تبیان، دستیار زندگی
بسیاری از مواقع برای شما اتفاق افتاده است که عصبانی شده اید و خشم و غضب سراپای وجود شما را فراگرفته است. در واقع قوه غضب در انسان وجود دارد و نقش به سزایی در حفظ و بقاء ایفا می کند. اما گاهی اگر فرد توانایی کنترل خشم و غضب خود را نداشته باشد، این اتفاق خط
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کنترل خشم را دست شیطان ندهید

امام موسی کاظم(ع) به صبر و فرو نشاندن خشم شهرت داشتند

بسیاری از مواقع برای شما اتفاق افتاده است که عصبانی شده اید و خشم و غضب سراپای وجود شما را فراگرفته است. در واقع قوه غضب در انسان وجود دارد و نقش به سزایی در حفظ و بقاء ایفا می کند. اما گاهی اگر فرد توانایی کنترل خشم و غضب خود را نداشته باشد، این اتفاق خطرناک است.

مرضیه ولی حصاری -بخش خانواده ایرانی تبیان
کنترل خشم

خشم یک نوع هیجان طبیعی است که هر کسی آن را در زندگی تجربه می کند.خشم  و غضب ممکن است در مواقع گوناگونی به سراغ یک فرد بیاید، در هنگام سوار شدن به تاکسی، در حین رانندگی، هنگام برخورد با ارباب رجوع، و حتی در ساده ترین برخورد ها مانند برخورد با فرزند خردسال مان. واکنش افراد مختلف در مقابل احساس خشم متفاوت است. برخی این توانی را دارند که خشم خود را فرو بنشانند و برخی بدون توجه به پیامدهای این خشم دست به رفتارهای پرخاشگرانه می زند، با صدای بلند فریاد می کشند، ناسزا می گویند، دیگران را مورد ضرب و شتم قرار می دهند و هیچ کس در این هنگام جلو دار آنها نیست. بسیاری از گزارش های صفحات حوادث روزنامه ها به همین رفتارها باز می گردد، خشم هایی که کنترل نشده و منجر به اتفاقاتی ناگوار گشته و حتی خانواده را داغدار نموده و یا زندگی کسی را به تباهی کشانده است.

شیطانی عصبانی در خانه

امام موسی کاظم (ع) فرمودند: فرزندان من سفارشی دارم که اگر آن را مراعات کنید سودمند خواهید شد، اگر کسی نزد شما آمد و در گوش راست تان چیزی که ناخوشایند شما بود گفت و سپس از ناحیه گوش چپ تان عذر خواهی کرد، عذر او را بپذیرید

آثار این صفت ناپسند در خانواده بسیار ویرانگر است علی الخصوص اگر کودکان شاهد بروز این خشم ها باشند و یا خود مورد خشم و غضب والدین قرار گیرند.
زمانی که یکی از همسران به شدت خشمگین است اغلب به عواقب کارها و سخنانی که می گوید فکر نمی کند. اگر این صفت بر فردی چیره شود اختیار عقل را از او خواهد گرفت و قدرت تفکر را از دست خواهد داد در این هنگام است که ممکن است هم به خود و هم به سایر اعضای خانواده آسیب برساند و یا با گفتن جملاتی زهر آگین و یا ناسزا باعث به وجود آمدن جراحتی عمیق در قلب همسر و فرزندانش گردد. این گونه زیاده روی ها در ابراز خشم می تواند باعث از بین رفتن محبت، کینه توزی، کج خلقی و ایجاد حس انتقام جویی   گردد. و در آخر فروپاشی خانواده در انتظار این گونه از افراد است.

امامی مهربان همین نزدیکی ها

امام موسی کاظم(ع) در میان سایر معصومین به صبر و کظم غیظ و فرو نشاندن خشم شهرت داشتند، ایشان در یکی از سخت ترین دوران ها زندگی می کردند و به شدت مورد آزار و اذیت قرار می گرفتند اما خشم خود را فرو می نشاندند. امام موسی کاظم در آن شرایط سخت و بحرانی، حصر های طولانی، خون دل خوردن می خوردند و کظم غیظ می نمودند، این امام بزرگوار پا را فراتر نهاده بود و در زمانی که به ایشان بدی می شد به گذشت بسنده نمی کردند و به آن فرد خاطی نیکی و احسان می نمودند. امام کاظم (ع) بزرگترین مانع برای برانگیخته شدن غضب را حلم  می دانستند و همگان را به آن توصیه می نمودند.

سفارشی به فرزندان و ..

آثار این صفت ناپسند در خانواده بسیار ویرانگر است علی الخصوص اگر کودکان شاهد بروز این خشم ها باشند و یا خود مورد خشم و غضب والدین قرار گیرند

روزی امام موسی کاظم (ع) فرزندان خود را جمع کردند و به آنان فرمودند:
فرزندان من سفارشی دارم که اگر آن را مراعات کنید سودمند خواهید شد، اگر کسی نزد شما آمد و در گوش راست تان چیزی که ناخوشایند شما بود گفت و سپس از ناحیه گوش چپ تان عذر خواهی کرد، عذر او را بپذیرید.(1)
حال کمی فکر کنید، چقدر در فرو نشاندن خشم خود به سیره امام موسی کاظم (ع) نزدیک هستید؟ آیا این توانایی در شما وجود دارد که در هنگامی که خشم و غضب بر شما مستولی شده حلم و بردباری را سرلوحه خود قرار دهید. یا زمانی که از جانب دیگران بدی دیده اید، عذر آنها را بپذیرید. علی الخصوص اعضای خانواده تان که عزیزترین افراددر نزد شما هستند. اگر کمی تأمل کنیم  در بسیاری از مواردی که خشم خود را نشان داده اید جز پشیمانی چیزی برایتان باقی نمانده است. از امام صادق ( ع) نقل است که فرمودند: مردی نزد رسول خدا آمد و عرض کرد: ای رسول خدا چیزی به من بیاموز. پیامبر فرمودند برو و خشمگین مشو.(2)
باشد که روزی با سرمشق قرار دادن این اسوه های صبر و حلم و بردباری این توانایی راداشته باشیم که خشم خود را فرو نشانیم و در مقابل آن نیکی کنیم.

پی نوشت :
1) زندگی امام کاظم (ع) ص 31
2) وسائل الشیعه ،ج 15 ، ص 359



مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.