ قرار گرفته، همان چیزی را فکر کند که آن آمریکایی فکر میکند؛ یعنی کاری کنند که شما همان جوری نگاه کنی به مسئله که یک آمریکایی نگاه میکند -البتّه یک سیاستمدار آمریکایی، به مردم آمریکا کاری ندارد- همان جوری تشخیص بدهی که آن مأمور عالی رتبه ی سیا تشخیص میدهد؛ در نتیجه همان چیزی را بخواهی که او میخواهد. بنابراین خیال او آسوده است؛ بدون اینکه لازم باشد خودش را به خطر بیندازد و وارد عرصه بشود، شما برای او داری کار میکنی؛ هدف این است"(٢)

مبحث سبک زندگی مسئله درجه دو و سه نیست بلکه مسئله درجه اولی است که حرکت ملت ایران به سمت تمدن اسلامی در همه شئون از اقتصاد تا روابط اجتماعی را پوشش می دهد

باید ورود رهبری به مصادیق سبک زندگی را دلیل نگران مسئله فرهنگ بودن" ایشان دانست و بررسی کرد که کجای کار دستگاه های عریض و طویل فرهنگی می لنگد: سیاستگذاری ها، هماهنگی ها، کیفیت کارها، کیمیت آنها، مخاطب شناسی، آسیب شناسی یا.....؟ به نظر می رسد که ما در یک حوزه دارای مشکل نبوده بلکه  با سیستمی معیوب، طرف هستیم که  در همه ابعاد آن به برنامه ریزی و اقدام و عمل نیازمندیم،  اقدامات اصولی و با برنامه که از طریق میانبر ها برای جبران عقب ماندگی استفاده می کنند.
رهبری قطعا با ادامه این روند به  مصادیق بیشتری اشاره خواهند داشت که از الان قابل پیش بینی هستند و آنها را می توان از سوالاتی که  ایشان پیشتر  درباره مسائل سبک زندگی در سال 91 مطرح کردند، متوجه شد:
- چرا فرهنگ کار جمعی در ایران ضعیف است؟
 - چرا در روابط اجتماعی، حقوق متقابل رعایت نمیشود؟
 - چرا در برخی مناطق، طلاق زیاد شده است؟
 - چرا در فرهنگ رانندگی انضباط لازم رعایت نمیشود؟
 - الزامات آپارتمان نشینی چیست، آیا رعایت می شود؟
 - الگوی تفریح سالم کدام است؟
 - آیا در معاشرت های روزانه، همیشه به هم راست میگوییم؟
 - دروغ چقدر در جامعه رواج دارد؟
 - علت برخی پرخاشگریها و نابردباریها در روابط اجتماعی چیست؟
 - طراحی لباسها ومعماری شهرها چقدر منطقی و عقلانی است؟
 - آیا حقوق افراد در رسانه ها و در اینترنت رعایت میشود؟
 - علت بروز بیماری خطرناک قانون گریزی در برخی افراد و بعضی بخشها چیست؟
 - چقدر وجدان کاری و انضباط اجتماعی داریم؟
 - توجه به کیفیت در تولیدات داخلی چقدراست؟
 - چرا برخی حرفها و ایده های خوب در حد حرف و رؤیا باقی می ماند؟
 - ساعات کار مفید در دستگاهها چرا کم است؟
 - چه کنیم ریشه ربا قطع شود؟
 - آیا حقوق متقابل زن و شوهر و فرزندان درخانواده ها بطورکامل رعایت میشود؟
 - چرا مصرف گرایی، برای برخی افتخار شده است؟
 - و چه کنیم تا زن هم کرامت و عزت خانوادگیش حفظ شود و هم بتواند وظایف اجتماعی خود را انجام دهد؟

پی نوشت:

١- بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با جوانان خراسان شمالی؛ ٩١/7/٢٣

٢-بیانات در دیدار فرماندهان گردان های بسیج؛ ۱۳۹۴/۰۹/٠٤

  • رهبرسبک زندگی اسلامی از زبان رهبری