تبیان، دستیار زندگی
37سال پیش در چنین روزی باز هم علی رغم بارش باران جمعیت به سوی محل اقامت امام سرازیر بود و این بازدید تا پاسی از شب ادامه داشت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روز پرحادثه 14 بهمن 57

37سال پیش در چنین روزی باز هم علی رغم بارش باران جمعیت به سوی محل اقامت امام سرازیر بود و این بازدید تا پاسی از شب ادامه داشت.

فرآوری: ه-هدایتی-بخش تاریخ تبیان
روز پرحادثه 14 بهمن 57

امام خمینی(ره) در یک مصاحبه مطبوعاتی با حضور 300 خبرنگار ایرانی و خارجی شرکت کردند و فرمودند: «... رژیم سلطنتی از اول غیرقانونی بود. مجلس مؤسسان به زور تأسیس شد. به این ترتیب رژیم شاه از اول جنبه قانونی نداشت. ما این دولت را نمی توانیم بپذیریم. ملت ایران رأی به سقوط سلطنت داده است....»
امام اعلام کردند: شورای انقلاب حکومت موقت تعیین خواهد شد و حکومت موقت، موظف خواهد بود که مقدمات رفراندم را تهیه کند. همچنین قانون اساسی که تدوین شد، به آراء عمومی گذاشته می شود. ایشان دولت بختیار را غیرقانونی اعلام کردند و گفتند: کاری نکنید که مردم را به جهاد دعوت کنم.

برخی از وقایع روز 14 بهمن 1357 در ادامه می آید:

1- سخنرانی امام خمینی در جمع تعدادی از روحانیون در باره تز استعماری جدایی دین از سیاست و کنار زدن روحانیت از سیاست و پیامد های آن.( صحیفه امام، ج6، ص40-49)

2-سخنرانی امام خمینی درجمع اعضای کمیته استقبال (صحیفه امام، ج6، ص50-52)

3-اولین دیدار امام خمینی با اعضای  روزنامه اطلاعات وظایف مطبوعات و اهل قلم را مهم برشمردند. (صحیفه امام، ج6، ص39)

4-  اجتماع مشتاقان زیارت امام خمینی در مقابل محل اقامت ایشان در مدرسه رفاه ؛ یونایتد پرس خبر می دهد که جمعیت مشتاق دیدار کننده، در این روز بالغ بر چهار و نیم میلیون تن تخمین زده می شود.
5-جواد شهرستانی شهردار تهران استعفای خود را به امام تقدیم و امام مجددا وی را به سمت شهردار تهران منصوب فرمودند. (روزشمار زندگی امام، ص 195)

6-امام خمینی در جمع اعضای کمیته استقبال نیرنگ آمریکا در پوشش ملیت-حکومت اسلامی  را گوشزد کرد .(همان)

7- در جلسه شورای انقلاب با حضور امام خمینی، به پیشنهاد اعضا و موافقت امام، مهدی بازرگان برای نخست وزیری دولت موقت انتخاب شد.

8- به نوشته روزنامه ها امام خمینی بار دیگر دولت بختیار را غیرقانونی خواند. روزنامه کیهان نیز در خبری از قول امام نقل کرد که کاری نکنید که مردم را به جهاد دعوت کنم.

9-موافقت نخست وزیر با ادامه اجتماعات مردمی به شرطی که با نظم و ترتیب و آرامش کامل انجام پذیرد.
10- خبرگزاری رویترز ضمن اظهار نگرانی مقامات رژیم صهیونیستی درباره ی اوج گیری انقلاب ایران از قول مسوولان این رژیم اعلام کرد: انقلاب ایران به کشورهای عرب سرایت می کند.

11-خبرگزاری فرانسه گزارش می دهد که بختیار در گفت و گو با روزنامه لوماتن گفته است: برخی اوقات صبر بهترین تاکتیک است و اگر آیت الله خمینی بخواهد در شهر مقدس قم دولت پیشنهادی خود را به وجود آورد، به او اجازه خواهم داد تا دولتی شبیه به واتیکان تاسیس کند.

12- خبرگزاری رسمی شوروی تاس در گزارش ویژه ی خود از ورود امام به کشور اعلام کرد: مبارزه در ایران وارد مرحله سرنوشت ساز شد.

13-انور سادات رئیس جمهور مصر، دوست نزدیک شاه و اولین میزبان او پس از گریز شاه از کشور نتوانست نگرانى خود را از تأثیرات انقلاب ایران مخفى نگاه دارد. به گزارش خبرگزارى فرانسه، بازگشت امام به ایران سادات را سخت به وحشت افکنده بود. وى در یک جلسه سرى به شدت با سیاسى کردن اسلام در مصر مخالفت کرده و گفته بود: «من با دخالت مذهب در سیاست مخالفم.» سادات همچنین به قول خودش به «آیت اللّه »هاى احتمالى مصرى هشدار داد و گفت «به هر کس که بخواهد از مذهب به عنوان وسیل خدا در زمین بهره بردارى کند، اخطار مى کنم.(روزنامه هاى 57/11/14)

14-دانشجویان ایرانی مقیم خارج از کشور با تظاهرات در مقابل سفارتخانه های ایران در آمریکا، لبنان و استرالیا نسبت به رژیم سلطنتی ایران ابراز انزجار کردند.

15-تظاهرات مردم در برخی از شهرستان ها بصورت آرام و بدون درگیری با ماموران، امروز نیز ادامه یافت.

16-چهل تن دیگر از نمایندگان مجلس شورای ملی از سمت خود استعفا کردند.

17-روزنامه «الوطن العربی» نوشت: یک ژنرال ارتش به ملاقات شاه در خارج از کشور رفت.

18- بختیار اعلام کرد: اوضاع امروز نتیجه 25 سال دیکتاتوری شاه است.
19--بر اساس دستور استانداران، اداره حفاظت استانداری ایلام، اصفهان و یزد منحل شد.

20- سی و پنج هزار آمریکایی خاک ایران را ترک کرده اند و ده ها هزار تن دیگر در تهران و سایر شهرستانها باقی مانده اند که به تدریج از کشور خارج می شوند.
روزنامه لبنانى النهار نوشت که امام خمینى از قبول یک هیئت مذهبى مصرى که از سوى انور سادات مأمور شده بود امام را به قبول اصل رژیم سلطنتى در ایران ترغیب کند خوددارى کرده است (کیهان 57/11/14، ص 8)

21-رسانه های جمعی آمریکا اعلام کردند دولت آمریکا تماس خود را با محمدرضا پهلوی قطع کرده و حتی اردشیر زاهدی سفیر او را که خود را به آمریکا نزدیک می دانست، نپذیرفته است.
22-با ورود امام خمینى به میهن که گامى مؤثر در تثبیت موقعیت انقلاب به حساب مى آمد، موضوع صدور پیام انقلاب اسلامى به خارج از مرزها نیز که به شدت مورد توجه و نگرانى جهان غرب بود ابعاد گسترده ترى مى یافت. به موجب گزارش خبرگزاریها بازگشت امام خمینى در لیبى جشن گرفته شد و رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین اظهار داشت که اثرات پیروزیهاى ملت ایران در مرزهاى این کشور متوقف نخواهد شد (کیهان 57/11/14، ص 8 و 4)

23-بختیار اعلام کرده است حاضر به همکاری با طرفداران آیت الله خمینی است و روشن ساخت که او نه تنها وزرای طرفدار ایشان را در یک دولت ملی خواهد پذیرفت بلکه نقش آیت الله را در رابطه با حل و فصل مسایل اجتماعی و مذهبی نیز می پذیرد.
24-کمیته اعتصابات به کارکنان گمرک بازرگان اعلام کرد که باید هرچه زودتر هزار کامیون مواد غذایی و احتیاجات ضروری مردم را تخلیه کنند.
گروههاى مختلف مردم، چه در اجتماعات خویش و چه در اطلاعیه ها، خواستار خروج هایزر از ایران شده اند و این در حالى است که سخنگوى وزارت خارج امریکا رسماً اعلام داشته است که دولت امریکا به پشتیبانى از دولت بختیار همچنان ادامه مى دهد (روزنامه هاى 12 و 14 بهمن ماه 1357)

25-خانواده گروهی از همافران دستگیر شده دوباره در مقابل کاخ دادگستری تحصن کردند.
اولین کتاب درباره بحران ایران تحت عنوان " ایران بر ضد شاه " در پاریس منتشر شد . نویسنده کتاب، احمد ناروقی ، از نویسندگان روزنامه لوموند و از طرفی نوه احمد شاه قاجار می باشد.
26-روسای سازمان انرژی اتمی تحت تعقیب دیوان کیفر قرار گرفتند.
27-پیشنهاد نخست وزیری مهندس مهدی بازرگان درجلسه شب چهاردهم به اطلاع امام رسانیده شد . جلسه این شورا با حضور حضرت امام و اعضای شورای انقلاب برگذار گردید.پس از بحث و بررسی مجدد، به پیشنهاد اعضای شورای انقلاب و موافقت امام، مهندس مهدی بازرگان برای نخست وزیری دولت موقت انتخاب شد.
 


منابع: امام خمینی / خبر آنلاین