تبیان، دستیار زندگی
بیماری پوستی ناشی از شغل در اثر تماس با عامل شغلی مانند مواد شیمیایی، نور آفتاب یا سرما ایجاد می شود و یا اینکه زمینه آن وجود دارد و عامل شغلی به عنوان محرک سبب بروز آن می گردد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیماری های پوستی که در محل کار می گیرید

بیماری پوستی ناشی از شغل در اثر تماس با عامل شغلی مانند مواد شیمیایی، نور آفتاب یا سرما ایجاد می شود و یا اینکه زمینه آن وجود دارد و عامل شغلی به عنوان محرک سبب بروز آن می گردد.

بخش سلامت تبیان
درماتیت پوستی

دکتر نیما صرافی راد، متخصص پوست و مو درباره بیماری های پوستی ناشی از مشاغل مختلف می گوید:

مهم ترین اقدام در درمان بیماری های پوستی ناشی از شغل این است که ابتدا مشخص شود، بیماری فرد به شغل او وابسته است یا از قبل زمینه آن وجود داشته و عامل شغلی فقط آن را تشدید کرده باشد.

بسیاری از شاغلان مانند آرایشگرها و کارگران ساختمانی به دلیل تماس با مواد مختلف و شاغلینی مانند خلبانان، کشاورزان و دامپروران به دلیل تابش شدید نور آفتاب ممکن است به بیماری های پوستی مبتلا شوند.

درماتیت ها، شایع ترین بیماری های پوستی

شایع ترین بیماری های پوستی ناشی از شغل، درماتیت ها هستند که در آنها پوست در اثر تماس با یک ماده شیمیایی دچار علائم بالینی می شود.
درماتیت شامل دو نوع درماتیت تماسی تحریکی و درماتیت تماسی آلرژیک است.

علائم بالینی درماتیت ها شامل، قرمزی، سوزش، خارش و پوسته پوسته شدن پوست است و در موارد حاد، تاول های آبدار و دانه های ریز نیز روی پوست دیده می شود که هر چه به سمت مزمن شدن برود، این علائم شدت بیشتری می یابد.

درماتیت تماسی تحریکی

شایع ترین درماتیت تماسی، نوع تحریکی آن است که 80 تا 90 درصد موارد را شامل می شود.

سرطان های پوستی ناشی از اشعه UV خورشید، بیشتر در کشاورزان، دامپروران، خلبانان، راننده ها، ماموران پلیس و کارگران دیده می شود

در این بیماری، ماده ای که با پوست تماس دارد، می تواند آسیب سلولی ایجاد کند. البته برای ایجاد آسیب سلولی، پوست باید به مدت طولانی و با غلظت بالا یا آن ماده تماس داشته باشد.

همچنین اگر فرد در معرض چند عامل مانند گرما، خشکی پوست، کاهش رطوبت محیط، استفاده از صابون و مواد پاک کننده باشد، از آنجایی که هر کدام از این ها به طور جداگانه آسیبی به پوست وارد می کنند، تجمع این آسیب ها باعث ایجاد التهاب روی پوست می شود.

درماتیت تماسی آلرژیک

نوع دیگری از درماتیت های تماسی، آلرژیک هستند که از شیوع کمتری نسبت به نوع تحریکی برخوردارند، اما به دلیل گستردگی بیشتر و دخیل بودن سیستم ایمنی بدن، ممکن است عوارض و علائم شدیدتری داشته باشند.

به طور کلی تماس با برخی فلزات مانند نیکل، کبالت یا کروم که در سیمان، صنعت چاپ، کبریت و رنگ نیز وجود دارد و یا برخی مواد دیگر مانند جیوه که در صنعت شیشه سازی به کار می رود، می توانند سبب ایجاد درماتیت های پوستی شود.

آکنه

تماس پوست با مواد نفتی و مشتقات آن، روغن، ترکیبات کربن و هیدروکربن های هالوژنه که در حشره کش ها وجود دارد، می تواند سبب بروز جوش هایی به صورت آکنه شود.

اختلالات رنگدانه ای بافت همبند نیز از دیگر عوارض پوستی ناشی از تماس با مواد شیمایی است. البته این اختلالات بسیار نادر است، اما حتی زنان خانه دار نیز در اثر تماس با مواد شوینده ممکن است با این عارضه مواجه شوند.

سرطان پوست

سرطان هایی، سرطان شغلی محسوب می شوند که عوامل شغلی در ایجاد یا پیشرفت آن نقش داشته باشند.

اولین سرطان پوستی ناشی از شغل در کارگران لوله بخاری پاک کن در قرن هجدهم گزارش شده است، اما امروزه نیز تماس با برخی مواد مانند هیدروکربن های موجود در زغال سنگ و ترکیبات نفتی می تواند سرطان زا باشد و افرادی که در پالایشگاه ها یا پمپ های بنزین با این مواد سروکار دارند، در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

سرطان های پوستی در اثر اشعه UV خورشید از دیگر سرطان های ناشی از شغل هستند. این نوع سرطان بیشتر در کشاورزان، دامپروران، خلبانان، راننده ها، ماموران پلیس و کارگران دیده می شود. البته ابتلا به سرطان های پوستی پس از 20 تا 30 سال در معرض نور شدید خورشید بودن، بروز می یابد.

در برخی گزارش ها آمده است که برخی از افراد مانند خلبانان که در ارتفاع بالا و با شدت زیاد نور خورشید به مدت طولانی در تماس هستند، میزان ابتلا به ملانوم در آنها حدود یک و نیم تا دو برابر است.

عرق سوز و سرمازدگی

عرق سوز عارضه دیگری است که در اثر گرمای زیاد در محیط کار بروز می کند و در مشاغلی مانند نانوایی دیده می شود.

برخی افراد نیز که به دلیل شغل خود در معرض سرمای شدید هستند، ممکن است دچار سرمازدگی شوند و یا اینکه ممکن است داشتن یک بیماری زمینه ای در کنار سرمای زیاد محیط کار، سبب ایجاد زخم هایی در برخی اندام های بدن مانند نوک انگشتان که در تماس مستقیم با سرما هستند، گردد.

به طور کلی اولین اقدام در این زمینه، قطع تماس با عامل ایجاد کننده این بیماری ها از طریق پوشیدن دستکش و رعایت اصول ایمنی در کار است.

پس از آن، از آنجایی که هر یک از این بیماری ها درمان خاص خود را دارند، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه و توصیه های لازم را دریافت کنید.



منبع :ایرنا

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.