تبیان، دستیار زندگی
3000تومان، مجازاتی است که قانون برای برخورد با عابران قانون شکن در نظر گرفته؛ عابرانی که رفتار خودخواهانه شان زمینه را برای گرفتار شدن شهروندان قانونمدار فراهم می کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عابران پیاده هم جریمه می شوند

3000تومان، مجازاتی است که قانون برای برخورد با عابران قانون شکن در نظر گرفته؛ عابرانی که رفتار خودخواهانه شان زمینه را برای گرفتار شدن شهروندان قانونمدار فراهم می کند.

فرآوری: لواسانی-بخش اجتماعی تبیان
عابر پیاده

این افراد بی توجه به قوانین از عرض هر خیابان و بزرگراهی عبور می کنند و سبب بروز حوادث ترافیکی و مشکلات زیادی برای شهروندان می شوند، با این حال دست قانون برای مجازات آنها و دفاع از حقوق شهروندان قانونمدار خالی است، به همین دلیل برخی کارشناسان بر بازنگری قوانین در این حوزه پافشاری می کنند و می گویند نمی توان با نادیده گرفتن تخلف عابران و نسبت دادن تخلف تخطی از سرعت مطمئنه به رانندگان، روی قانون شکنی عابران متخلف سرپوش گذاشت.
براساس ماده 26 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی که سال 89 مصوب شد، در صورتی که راننده در تصادفی که بین عابر و راننده اتفاق می افتد، هیچ گونه قصوری مرتکب نشده باشد، کارشناس تصادفات پس از بررسی صحنه تصادف می تواند عابر را مقصر حادثه معرفی کند. برای نمونه اگر عابری با وجود پل عابر پیاده یا زیرگذر از عرض خیابان عبور کرده و فردی را که با رعایت قوانین و سرعت مطمئنه در حال رانندگی است، به خطر بیندازند و او را در شرایط تصادف با خود قرار دهد، مقصر شناخته می شود.
البته در این شرایط عابر پیاده می تواند از خدمات بیمه خودروی راننده استفاده کند، اما راننده از بررسی کیفری مبرا می شود.
این درحالی است که دیروز برخی خبرگزاری ها از افزایش جریمه عابران متخلف به 30 هزار تومان خبر دادند، اما پس از مدتی آن را تصحیح و به 3000 تومان تغییر دادند.

قانونى که 45ساله است

همه این آمار و ارقام درحالى عنوان میشود که به نظر میرسد موضوع مذکور هر چندسال یکبار در قالب اتخاذ تصمیمات جدید برای برخورد با عابران متخلف یا اجرای قوانین موجود مطرح مىشود با این وجود هیچ گاه شکل اجرایى به خود نگرفته است.به عنوان مثال در ماده هشت قانون نحوه رسیدگی  به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی مصوب 30 خردادماه سال50 آمده است. در صورتى كه عابرپیاده در عبور از سواره رو و معابر و خیابانها جز از نقاطئى كه خط كشى شده و مخصوص عبور عابرپیاده است. عبور كند متخلف شناخته میشود و مكلف به پرداخت جریمه مقرر در آییننامه است. علاوه براین اگر در نقاط غیرمجاز وسیله نقلیه موتوری با عابر پیاده تصادف كند راننده وسیله نقلیه در صورتى كه تمامى مقررات راهنمایى و راننده را رعایت كرده باشد مقصر شناخته نمیشود. قاعده و قانونى که به زودی 45 ساله میشود اما تاکنون عملیاتى نشده است از سوی دیگر برابر ماده ۲۱۵ آییننامه راهنمایى و رانندگی درصورتى که عابر پیاده با وسیله نقلیه برخورد کند کارشناسان رسمی دادگستری میتوانند عابر پیاده را در تصادف مقصر قلمداد کنند. این در حالى است که همیشه مردم تصور کرده وقتى با خودرویى تصادف میکنند۱۰۰ درصد راننده مقصر بوده است.

جریمه ای برای عابران پیاده

اکنون اما در آستانه نزدیک شدن به 45 سال قانونى که در آن به جریمه عابران پیاده اشاره شده است سرهنگ مرادی گفت: طبق ماده ٢١٥ آیین نامه راهنمایی و رانندگی، عابران پیاده موظفند که موارد زیر را رعایت کنند
-در محل هایی که پیاده رو وجود دارد از سطح سواره رو استفاده نکنند.
-برای گذشتن از عرض راه، تنها از گذرگاه های پیاده، پل های هوایی و گذرگاه های زیرزمینی مجاز عبور کنند.
-از دویدن، پریدن و ورود ناگهانی به سطح سواره رو خودداری کرده و مراقب حرکت وسایل نقلیه باشند.

جدول جرایم تخلفات رانندگی مصوب اسفند ماه سال گذشته هیئت وزیران جریمه ٣٠ هزار تومانی را برای عابرینی که از محل های غیرمجاز سواره رو عبور کنند، تعیین کرده اما بستر اجرایی آن تاکنون فراهم نشده و عملاً این بند از کدهای تخلفاتی غیر قابل اجرا بوده و متاسفانه همچنان شاهد تصادفات ناگوار بین وسیله نقلیه و عابرین بی توجه به قوانین و مقررات عبور و مرور هستیم

-در تقاطع ها با روشن شدن چراغ سبز مقابل خود (چراغ عابر) حرکت نمایند و هنگامی که چراغ عابر قرمز بود عبور نکنند.
وی گفت: هرگاه عابران به تکلیف مذکور عمل نکنند، در صورت تصادف با وسیله، راننده مشروط به این که کلیه مقررات را رعایت کرده باشد و قادر به کنترل وسیله نقلیه در جلوگیری از تصادف یا ایجاد خسارت مادی و بدنی نباشد، مسئولیتی نخواهد داشت.
سرهنگ مرادی در مورد مبلغ جریمه برای عابران پیاده متخلف اعلام کرد: جدول جرایم تخلفات رانندگی مصوب اسفند ماه سال گذشته هیئت وزیران جریمه ٣٠ هزار تومانی را برای عابرینی که از محل های غیرمجاز سواره رو عبور کنند، تعیین کرده اما بستر اجرایی آن تاکنون فراهم نشده و عملاً این بند از کدهای تخلفاتی غیر قابل اجرا بوده و متاسفانه همچنان شاهد تصادفات ناگوار بین وسیله نقلیه و عابرین بی توجه به قوانین و مقررات عبور و مرور هستیم.

قانون زیر پای عابران مقصر

باید یادآور شد بسیاری از عابران متخلف نیز جریمه 3000 تومانی را پرداخت نمی کنند؛ زیرا در صورتی عابر ملزم به پرداخت جریمه می شود که در صحنه تصادف باقی مانده و در دادگاه حضور پیدا کند، این درحالی است که در بسیاری از مواقع رانندگان برای تصادف نکردن با عابران از مسیر اصلی منحرف می شوند و به همین دلیل با سایر خودرو ها، جدول و دیواره گذرگاه ها برخورد می کنند.
افزون بر این برخی کارشناسان نیز می گویند در هیات دولت هم برای افزایش جریمه عابران پیاده اراده ای وجود ندارد، چون در آخرین بازنگری جرایم که سال گذشته صورت گرفت، این جریمه ناچیز افزایش پیدا نکرد.
رئیس اداره حقوقی پلیس راهور ناجا درباره آموزش به شهروندان خاطرنشان می کند: سراهای محله مکان های مناسبی برای ارائه آموزش به شهروندان است. درواقع باید در چنین محل هایی به افراد توضیح داده شود که آنها باید از چه محل هایی عبور کنند تا سلامتشان به خطر نیفتد یا شهروندان باید آگاه شوند که هنگام تردد در شب از لباس های تیره استفاده نکنند. در واقع باید شرایطی ایجاد شود که همه در قبال حوادث ترافیکی احساس مسئولیت کنند.

بستر لازم فراهم نیست

کارشناسان معتقدند جریمه شدن عابران متخلف نیاز به بسترسازی دارد، زیرا در شرایط کنونی فقط عابرانی که به دلایلی مانند مجروح شدن در صحنه تصادف باقی می مانند جریمه می شوند و نمی توان عابرانی که چراغ قرمز را نادیده می گیرند، جریمه کرد.
هادی هاشمی، رئیس پیشین پلیس راهور پایتخت نیز در این باره می گوید: جریمه عابران متخلف به سازوکاری نیاز دارد که اکنون در کشور مهیا نیست. برای نمونه همه شهروندان کارت ملی هوشمند ندارند یا این که آموزش های لازم به آنها ارائه نمی شود، این در حالی است که در کشورهای موفق این کار بخوبی انجام می شود.
منظور هاشمی، اجرای کامل قوانین در کشورمان است که با ایراد هایی روبه رو است. در شرایط کنونی برخی رانندگان متخلف قادرند از پرداخت جریمه شانه خالی کنند، برای نمونه بسیاری از متخلفان با استفاده از رابطه، میزان جریمه های خود را کاهش می دهند یا هنوز پلیس بدرستی نمی تواند موتورسیلکت سواران متخلف را جریمه کند، بنابراین در چنین شرایطی در نظر گرفتن جریمه برای عابران متخلف امری ناشدنی است.

عابر مقصر نمی شود!

این درحالی است که رئیس پیشین پلیس راهور پایتخت پرده از روندی برمی دارد که با توجه به آن می توان گفت در کشورمان شرایط به هیچ وجه برای قانونمدار شدن عابران پیاده آماده نیست.
آن طور که هاشمی می گوید در بررسی صحنه های تصادفات اراده ای برای مقصر شناختن عابران متخلف وجود ندارد، چون بیشتر کارشناسان تصادفات به نفع عابران متخلف رای می دهند.
او تصریح می کند: هنگام کارشناسی صحنه های تصادف به قول معروف آچارفرانسه ای وجود دارد به عنوان تخطی از سرعت مطمئنه و با نسبت دادن آن به راننده ها روی قانون شکنی عابران سرپوش گذاشته می شود.
آن طور که هاشمی می گوید چنانچه عابری نیز به عنوان مقصر شناخته شود در صورت شکایت او، در نهایت هیات داوری راننده را مقصر معرفی می کند.
با توجه به بازدارنده نبودن قانون برای مجازات عابران پیاده متخلف و نبود اراده ای برای بهبود این شرایط عابران پیاده در صورتی که متخلف باشند نیز حاکم بلامنازع معابر هستند، روندی که اگر محدود نشود سبب گسترش قانون گریزی، هرج و مرج و کاهش امنیت روانی رانندگان می شود.


منابع: تابناک / حمایت انلاین