تبیان، دستیار زندگی
رویکرد گروه فرهنگ تبیان در هفته ای که گذشته تحت تاثیر سالروز پیرزوی انقلاب اسلامی و همچنین جشنواره های مختلف فجر بود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فجر و جشنواره

رویکرد گروه فرهنگ تبیان در هفته ای که گذشته تحت تاثیر سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین جشنواره های مختلف فجر بود.

گروه فرهنگ تبیان
شانزدهم بهمن

ادبیات انقلاب
هفته ای که گذشت مطالب بخش ادبیات هم زمان با آغاز ایام دهه فجر به موضوعاتی مرتبط با این ایام پرداخت.گفتگویی داشتیم با سارا عرفانی نویسنده ای که در حوزه ادبیات داستانی موفقیت خوبی را کسب کرده، در رابطه با ادبیات انقلاب، ادبیات پایداری و تجربیاتش در مسیر نویسندگی.
به مناسبت دیدار پاسداران نیروی دریایی سپاه، با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی و ابراز خشنودی ایشان از اقدام آنها در دستگیری متجاوزان آمریکایی، «عبدالمجید فرایی» شاعر آیینی کشورمان شعری را با موضوع این دیدار و آغاز دهه فجر سرود که در اختیار سایت تبیان قرار داد.
لزوم داشتن پیر و مرشد از زبان مولانا، بررسی تکنیک فرانمایش با توجه به شاهکار ادبی لوئیجی پیراندلو (Luigi Pirandello)، معرفی چند رمان و نظر شاعران در مورد صبر و شکیبایی از دیگر مطالب کار شده در این بخش بود.

انقلاب اسلامی در آثار مکتوب
در بخش کتاب مانند هفته های گذشته بیشتر به معرفی کتاب پرداختیم که به دلیل آغاز ایام پیروزی انقلاب بیشتر کتاب های معرفی شده در حوزه موضوعات مرتبط با انقلاب بود. «از تبعید تا انقلاب» زندگینامه سیاسی و مجموعه مقالات و مصاحبه های آیت الله مکارم شیرازی را معرفی می کند، انقلاب اسلامی در مقایسه با انقلاب های فرانسه و روسیه به مقایسه انقلاب ها می پردازد و معرفی كتاب هایی از شخصیت های انقلابی برای نوجوانان.
خبر انتقال نمایشگاه کتاب به شهر آفتاب، انتشار مجموعه ای از غزل های فاضل نظری با عنوان «کتاب» و  اجرای طرح «عیدانه کتاب» از ۲۲ بهمن تا نوروز ۹۵ از اخبار قابل توجه در حوزه کتاب بود.

 در جشنواره فجر چه ببینیم؟
در بخش سینما و تلویزیون همزمان با آغاز جشنواره سی و چهارم فیلم فجر بسته پیشنهادی برای 22 فیلم مهم جشنواره  منتشر کردیم. در این پرونده ضمن معرفی فیلم ها نكات وسوسه برانگیز هر كدام به همراه پیشینه كارگردان و وضعیت كنونی آن ها آنالیز شد. همزمان با شروع جشنواره مطالب مرتبط با آن روی خروجی قرار گرفت ؛ از افتتاحیه تا حواشی اولین روز از جشنواره .درباره فیلم گیتا310249 ساخته مسعود مددی که در جشنواره سی و چهارم رونمایی شد بلافاصله نقدی نوشیتم و همچنین سراغ کارنامه حامد بهداد رفتیم با طرح یک پرسش:  آیا حامد بهداد بازیگر خوبی است؟
پیش از شروع جشنواره گفت و گویی مفصل با امیررضا دلاوری که این روزها سریال «یادداشت های یک زن خانه دار» او از شبکه پنج می شود را منتشر کردیم ؛ می گوید: « فرزاد هاتف کاراکتر ضعیفی نیست، هر کسی شخصیت خاص خودش رادارد و ما شخصیت این کاراکتر را به این صورت دیدیم که اتفاقا این ها جز آموزش های مثبت خانواده اش است. دلیلی ندارد که ما در هر شرایطی توهین را با جوابهای کوبنده همراه کنیم.  خیلی وقت ها فکر می کنم برای کسی که بخواهد به شما توهین کند و شما را زیر سوال ببرد، کم توجهی و جواب ندادن بهترین جواب است. در این لحظه قضاوت به عهده خود مخاطب است که چه کسی در اینجا درست عمل می کند. چالشی که بین کاراکتر فرزاد و پدر همسرش ایجاد می شود تنها برای ایجاد یک کمدی موقعیت است، در مدیوم تلویزیون نمی شود شخصیت ها خیلی به سمت توهین و افترا پیش رود و این امر مستلزم این است که یکسری نا اخلاقی ها هم در کار لحاظ شود که در کل نمی شود این کار را انجام داد.»
مگر ستاره ها «کیمیا» را نجات دادند؟ این سوالی بود که به نقد یک فرضیه می پردازد:« این روزها فرضیه ای مطرح است که راه نجات تلویزیون استفاده از ستاره های سینما است. این فرضیه منطقی است؟ استفاده از چهره های مطرح آداب خاصی ندارد؟» اختتامیه تئاتر فجر و دیگر اخبار روز سینما و تلویزیون هم مورد توجه این بخش قرار گرفت.

شاه اسماعیل، اولین هنرپرور صفوی
اگر دوران حکومت صفویان بر ایران را از درخشان ترین اعصار  فرهنگ و هنر اسلامی بدانیم، حرفی به گزاف نگفته ایم. شروع شکوفایی این عصر، با سلطنت شاه اسماعیل اول صفوی آغاز گشت و نزدیک به 230 سال به درازا کشید. شاه اسماعیل اول را می توان اولین هنرپرور عصر صفوی دانست. در این مقاله ای که در بخش هنری بارگذاری شد  به مهمترین تاثیرات و دستاوردهای هنری در دوران حکومت وی پرداختیم.

جنبش نقاشی انقلاب در ایران
با آغاز دهه فجر و بزرگداشت پیروزی انقلاب اسلامی، تمامی کشور، حال و هوای بهمن 57 را به خود گرفته است. به همین مناسبت در مقاله ای تاثیرات وقوع انقلاب را بر هنرهای تجسمی بررسی کردیم.
هشت سال از درگذشت نیکول فریدنی می گذرد؛ عکاسی که با ثبت طبیعت در عکاسی ایران ماندگار شد. به این بهانه گذری داشتیم بر زندگی شخصی و حرف های اش:  او ٢٨ دی ماه ١٣١٤ در شیراز متولد شد و از ١٤سالگی دوربین به دست گرفت. خودش ماجرای زندگی اش را این گونه تعریف می کند؛ «پدر من درتشکیلات اصل چهار؛ یعنی، در طرح معروف ترومن شاغل بود وشخصی به نام حسین شریفی هم متصدی عکاسی اصل چهار بود. او گاهی از منمی خواست در خشک کردن عکس ها کمکش کنم. در آن چهاردیواری تاریک، تمام عشق و علاقه من به این کار آرام آرام شکل می گرفت.»پس از حواشی فراوان و اتفاقات حاشیه ای هفته گذشته، آلبوم جدید سالار عقیلی روانه بازار موسیقی کشور می شد.درباره این آلبوم و دیگر اخبار هنری بخش های دیگر صفحه را تشکیل دادند.

 چگونه شهید بروجردی محافظ امام شد؟
بخش فرهنگ پایداری هم تحت تاثیر سالروز پیروزی دهه فجر انقلاب اسلامی بود و سلسله مطالب و مصاحبه هایی مرتبط با این ایام منتشر شد. سراغ  نصرت الله محمودزاده صاحب کتاب«مسیح کردستان» رفتیم و از زبان او درباره شهید محمد بروجردی از فرماندهان سپاه پاسداران که مسئولیت حفاظت از امام خمینی (ره) در بهمن سال 1357 و روز بازگشت ایشان را بر عهده داشت شنیدیم.
حفاظت از امام در ۱۲ بهمن ادامه خاطرات محمود زاده است در تبین نقش «شهید محمد بروجردی» و چگونگی حفاظت از جان عزیز «امام خمینی». در این بخش مطالب دیگری هم داشتیم از جمله نوشتاری درباره شهید مدافع حرم: شهید «حمیدرضا اسداللهی».