تبیان، دستیار زندگی
برخی تحلیلگران سیاسی و کارشناسان خاورمیانه معتقدند که این تغییر و تحولات در پیکره ی رژیم آل سعود ، برآیند شکست عربستان در جنگ علیه مردم یمن است. با توجه به اینکه اقدامات تجاوزکارانه عربستان در حمله به مردم بی دفاع یمن شرایط دشواری در پیکره حکومت آل سعود ب
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زلزله سیاسی در عربستان

برخی تحلیلگران سیاسی و کارشناسان خاورمیانه معتقدند که این تغییر و تحولات در پیکره ی رژیم آل سعود ، برآیند شکست عربستان در جنگ علیه مردم یمن است. با توجه به اینکه اقدامات تجاوزکارانه عربستان در حمله به مردم بی دفاع یمن شرایط دشواری در پیکره حکومت آل سعود به وجود آورد .

فرآوری : ع. امانی - بخش سیاست تبیان

جبیر

طی یک سال گذشته تغییرات گسترده ای در خاندان سلطنتی سعودی کلید خورده است. تغییراتی که رنگ و بوی اختلاف و شکاف در این خاندان دارد. یکی از مهم ترین این تغییرات ، برکناری ولیعهد و وزیر خارجه عربستان است که با حواشی فراوان و واکنش های جهانی همراه شد.
اما این زلزله ی سیاسی به اینجا ختم نشد و با پس لرزه های وافری توام گشت. پادشاه عربستان ولیعهد سابق را برکنار و محمد بن نایف را به عنوان ولیعهد جدید انتخاب کرد. محمد بن سلمان هم به عنوان نائب ولیعهد انتخاب شد. ملک سلمان پادشاه عربستان ، سعود الفیصل را از تصدی وزارت امور خارجه برکنار و عادل الجبیر را به عنوان وزیر خارجه جدید منصوب نمود. سعود الفیصل ناظر بر امور خارجه عربستان شد و در نهایت پادشاه عربستان وزرای اقتصاد و دربار را هم برکنار کرد.!

رژیم آل سعود در یک اشتباه محاسباتی تصور می کرد که با حمله هوایی و بمباران مردم یمن به اهداف خود برای تشکیل یک حکومت دست نشانده در یمن خواهد رسید اما حوادث بعدی و اراده مردم یمن و همچنین موضع گیری برخی کشورهای منطقه موجب شد که عربستان سعودی در حوزه سیاسی، نظامی و حتی اخلاقی دچار شکست شود.

حائز اهمیت آنکه برکناری سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان به این دلیل بوده که به اعتقاد پادشاه عربستان سعود الفیصل نتوانسته جامعه جهانی را از رهگذر یک دیپلماسی فعال با عربستان همراه سازد لذا انتقادهای شدیدی از سوی پادشاه عربستان از سعود الفیصل صورت گرفت.
اخیرا نیز بر اساس دستور سلمان بن عبدالعزیز تعدادی از وزارتخانه ها و نهادهای دولتی ادغام و یا منحل  شدند. وزارتخانه آب و برق منحل شد و دو وزارتخانه کار و امور اجتماعی در هم ادغام شدند.
از سوی دیگر نام وزارت تجارت و صنایع نیز به وزارت تجارت و سرمایه گذاری و نام وزارت نفت به وزارت انرژی ، صنایع و منابع معدنی تغییر کرد. وزیر نفت عربستان سعودی نیز برکنار و به جای وی خالد الفالح انتخاب شد.
برخی تحلیلگران سیاسی و کارشناسان خاورمیانه معتقدند که این تغییر و تحولات در پیکره ی رژیم آل سعود ، برآیند شکست عربستان در جنگ علیه مردم یمن است. با توجه به اینکه اقدامات تجاوزکارانه عربستان در حمله به مردم بی دفاع یمن شرایط دشواری در پیکره حکومت آل سعود به وجود آورد لذا این تحولات نشانه وجود شکاف عمیق در حاکمیت عربستان است. رژیم آل سعود در یک اشتباه محاسباتی تصور می کرد که با حمله هوایی و بمباران مردم یمن به اهداف خود برای تشکیل یک حکومت دست نشانده در یمن خواهد رسید اما حوادث بعدی و اراده مردم یمن و همچنین موضع گیری برخی کشورهای منطقه موجب شد که عربستان سعودی در حوزه سیاسی، نظامی و حتی اخلاقی دچار شکست شود.
در این راستا مجتهد فعال مشهورعربستانی که روابط نزدیکی با خاندان آل سعود دارد فاش کرد ؛ سعد بن خالد الجبری در واقع بر اساس خواست محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و فرزند پادشاه عربستان برکنار شده است.  الجبری مشاور امنیتی محمد بن نایف ولیعهد عربستان بود که در عمل هشتاد درصد کارهای وزارت کشور عربستان را برعهده داشت. الجبری به حدی به محمد بن نایف نزدیک بود که در خانه های او در ریاض و جده و نیز مزرعه شخصی اش دفتر داشت.
نتیجه
روند چند سال اخیر آل سعود که با تزلزل وافری همراه بوده و نیز برکناری سعود الفیصل و جایگزینی عادل بن جبیر سفیر عربستان در واشنگتن به جای وی نشانه رویکرد جدیدی در سیاست خارجی عربستان محسوب می شد چرا که این امر نشان می دهد که عربستان به سمت افراط گرایی و هژمونی نظامی در منطقه حرکت خواهد کرد. این مسئله موجب بروز اختلاف نظرهای شدیدی میان شاهزادگان سعودی خواهد شد و در آینده، این اختلاف نظر کاملا پررنگتر و به فروپاشی تدریجی آل سعود منجر خواهد شد.


منبع : پایگاه خبر / روزنامه ایران