تبیان، دستیار زندگی
وانی را عملا به بچه‌ها منتقل می‌کنند مصطفی رحماندوست معتقد است: کودکان و بچه‌ها به‌علت پاکی ذات‌شان به سوی خداوند گرایش دارند، اما دخالت‌های بزرگ‌ترها در دنیای آنان که اغلب از طریق شعر و داستان انجام می‌شود، باعث انحرا...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خانواده‌ها کتاب‌نخوانی را عملا به بچه‌ها منتقل می‌کنند

مصطفی رحماندوست معتقد است: کودکان و بچه‌ها به‌علت پاکی ذات‌شان به سوی خداوند گرایش دارند، اما دخالت‌های بزرگ‌ترها در دنیای آنان که اغلب از طریق شعر و داستان انجام می‌شود، باعث انحراف آنان از مسیر اصلی‌شان می‌شود.

این شاعر کودکان و نوجوانان در گفت‌وگو با ایسنا در خراسان، با بیان این مطلب افزود: ادبیات کودکان همان ادبیات دینی است، به‌خاطر این‌که تماما پیام‌های اخلاقی و انسانی را در خود گنجانده و دین هم چیزی جز این نیست.

وی ادامه داد: نوجوانان نیز به یک‌سری راهنمایی‌ها نیاز دارند، که بهترین راه آن هم راهنمایی از طریق کتاب و شعر است؛ به‌عنوان مثال کتاب «بچه‌ها پیامبر (ص)» و «لاله عاشورا» را بر همین مبنا نوشتم، اما باز هم باید این را دانست که اگر بخواهیم دین را به زور قصه و شعر بر ذهن کودکان و نوجوانان حاکم كنیم، اصلا به موفقیتی دست نمی‌یابیم.

او درباره این‌که تا چه حد در نگارش شعر و داستان کودک در کشور ما از ادبیات کهن فارسی استفاده می‌شود، ابزار داشت: در حال حاضر «شاهنامه» بازنویسی‌های بسیار خوبی برای مطالعه کودکان و نوجوانان دارد و امسال یکی از این بازنویسی‌ها با عنوان «پارسیان و من» جایزه هم گرفت، که نشان‌دهنده انجام فعالیت‌های مستمر در ادبیات کهن به‌خاطر کودک و نوجوان است.

رحماندوست درباره علت وجود بسیار بالای کتاب‌های کودک با داستان‌های اکثرا غربی و غیرایرانی در بازار اظهار داشت: ما سابقه‌مان در داستان‌نویسی چیزی در حدود 100 تا 150 سال است و در ادبیات کودک بیش از نیم قرن قدمت داریم؛ پس هرگز نباید انتظار داشت که تجربه و تمرین 500 ساله کشورهای اروپایی را در این مقوله داشته باشیم.

وی در ادامه گفت: اگر کتاب‌هایی مانند «هری ‌پاتر» در کشور ما تیراژ بالا دارند، علت اصلی آن سابقه بالای اروپاییان در داستان‌نویسی است که درواقع تمرین بیش‌تری از ما داشته‌اند و انصافا جامعه‌شان نیز به نسبت ما کتاب‌خوان‌تر است.

این شاعر درباره علت اصلی کتاب‌نخوانی در بحث مطالعات عمومی کودکان و نوجوانان در کشورمان اذعان داشت: مشکل کتاب‌نخوانی نسل کودک و نوجوان در کشور ما پس از مدرسه‌ها در مهم‌ترین مورد به خانواده بچه‌ها مرتبط می‌شود. خانواده‌های ما خوب کتاب نمی‌خوانند و این کتاب‌نخوانی را عملا به بچه‌ها منتقل می‌کنند، خوب طبیعی است که نسل‌های بعدی ما میلی به خواندن کتاب نشان نمی‌دهند.

رحماندوست درباره مشکل آموزش و پرورش و شیوه‌های آموزش در تشدید کتاب‌نخوانی در جامعه تاکید کرد: آموزش و پرورش ما بر اساس سوال و جواب خواستن از بچه‌ها، از آن‌ها کتاب‌خوانی را می‌طلبد و دانش‌آموز هم عادت می‌کند هر کتاب را بر اساس جبر و فقط برای جواب دادن بخواند؛ نه فهمیدن و یاد گرفتن صحیح.

وی درباره راه‌کار رفع مشکل کتاب‌نخوانی صحیح در کشور خاطرنشان ساخت: تغییر بنیادی در این زمینه بایستی اول در آموزش و پرورش، بعد خانواده‌ها و در نهایت در رسانه‌ها انجام شود. این موضوع یک طرح ملی را می‌طلبد و حتا کشورهای جهان سومی که سطح مطالعات‌شان از ما بالاتر است، مانند مصر و بنگلادش، با این وجود که از نظر مادی از ما بسیار فقیرترند، اما دارای برنامه‌ای 10 ساله برای گسترش فرهنگ مطالعه به صورت ملی هستند، که می‌تواند الگوی خوبی برای کشور و جامعه ما باشد.

منبع : ایسنا