تبیان، دستیار زندگی
موج فراگیر مدل شدن در بین جوانان ایرانی شاید در نگاه اول چندان مهم به نظر نیاید و به عنوان مدی گذرا تلقی شود اما اهمیت موضوع زمانی مشخص می شود که با نگاهی عمیق تر در می یابیم برخی برای نشان دادن ظاهر خود حتی حاضر می شوند به صورت نیمه برهنه خود را به نمایش
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سوءاستفاده جنسی از مدلینگ های برهنه!

موج فراگیر مدل شدن در بین جوانان ایرانی شاید در نگاه اول چندان مهم به نظر نیاید و به عنوان مدی گذرا تلقی شود اما اهمیت موضوع زمانی مشخص می شود که با نگاهی عمیق تر در می یابیم برخی برای نشان دادن ظاهر خود حتی حاضر می شوند به صورت نیمه برهنه خود را به نمایش بگذارند!

محدثه امیری -بخش اجتماعی تبیان
مانکن اسلامی

از عمل بینی گرفته تا تزریق ژل،  کاشت چال گونه و بزگ کردن چشم با قدهای کوتاه و سایز نامتعارف  و بدن های عضلانی به ضرب و زور داروهای نیروزا و مصرف پروتئین، ساده ترین تصویری است که این روزها می شود از مانکن های ایرانی ارائه کرد. هرچند که در گیر و دار موج مدلینگ در ایران، هستند کسانی که بر اساس استانداردهای این حرفه و زیر نظر وزارت ارشاد در این حوزه فعالیت می کنند.
طی چند دهه اخیر، حرفه مدلینگ در بسیاری از کشورهای غربی به عنوان صنعتی پول ساز با قواعد و اصول خاص خود جای خود را به عنوان منبع شهرت و ثروت در دل جوانان باز کرده است. حرفه ای که در ایران به دلیل نبود ساختارهای مناسب و عدم انطباق با موازین ایرانی و اسلامی به عنوان یکی از مبهم ترین و در عین حال آسیب پذیرترین حرفه های مورد پسند جوانان تبدیل شده است.
مدلینگ در همه جای جهان تعاریف خاص خود را داشته و به شاخه های مختلفی تقسیم می شود.مدل یا مانكن به فرد با افرادی گفته می شود كه بوسیله هنر و ویژگیهای فردی خود محصول كالا ، خدمات و یا اطلاعاتی را به بهترین نحو به مخاطب ارائه میکنند و سبب ثبت بهترنام آن محصول در ذهن مخاطب می شوند. هرچند که حتی در همان کشورهای غربی نیز گروه های مردم نهادی در زمینه اطلاع رسانی به جوانانی که انواع و اقسام رژیم های غذایی را تحمل کرده و مورد استفاده ابزاری قرار می گیرند تشکیل شده و میتینگ ها و گردهمایی های بسیاری بر علیه شرکت های جذب و به کار گیری مدل ها برگزار می شود.
عجیب است چنین حرفه ای که در ایران نزد مردم نه وجهه و نه جایگاه مناسبی داشته و در بسیاری از مواقع به کلی در تقابل با شرع و دین قرار می گیرد مورد توجه جوانان بسیاری قرار گرفته است. حرفه ای که تنها به روشی برای خودنمایی و شهرت یک شبه تبدیل شده است.

رویای جوان ایرانی هر روز آب می رود

تعداد دختران ساده ای که عکس بی حجاب و یا برهنه خود را به بهانه جذب و استخدام مدل در اختیار سودجو قرار می دهند روز به روز بیشتر می شود. دخترانی که پس از مدتی از ترس آبروی خود و آگاه شدن خانواده ها مورد سو استفاده های مالی و جنسی فراوانی قرار می گیرند

زمانی بود که جوان ایرانی سطوح بالای علمی و شغلی تبدیل شدن به یک قهرمان ملی را در سر می پروراند. اما این روزها اوج قهرمانی جوان ایرانی تنها به صفحات اینستاگرام و افزایش لایک و فالور و ارتباط برقرار کردن با چند خواننده آن طرف آبی محدود می شود.
نگاهی گذرا به صفحات مختلف اینستاگرام و فیس بوک به خوبی نشان دهنده موج گرایش جوانان به این حوزه ی مبهم است که هنوز هم استانداردها و قواعد آن به خوبی نه مشخص شده و نه جای افتاده است. تعداد افرادی که این روزها خود را به عنوان مانکن معرفی می کنند به اندازه ای است که حتی می توان گفت تعداد آن ها بیش از تعداد برندهای ایرانی در صنعت مد، لباس و زیبایی است. به گونه ای که حتی این موضوع دستمایه طنز قرار گرفته و گفته می شود تعداد مانکن های عروس در ایران بیش از تعداد عروس های واقعی است.
البته نباید فراموش کرد که اگرچه یک سر طیف مانکن های ایرانی را افرادی که از طریق فعالیت حرفه ای و مجوز دار یا همکاری با سازمان های بین المللی درآمد بسیاری بالایی کسب می کنند تشکیل می دهند اما آن سوی دیگر این طیف را جوانانی تشکیل می دهند که گمان می کنند تنها با انداختن چند عکس آتلیه ای یا همکاری با آرایشگاه ها به عنوان مدل عروس و پول دادن به خیاطی ها میتوانند با عنوان فیس مدل یا مانکن فلان مزون مثلا مشهور به این حوزه وارد شوند.

هر ایرانی یک مدل!!

می توان گفت یکی از دلایل فراگیر شدن تب مدلینگ در ایران ورود بسیار آسان نسبت به حوزه های دیگر است.تمام هزینه و زمانی که یک فرد برای مدل شدن میگذارد ساخت یک آی دی اینستاگرام یا فیس بوک و نهایتا پرداخت پول به چند عکاس و طراح لباس است. در شرایطی که دستیابی به تحصیلات عالی مستلزم تلاش فراوان و صرف انرژی و هزینه های مادی و معنوی فراوان است و شاهد تحصیلکرده های بیکار بسیاری در اطراف خود هستیم باید به نوجوان و جوان ایرانی حق داد که راه آسان تر و وزودبازده تری را برای خود برگزیند.
تب شهرت و ثروت که تا سالهای پیش با گرایش شدید به بازیگری، خواننده یا فوتبالیست شدن مشاهده می شد این روزها جای خود را به مانکن شدن و کسب درآمد فراوان تنها از طریق چهره و اندام داده است راهی آسان بدون نیاز به تلاش و کسب دانش یا مهارتی خاص و کسب تجربه و تلاش.
علاوه برآن باید جلوه اسطوره ای مدل پولساز را نیز به این دلایل افزود که این روزها فراگیر شده است. عده ای گمان می کنند تنها با چند شات می توانند به درآمدهای میلیونی دست پیدا کنند. این در حالی است که مدل های اندک و انگشت شماری هستند که 30-20 میلیون ماهیانه درآمد دارند یا برای هر پروژه ده ها میلیون تومان می گیرند و تعداد زیادی از به اصطلاح مدل ها نه تنها درآمدی از این کار به دست نمی آورند بلکه از جیب خود نیز برای دستیابی به این رویای واهی خرج می کنند.
موج فراگیر مدل شدن در بین جوانان ایرانی شاید در نگاه اول چندان مهم به نظر نیاید و به عنوان مدی گذرا تلقی شود اما اهمیت موضوع زمانی مشخص می شود که با نگاهی عمیق تر در می یابیم توجه به ظاهر، زیبایی و فرهنگ برهنگی شدیدا مورد توجه نوجوانان این مملکت قرار گرفته و تب مدل شدن نیز یکی از جلوه های آن است.
 از سویی با دختران و پسران بی اعتماد به نفسی مواجه هستیم که تنها دارایی خود را بدن و چهره خود دانسته و آن را وسیله ای برای جلب توجه و خرید نگاه های دیگران می دانند. و اکنون با نیروی انسانی ضعیف و نالایقی مواجه هستیم که در خلق ایده های جدید و تغییر شرایط اجتماعی خود ناتوان است.

اخاذی به بهانه مدل لباس زیر و مانکن تخت

تب شهرت و ثروت که تا سالهای پیش با گرایش شدید به بازیگری، خواننده یا فوتبالیست شدن مشاهده می شد این روزها جای خود را به مانکن شدن و کسب درآمد فراوان تنها از طریق چهره و اندام داده است راهی آسان بدون نیاز به تلاش و کسب دانش یا مهارتی خاص و کسب تجربه و تلاش.

در هر حوزه نوپایی همیشه بیم آن می رود که افراد سودجو از آب گل آلود ماهی بگیرند. به عنوان مثال دختر جوانی از فردی شکایت کرده بود که به بهانه مانکن تخت و مدل لباس زیر از او عکس های برهنه گرفته و اخاذی کرده بود. و حتی چندی پیش  قوه قضاییه نیز برخی از مانکن های فعال در فضای مجازی که به چهره های بسیار مشهوری نیز تبدیل شده اند را به دلیل چند شکایت شخصی احضار کرده بود.
تعداد دختران ساده ای که عکس بی حجاب و یا برهنه خود را به بهانه جذب و استخدام مدل در اختیار سودجو قرار می دهند روز به روز بیشتر می شود. دخترانی که پس از مدتی از ترس آبروی خود و آگاه شدن خانواده ها مورد سو استفاده های مالی و جنسی فراوانی قرار می گیرند. و یا حتی تعدادی نیز تنها برای گرفتن چند عکس توسط عکاس مشهور خود را در اختیار وی قرارمی دهند.
علاوه بر استفاده ابزاری از دختران در انواع شوها و مزون های زیرزمینی لباس و بهره کشی از آنها در ژورنال های نیمه عریان فراوان در بازار به منظور فروش بیشتر محصولات تولیدی های پوشاک  می توان به فعالیت شرکت های استعدادیابی جعلی که با قول ارسال مدل به خارج از کشور پول های کلانی از این افراد دریافت می کنند اشاره کرد. در حالی که نه تنها هیچ وقت این افراد را به خارج از کشور نمی فرستند، بلکه سوءاستفاده و مشکلات جدی تری به ویژه برای خانم ها پیش آورند. حتی افراد بسیاری هستند که با پیگیری های فراوان بعد از هزینه های قابل توجه، دست از پا درازتر برگشته اند ایران.

ورود وزارت ارشاد به حوزه مدلینگ به موقع اما ضعیف

خوشبختانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  در حوزه مدلینگ به موقع حضور پیدا کرده است اما این حضور با وجود موج وسیع مدل شدن چندان قدرتمند نیست.با این وجود جای خرسندی است که اکنون به یمن ورود دولت به این حوزه مدلینگ در ایران جنبه رسمی و روشنی یافته است و مدل هایی که مورد تأیید کارگروه ساماندهی مد و لباس هستند، کارت صلاحیت دریافت می کنند. که این کارت صلاحیت نیز بر اساس موازین دینی و قانونی به افراد دارای صلاحیت داده می شود.
 می توان گفت حرفه مدلینگ در ایران اکنون نسبت به چند سال گذشته قانونی و حرفه ای شده و کم کم مسیر خودش را بین صنعت تبلیغات ایران باز کرده است و در بسیاری از تبلیغات تلویزیونی یا برندهای مشهور ایرانی مدل های سرشناسی را می بینیم که علاوه بر استایل و چهره مناسب در چارچوب استانداردها و طبق موازین شرعی و اسلامی کار می کنند.
اما همچنان به حضور گسترده تر دولت به ویژه در زمینه اطلاع رسانی و افزودن فرصت های ابراز وجود برای نوجوانان و جوانان ایرانی با توجه به شرایط دنیای امروز و نیازهای آنان احتیاج است.