تبیان، دستیار زندگی

بهشت اردیبهشت

گذری بر آن چه در اردیبهشت جبهه ها گذشت.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 

جبهه

خانقاه عرفان

به گفته شهید مظلوم بهشتی «عرفان واقعی خانقاهش بازی دراز است.» اولین روز اردیبهشت شاهد عملیات مهمی در ارتفاعات بازی دراز است که با همین نام نیز شناخته می شود.دشمن در روزهای آغازین جنگ از بازی دراز برای دیده بانی استفاده می كرد اما ویژگی این ارتفاعات موجب شد با فعالیت های مهندسی روی آن جاده سازی شود و یگان های عراق در آن جا مستقر شوند و ضمن افزایش سلطه بر قصرشیرین سرپل ذهاب را نیز زیر دید خود بگیرند. برای گرفتن این امتیاز مهم از دشمن پس از سه راه كار نیروهای شناسایی سپاه قرارگاه مقدم غرب سپاه و ارتش نخستین عملیات نیمه گسترده را در این منطقه طرح ریزی كردند كه با نام عملیات بازی دراز در تاریخ ۱/ ۲ /۱۳۶۰ آغاز شد و به مدت ۸ روز طول كشید و طی آن نیروهای خودی و دشمن بارها به تك و پاتك متقابل پرداختند.

سمبل اراده سیاسی ایران

اما  عملیات «الی بیت المقدس» که بعدها بخاطر مصلحت اندیشی عده ای به بیت المقدس شهره شد مهمترین واقعه سال 61 و ماه اردیبهشت در روزهای دفاع محسوب می شود چرا که با اشغال خرمشهر توسط عراق به عنوان آخرین و مهم ترین برگ برنده این كشور برای وادار ساختن ایران به شركت در هر گونه مذاكرات صلح تلقی می شد، آزاد سازی این شهر می توانست سمبل تحمیل اراده سیاسی جمهوری اسلامی بر متجاوز و اثبات برتری نظامی اش باشد.
بر همین اساس، با توجه به این كه منطقه عمومی غرب كارون آخرین منطقه مهمی بود كه هم چنان در اشغال عراق قرار داشت، از یك سو فرماندهان نظامی ایران برای انجام عملیات در این منطقه اشتراك نظر داشتند، و از سوی دیگر عراق نیز كه طراحی عملیات آزادسازی خرمشهر را پس از عملیات فتح المبین قطعی و مسجل می پنداشت، با در نظر گرفتن اهمیت این شهر و جایگاه آن در دفاع از بصره، به ضرورت حفظ این منطقه معتقد بود. از این رو، بلافاصله پس از اتمام عملیات فتح المبین، در حالی كه قوای ارتش عراق در منطقه عمومی خرمشهر تقویت می شد، به تمام یگان های تحت امر قرارگاه مركزی كربلا دستور داده شد تا ضمن بازسازی و تجدید قوا، به شناسایی و طراحی عملیات بپردازند.

از تجاوز تا غافلگیری

 09/02/65  تجاوز هواپیماهای عراقی از طریق حریم هوایی تركیه به فضای جمهوری اسلامی ایران، به منظور حمله به هواپیماهایی كه از مرز تركیه به ایران وارد می شوند.

غروب روز 13 اردیبهشت بود كه به منطقه عملیاتی فكه رسیدند. عملیات در شب آغاز شد و به خاطر اینكه در اواخر ماه شعبان بود رمز عملیات یا سیدالشهداء(ع) شد و همان شب خیلی از رزمندگان از دنیا مرخص شدند و بر بال ملائك به دیدن معشوق رفتند

دهم اردیبهشت سال 65 همچنین شاهد پایان عملیات والفجر هشت هستیم که سرآغاز آن در بهمن ماه 64 بودیم. این عملیات که منجر به آزادسازی شهر فاو شد، اصل غافلگیری به معنای واقعی کلمه به وسیله رزمندگان اسلام اجرا شد به طوری که فرماندهان نیروهای عراق پس از شنیدن تصرف فاو به وسیله نیروهای ایران بهت زده شده بودند و این خبر برای آنها غیرقابل باور بود چون آنها هم از موانع بسیار پیچیده و غیرقابل عبور بر سر راه رزمندگان اسلام خبر داشتند و هم نیروهای ایران را فاقد چنین توانایی هایی می دیدند؛ مانند عبور از اروند رود که بسیار عالی اجرا شد. همچنین رعایت اصل تأمین و حفاظت اطلاعات از لحظه آغاز طرح ریزی و اجرای عملیات فریب، از عوامل اساسی دیگر پیروزی در عملیات «والفجر 8» بود.

خبر آزادی شلمچه

روز ۲۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ نیروهای ایرانی در ادامه عملیات بیت المقدس، منطقه شلمچه را از تصرف قوای بعثی عراق آزاد و خرمشهر را محاصره کردند. در این روز با آزادی شلمچه، اراضی آزاد شده توسط ایران حدود ۳۰۶۰ کیلومتر مربع محاسبه شد و تعداد هواپیماهای سرنگون شده دشمن به بیش از ۲۶ فروند رسید.
روزنامه اطلاعات در روز بیستم اردیبهشت ۶۱ در گزارشی با اعلام خبر آزادی شلمچه نوشت: «پیش از ظهر امروز در تماس با قرارگاه کربلا کسب اطلاع کرد که شهر مرزی شلمچه توسط نیروهای اسلام آزاد شد. طبق این گزارش نیروهای اسلام ساعت ۲۲ و ۴۵ دقیقه دیشب مرحله سوم عملیات بیت المقدس با رمز «یا علی بن ابیطالب» را در جبهه جنوب آغاز کردند. نیروهای اسلام در این عملیات موفق شدند شهرک مرزی شلمچه را از لوث وجود صدامیان پاکسازی کنند و وارد این شهر شوند. در این پیروزی غرورآفرین هزار تن از مزدوران بعثی کشته و مجروح یا اسیر شدند و ده ها تانک و خودرو دشمن منهدم شد. هم اکنون نیروهای اسلام در تعقیب باقی مانده نیروهای مزدور و شکست خورده بعثی هستند و با عزمی استوار آماده آزادسازی خرمشهر می شوند.

بهشت گردان حضرت زینب (س)

اردیبهشت ماه سال 65 گردان حضرت زینب (س) تیپ ده سیدالشهداء در پادگان سفینه النجاه سد دز مشغول آموزش غواصی بود.  عراق سلسله عملیات دفاع متحرك خود را آغاز كرد و در منطقه فكه پیشروی زیادی داشت. سریعا به نیروهای مستقر در منطقه ماموریت مقابله داده شد.
برخی گردان های تیپ مستقل 10 سید الشهدا در حال اعزام به مرخصی بودند كه مرخصی آنها لغو شد. گردان حضرت زینب (س) سریعا به دزفول باز گشت و تجهیز شد.
آن زمان گردان حضرت زینب (س) تازه تشكیل شده بود و این اولین عملیات گردان محسوب می شد. البته كار گردان غواصی بود، بنا به ضرورت بایستی این عملیات را در منطقه فكه به انجام می رساند.
غروب روز 13 اردیبهشت بود كه به منطقه عملیاتی فكه رسیدند. عملیات در شب آغاز شد و به خاطر اینكه در اواخر ماه شعبان بود رمز عملیات یا سیدالشهداء(ع) شد و همان شب خیلی از رزمندگان از دنیا مرخص شدند و بر بال ملائك به دیدن معشوق رفتند.

نام عملیات رمز تاریخ اجرا منطقه عملیاتیاهداف  نتایج
بازی درازیازهرا (س) 60.2.1 سرپل ذهاب  
کربلای 10 یا صاحب الزمان (عج) ادركنی 66.2.4شمال سلیمانیه ،ماووتپیشروی در شمال سلیمانیه و تهدید این شهر، پیش روی به سوی سلیمانیه از شمال شرق اتصال جبهه خودی به منطقه تحت نفوذ اتحادیه میهنی  250 كیلومترمربع منطقه آزاد شده
الی بیت المقدس یا علی بن ابیطالب(ع) 61.2.10جبهه جنوب و غرب رودخانه کارون آزاد سازی شهرهای خرمشهر، هویزه و جاده اهواز-خرمشهر

خارج ساختن شهرهای اهواز، حمیدیه و سوسنگرد جاده اهواز ٓ آبادان از برد توپخانه دشمن

 آزادسازی 5038 كیلومتر مربع از اراضی اشغال شده خرمشهر
تصرف پادگان حمید و جاده اهواز ٓ خرمشهر  و شهر هویزه
تامین180 كیلومتر خطوط مرزی از شلمچه تا شمال طلاییه
آزادسازی تنگه حاجیان -  60.2.12گیلان غرب آزادسازی تنگه حاجیان و بازشدن جاده مواصلاتی گیلان غربآزادسازی تنگه حاجیان و اتصال جاده مواصلاتی جبهه های گیلان غرب به سرپل ذهاب
بیت المقدس 6 یا امیرالمؤ منین(ع) 67.2.26شمال شهر ماووت کردستان عراق و بلندی های شیخ محمد، آسوس و استروک

   

   


پیشروی و استقرار مناسب نیروها در شمال منطقه سلیمانیه عراق و تکمیل عملیات انجام شده در منطقه عملیاتی ماووت و امکان خروج معارضان کرد عراق از مناطق تحت هجوم ارتش عراق