تبیان، دستیار زندگی
ماجرای معمای آزادراه جنوبی تهران
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماجرای معمای آزادراه جنوبی تهران

title

روزنامه ایران در یادداشتی به برخی اظهارنظرهای ضد و نقیض مسئولان سازمان میراث فرهنگی در خصوص ساخت آزادراه جنوبی تهران اشاره کرده است.
قضیه از این قرار است که در تابستان 94 پروژه احداث آزادراه جنوبی تهران (چرم‌شهر- آبیک) با حضور معاون اول رئیس جمهوری و وزیر راه و شهرسازی کلنگ زده شد. مجری پروژه اعلام داشته که به ضوابط قانونی در خصوص استعلام از سازمان میراث فرهنگی پایبند است و با توجه به اینکه آزادراه یادشده از یک پهنه باستانی می‌گذرد، بودجه درخواستی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران برای انجام مطالعات باستان شناسی را سریعاً تصویب کرده و آماده هرگونه همکاری برای بازدید باستان‌شناسان از محدوده عملیاتی پروژه است. در مقابل، افراد و مراجع مختلف در سازمان میراث فرهنگی اظهاراتی را بیان داشته‌اند که در جای خود شایسته تأمل است. این اظهارات در مدت کمتر از یک هفته منتشر شده‌اند: نامه مورخ 3/8/94 رجبعلی خسروآبادی، مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران به مجری پروژه: پیرو نامه مورخ 16/6/94 این اداره کل به گروه مهندسین مشاور پارس در خصوص استعلام مسیر آزادراه جنوبی تهران... آقای دکتر محمد مرتضایی... و آقای دکتر مرتضی ادیب‌زاده... به عنوان نماینده و ناظر اجرای برنامه پژوهشی... به حضورتان معرفی می‌گردند.
محمدرضا نعمتی، مسئول بخش باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در گفت‌و‌گو با خبرگزاری میراث فرهنگی: برای ساخت این آزادراه باید از اداره کل استان تهران استعلام می‌کردند که این کار را نکردند و بدون مجوز استان تهران کارشان را شروع کردند. این پروژه از تیرماه شروع شده است و من در آبان‌ماه از آن بازدید کردم. از آن زمان، بلافاصله نامه نگاری‌های لازم را انجام دادیم و یادآور شدیم که این مسیر به دلیل وجود تپه‌های باستانی به بررسی و کاوش‌های باستان شناسی نیاز دارد.
محمدرضا نعمتی در گفت‌و گو با خبرگزاری ایسنا: در این منطقه هیچ محوطه یا تپه‌ای تخریب نشده است. در واقع هیچ محوطه تاریخی وجود ندارد. تنها مشکل، استعلام نکردن اداره کل راه استان تهران از میراث فرهنگی است.
محمد مرتضایی، یکی از دو نماینده معرفی شده: هیچ کس در جریان این پروژه نبود: نه استان تهران، نه پژوهشگاه و نه پژوهشکده باستان شناسی. بعد از بازدید خبرنگاران (در تاریخ 3/11/94) ما از موضوع مطلع شدیم. میراث استان تهران از هفته گذشته مرا به عنوان معاون پژوهشی پژوهشگاه معرفی کرد که با پیمانکار پروژه آزادراه صحبت کنم.
ادیب زاده، دومین نماینده معرفی شده: آقای مرتضایی از ابتدا در جریان پروژه بودند وقبل ازاین‌که از طرف میراث تهران به عنوان نماینده معرفی شوند با ایشان هماهنگ شده بود. حمیده چوبک، رئیس پژوهشکده باستان شناسی: وزارت راه از ما استعلام نکرده و درباره این پروژه اطلاعی به ما نداده است. من از طریق تماس خبرنگاران از موضوع مطلع شدم.
سیامک سرلک، باستان شناس عضو پژوهشکده باستان‌شناسی: در تیرماه 94هنگام روبه‌رو شدن با این امر بلافاصله موضوع را پیگیری کردیم و به این نکته پی بردیم که بر خلاف ضوابط قانونی، هیچ اطلاعی به پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، داده نشده است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران در گفت‌وگو با ایسنا: در اداره کل راه و شهرسازی استان تهران، نامه ما را به شرکت زیرساخت‌های وزارت راه ارجاع داده‌اند. اکنون نیز نامه را ارسال کرده‌ایم و نماینده پژوهشگاه و ناظر میراث فرهنگی نیز مشخص شده و قرار است قراردادی در این زمینه و برای کاوش بسته شود تا مشخص کنند که این راه از چه مسیری باید عبور کند تا کمترین آسیب به یافته‌های میراثی برسد.


خبرگزاری میراث فرهنگی

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .