تبیان، دستیار زندگی
توپ عدم میل به ازدواج در زمین دختران یا پسران؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توپ عدم میل به ازدواج در زمین دختران یا پسران؟

title

به گزارش تبیان به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان؛ به طور قطع می توان بیان كرد كه ازدواج در ایران از گذشته تا به امروز امری فراگیر به شمار می آید امری كه این روزها تقریباً از حالت فراگیری در حال خروج است.

چرا كه برخلاف بسیاری از کشورهای پیشرفته و صنعتی که گروهی تمام عمر خود را در دوران تجردی می گذارند در ایران درصد اندكی ممکن است تا پایان عمر، مجرد باشند.

بیشتر جمعیت در ایران را جوانان تشکیل می دهند جوانانی كه در حال حاضر با مسائل مختلفی روبرو هستند، مسائل و مشکلاتی که باعث شده سن ازدواج در کشور افزایش پیدا كند كه این یعنی به صدا درآمدن زنگ خطری جدی برای خانواده ها و دولت که هر چه زودتر باید جلوی این مشکل را در كشور بگیرند.

ازآنجایی که ازدواج در بین مردم و در فرهنگ اسلام از قداست بسیار برخوردار است اما این روزها توجه اندكی به آن می شود كه عده ای ریشه این معضل را در بالا رفتن توقعات دختران و عده ای در پایین آمدن قدرت تشكیل زندگی در پسران نسبت می دهند.


چرا اکثر دختران و پسران در سن بزرگسالی تمایل به ازدواج ندارند و مایل به تشکیل خانواده نیستند؟سوالی كه پاسخ آن در نظر افراد متفاوت است و هر شخصی برای جواب آن دلیل مخصوص به خود را دارد.

از سال ۹۰ شاهد رشد منفی ازدواج در کشور بوده‌ایم. به طوری که در سال ۹۰ منفی ۱.۹ درصد، در سال ۹۱ منفی ۵.۱ درصد و در سال ۹۲ نیز با کاهش منفی ۶.۷ درصدی مواجه بوده‌ایم .

در چند سال اخیر موج عظیمی در خصوص كم بودن تعداد پسران در برابر دختران به راه افتاده است موجی كه بر اساس آن تعداد دختران دم بخت و ازدواج نكرده به دلیل كمبود پسر در جامعه به حساب می آید كه آماری اشتباه و كذب است اما در تازه ترین آمار اعلام شده تعداد دختران تازه متولد شده از تعداد پسران پیشی گرفته است.

علی اکبر محزون مدیر کل دفتر اطلاعات و آمار جمعیت سازمان ثبت احوال کشور در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد: در 10ماهه سال جاری تعداد یک میلیون و327 هزار و32 ولادت صورت گرفته که از این تعداد 681هزار و 768 مورد پسر و645 هزار و264 مورد دختر به ثبت رسیده است.

وی اضافه کرد: طبق آمار به ازای ولادت هر 100 مورد نوزاد دختر، 106 مورد ولادت نوزاد پسر ثبت شده است.

محزون افزود: با توجه به آمار به ثبت رسیده ولادت در 10 ماهه امسال در مقایسه با آمار ثبت ولادت در سال 93 رشد 3.7 درصدی داشته است.


هر ساله در ایران سطح سنی ازدواج بویژه در دختران بالا رفته و به طور کلی، بر سن ازدواج چه در دختران و چه پسران افزوده می‌شود، ازدواجی كه سنت پیامبر اکرم (ص) است و بار ها و بارها از سوی افراد و مسئولان مختلف به شكل گیری و البته آسان گیری آن به خانواده ها توصیه شده است.

قرائی مقدم جامعه شناس در خصوص پایین آمدن میل ازدواج در جوانان می گوید: تغییرات فرهنگ و نگرش جامعه در خصوص ازدواج یکی از علل تعیین کننده سن ازدواج است.

وی گفت: میل به استقلال اقتصادی در کنار تمایل به استقلال و جدایی از خانواده، گرایش به محدود کردن مسئولیت های ناشی از زندگی مشترک، کم رنگ شدن نقش خانواده ها در انتخاب همسر و در مقابل، نقش موثر فرزندان در این امر، کم رنگ شدن سنت ها و آداب و رسوم بومی و محلی و گرایش به سمت روش ها و سبک های ملّی و عمومی تر، در مجموع، گرایش هایی هستند که ذهنیت و گرایش های درونی نسل امروزی را شکل می دهند.

این جامعه شناس بیان كرد: رشد فکری و معنوی جوانان امروزی سبب شده است که در خود صلاحیت انتخاب همسر را ببینند و بر مبنای اهدافی که خود تعیین می‌کنند اقدام به همسرگزینی می کنند، بر همین اساس برخلاف دهه های گذشته که ازدواج با رعایت مسائل طبقاتی و گرایش به وصلت های اجتماعی همسان صورت می گرفت، جوان امروز در انتخاب همسر به هماهنگی روحی می اندیشد.


بسیاری از دختران با تمایل به ادامه تحصیل و رسیدن به مقاطع تحصیلی بالاتر تاثیر بسیاری در افزایش سن ازدواج دارند تا جایی که گاهی شاهد هستیم آن‌ها تمایلی برای تشکیل خانواده ندارند و ترجیح می‌دهند در کنار پدر و مادر خود زندگی كنند به همین دلیل پیشنهاد ازدواج و خواستگاران خود را رد می‌کنند.

به مرور زمان نیز كه سطح تحصیلات آن ها بالا می‌رود، هدف ها و سطح انتظارات برای زندگی و انتخاب همسر نیز تغییر می‌کند و هر فردی را برای ازدواج قبول ندارند و عطای زندگی مشترك و انتخاب همسر را به لقای آن می بخشند.

شمیم ٢٧ ساله از عدم میل و علاقه و تاخیر خود در ازدواج می گوید: در حال حاضر با تحصیلات و موقعیت شغلی و البته آزادی و استقلال‌طلبی كه من دارم نمی‌ خواهم خود را درگیر نگرانی‌ها و مشکلات ناگزیر ازدواج کنم و آرامشی که اكنون در آن قرار دارم را بر هم بزنم.

وی در ادامه معتقد است: هرچند شاید برخی افراد به این اصل كه دختران پر توقع شده اند و مانند گذشته ها ساده زیستی را الگوی زندگی خود قرار نمی دهند اما من به نمایندگی بسیاری از دختران به طور قطع می توانم بگویم كه شاید میزان توقعات ما در زندگی تغییر شده باشد اما این تغییرات تا حدودی به رفتار و منش پسران نیز مرتبط و گره خورده است.چرا كه در حال حاضر برخی پسرانی كه از ما تقاضای ازدواج و تشكیل زندگی مشترك را دارند قطع به یقین افرادی نیستند كه بتوان در زندگی به آن ها تكیه كرد و به قول معروف عمری را با آن ها گذراند، چون آن ها تنها به حال و نه به تامین زندگی در آینده فكر نمی كنند.

شمیم افزود: برخی پسران با تفكر اینكه با قدرت خرید پوشاك، خوراك و تنها تامین مایحتاج روزمره زندگی می توانند یك زندگی مستقل و جدا از خانواده پدری را تشكیل دهند برای ازدواج پا پیش می گذارند و زمانی كه جواب منفی و به قول معروف رد می شنوند پر توقع بودن را به دختران نسبت می‌دهند بدون اینكه لحظه ای به عملكرد خود فكر كرده باشند.

عدم میل و علاقه جوانان در هر دو گروه از پسران و دختران وجود دارد اما به طور قطع نمی توان این عدم علاقه را در دختران خلاصه كرد چرا كه هر اندازه كه توقعات دختران كاهش یابد، از سنگین بودن مسئولیت پسران در زندگی كاسته نمی شود و با سست گرفتن زندگی نمی توانند زندگی مناسب برای دختر مورد علاقه خود بسازند.
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.