تبیان، دستیار زندگی
پیامبر اسلام (صلی الله علیه و اله) فرمودند:«أَلاَ مَنْ مَاتَ عَلَی حُبِ آلِ مُحَمَّدٍ مَاتَ شَهِیدا [۳] هر کس بر محبت و دوستی محمد و آل محمد علیهم السّلام بمیرد شهید مرده است.»
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حضرت معصومه(س) و تقویت شیعیان

title

از صدر اسلام که  محبان امیرالمؤمنین(علیه السلام) از سوی پیامبر اسلام (صلی‌الله علیه و اله) به‌عنوان شیعیان آن حضرت معرفی‌شده‌اند[۱]، همواره دشمنان و مخالفان برای از بین بردن این گروه و یا دلسرد کردن پیروان آن و جذب آنها به سوی سایر مذاهب اسلامی و حتی غیر اسلامی کوشش فراوان کرده‌اند.
اما شیوه‌ای که اهل‌بیتعلیهم‌السلام) برای مقابله انتخاب کرده‌اند؛ تقویت اعتقادات و روحیه شیعیان بابیان فضائل مختلف برای افرادی است که خاندان پیامبر اسلام (صلی‌الله علیه وآله) و در رأس آنها حضرت علی (علیه‌السلام) را دوست دارند؛ با این دوستی پرورش می‌یابند و بر همان نیز استوارند تا از دنیا می‌روند، دراین‌باره روایات زیادی در کتب روایی ذکرشده است.
یکی از این روایات، روایتی است که از حضرت معصومه (سلام‌الله علیها) در کتب روایی شیعه نقل‌شده است. آن حضرت در روایتی که معروف است به فواطم [۲] از حضرت زهرا (سلام‌الله علیها) نقل می‌کند که پیامبر اسلام (صلی‌الله علیه و اله) فرمودند:«أَلاَ مَنْ مَاتَ عَلَی حُبِ آلِ مُحَمَّدٍ مَاتَ شَهِیدا [۳] هر کس بر محبت و دوستی محمد و آل محمد علیهم السّلام بمیرد شهید مرده است.»
همین معنا در روایت دیگری از پیامبر اسلام (صلی‌الله علیه و اله)  به‌صورت کامل‌تر و جامع‌تر بیان‌شده است. «  هر کس در محبت محمد و آل محمد علیهم السّلام بمیرد شهید مرده است، و هر کس در محبت آل محمد بمیرد مورد رحمت و مغفرت قرار می‌گیرد، و هر کس در محبت آل محمد بمیرد با توبه از جهان می‌رود. هر کس بامحبت محمد و آل محمد بمیرد، مؤمن است و باایمان کامل جهان را ترک می‌کند، هر کس بامحبت آل محمد بمیرد فرشته مرگ او را به بهشت بشارت می‌دهد، و نکیر و منکر بشارت بهشت را به او می‌دهند، هر کس به محبت آل محمد از دنیا برود از قبرش دو در به‌طرف بهشت بازمی‌گردد. هر کس به محبت آل محمد از دنیا برد، فرشتگان رحمت در قبرش جای می‌گیرند، هر کس بامحبت آل محمد از دنیا برود در پیروی از سنت رسول از جهان می‌رود»[۴]
در تبیین این کار پیامبر اسلام (صلی‌الله علیه و آله) و حضرت معصومه (سلام‌الله علیها) می‌توان گفت ازآنجاکه انسان ذاتاً به دنبال به‌دست آوردن منافع  و سود بیشتر است، یکی از عوامل ترغیب و تشویق او برای انجام کاری یا استمرار آن،  بیان منافعی است که از آن طریق نصیب افراد می‌شود، همانگونه که قرآن کریم برای تشویق مسلمانان و مؤمنین به انجام کارهای خیر و اطاعت از دستورات الهی منفعت و سودی را که در دنیا و خصوصاً آخرت نصیب آنها می‌شود را درآیات متعددی بیان کرده است. «وَبَشِّرِ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ کُلَّمَا رُزِقُوا مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقًا قَالُوا هَـذَا الَّذِی رُزِقْنَا مِن قَبْلُ وَأُتُوا بِهِ مُتَشَابِهًا وَلَهُمْ فی‌ها أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِیهَا خَالِدُونَ [بقره/۲۵] به کسانی که ایمان آورده، و کارهای شایسته انجام داده‌اند، بشارت‌ده که باغ‌هایی از بهشت برای آنهاست که نهرها از زیر درختانش جاریست. هر زمان که میوه‌ای از آن، به آنان داده شود، می‌گویند: «این همان است که قبلاً به ما روزی داده‌شده بود. (ولی اینها چقدر از آنها بهتر و عالیتر است.)» و میوه‌هایی که برای آنها آورده می‌شود، همه (ازنظر خوبی و زیبایی) یکسان‌اند. و برای آنان همسرانی پاک و پاکیزه است، و جاودانه در آن خواهند بود.»
پیامبر اسلام (صلی‌الله علیه و اله) و سایر ائمه اطهار (علیهم‌السلام) از این نیاز ذاتی انسان نهایت استفاده را برده‌اند و بشارت‌هایی را به شیعیان داده‌اند که آنها هرگونه شکنجه و آزار دشمنان حتی قتل و کشتار را به‌راحتی تحمل می‌کنند، زیرا بزرگترین دغدغه یک انسان مؤمن و شیعه لحظات مرگ، قبر و قیامت است و اگر عاملی او را در این لحظات، از سختی و خطرات آن ایمنی بخشد قطعاً به سمت‌وسوی آن تمایل پیدا خواهد کرد، و از سوی دیگر درجایی که تعداد مخالفان شیعه زیادتر از تعداد آنها باشد، بیشتر و بهتر می‌توانند در برابر وسوسه‌های خناسان مقاومت کنند و بر آئین و مذهب خود باقی بمانند.
نتیجه
در این دوره زمانی که دشمنان و مخالفان شیعه باهم متحد شده‌اند تا ریشه این مذهب حقه را بسوزانند ترویج این‌گونه از روایات در بین شیعیان و تبیین آنها می‌تواند تا حدود زیادی از تأثیر حربه‌های دشمنان جلوگیری به عمل‌آورده و بر گسترش کمی و کیفی شیعیان در سراسر جهان کمک شایانی نماید.
پی‌نوشت
۱.«قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص شِیعَةُ عَلِیٍّ هُمُ الْفَائِزُونَ یَوْمَ الْقِیَامَةِ؛ رسول خدا فرمود: شیعیان علی (علیه‌السلام) در روز قیامت رستگارانند.» عیون اخبار الرضا: ج ۲ ص ۵۲
۲. ازآنجاکه همه راویان این روایت به نام فاطمه هستند، این روایت به نام فواطم یعنی فاطمه‌ها معروف شده است.
۳. عوالم العلوم والمعارف: ج ۲۱ ص ۳۵۵
۴. بحارالانوار: ج ۲۷ ص ۱۱۱


رهپویان قرآن

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.