تبیان، دستیار زندگی
نكنید گزارشی از ارتش آمریكا نشان داد كه بعضی پزشكان به علت عدم آشنایی با ورزش، چگونگی انجام تمرینات ورزشی را در هوای گرم درك نمی كنند. علی رغم این موضوع، آنها به عنوان كارشناس تمرینات نظامی در هوای گرم، اطلاعات نادرستی به مر...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نوشیدن آب را در هوای گرم محدود نكنید

گزارشی از ارتش آمریكا نشان داد كه بعضی پزشكان به علت عدم آشنایی با ورزش، چگونگی انجام تمرینات ورزشی را در هوای گرم درك نمی كنند. علی رغم این موضوع، آنها به عنوان كارشناس تمرینات نظامی در هوای گرم، اطلاعات نادرستی به مردم می دهند كه می توانند مضر باشند.

نیروی ارتش با خطراتی مثل شوك های حرارتی در هوای گرم روبروست كه می تواند تعدادی از تازه سربازهای سالم و جوان را از بین ببرد.

مورد اول

یك سرهنگ آمریكایی گفت:" در سپتامبر 1999، دمای بدن یك تازه سرباز 19 ساله بعد از 5/9 كیلومتر پیاده روی، به 42 درجه سانتیگراد رسید و سپس فوت كرد.  " پزشكان به این نتیجه رسیدند كه او در اثر شوك حرارتی و كاهش سدیم خون بواسطه دریافت آب زیاد، مرده است. كاهش سطح سدیم خون دراثر عدم دریافت نمك كافی بوده است نه نوشیدن آب زیاد.

مورد دوم

ژانویه سال 2000 ،  یك كارآموز 20 ساله ارتش، برای گرفتن یك نمونه ادرار آزمایشگاهی، حدود 12 لیتر آب را در طی مدت 2 تا 4 ساعت نوشید. بعد از این مدت او دچار بی اختیاری در دفع مدفوع، عدم هوشیاری و گیجی شد. سرانجام هم در اثر تورم مغز و ریه ها به علت كاهش سدیم خون، فوت شد.

مورد سوم

در مارس2001، سرباز 19ساله ای بعد از 5/41 كیلومتر پیاده روی ، در حالیكه یك بسته سنگین با وزن بیش از 40 كیلوگرم را حمل می كرد، فوت كرد. اگر چه در شروع این 8 ساعت پیاده روی ، سر حال به نظر می رسید ولی به تدریج دچار تهوع و خستگی بیش از حد شد. فوراً او را به بیمارستان رساندند كه در آنجا به حالت كوما رفت و نهایتاً روز بعد در اثر تورم مغز فوت كرد.وقوع این فوت ها به این دلیل است كه شما هنگام نوشیدن آب فراوان بعد از تعریق زیاد، نمك كافی به همراه آن مصرف نمی كنید.

در مورد اول ، سرهنگ شوك حرارتی را اینگونه تعریف كرد: ( افزایش ناگهانی و كنترل نشده ی دمای بدن كه مغز را می پزد.) وقتی كه جریان خون بدن در معرض خطر قرار می گیرد، برای جلوگیری از شوك حرارتی، دیگر نباید ورزش كرد. یعنی اینكه، وقتی دمای بدن شروع به بالا رفتن كرد، خون گرم شما، عضلات را می سوزاند و به آنها صدمه می زند.

اگر در هوای گرم به همین منوال به ورزش خود ادامه دهید، دچار تنفس كوتاه و منقطع می شوید( نفس شما می گیرد) و به سختی نفس می كشید. در این موقع است كه جریان خون در معرض خطراست. اگر به این علامت اعتنا نكنید، دمای بدنتان بالای 41 درجه سانتیگراد می رود و مغزتان آسیب می بیند . در نتیجه دچار سردرد ، تصور لكه هایی درجلوی چشم ، شنیدن صدای زنگ در گوش، گیجی و بی حالی می شوید، در نهایت هم به طور ناگهانی بیهوش شده یا فوت می كنید !  پس چاره كار این است كه وقتی احساس تنفس غیر عادی كردید ، ورزش را قطع كرده و ادامه ندهید.

كمبود مایعات باعث شوك حرارتی می شود، بنابراین پیشنهاد می كنیم درتمام مدت ورزش در هوای گرم، مایعات زیادی بنوشید.  نباید منتظر شوید تا احساس تشنگی كنید وبعداً مایعات بنوشید. زیرا شما زمانی احساس تشنگی می كنید كه بین90 تا180 گرم ِ آب بدنتان از دست رفته باشند. در آن زمان وقت برای جبران این كمبود دیر است.

سرهنگ ارتش ذكر نكرد كه شما به هنگام ورزش باید  نمك هم مصرف كنید. اگر شما آب را بدون نمك بنوشید، این آب به سمت مغز رفته وباعث تورم و مرگ می شود. مصرف نمك به همراه مایعات ، باعث می شود، غلظت نمك در خارج و داخل سلول های مغزتان یكسان باشد. نمك باعث می شود آب ، بین سلول ها و مایعات بدن پخش شود.

بنابراین، زمانی كه ورزش می كنید خصوصاً در هوای گرم، مقدار زیادی مایعات همراه نمك بنوشید. مایعاتی را كه بیشتر دوست دارید و نیز غذاهایی را كه حاوی مقداری زیادی نمك هستند مثل آجیل شور و بادام زمینی شور، مصرف كنید.

وقتی جناب سرهنگ در مورد نوشیدن آب فراوان به سربازان هشدار می داد باید  می گفت همانطور كه مایعات مصرف می كنید، نمك هم بخورید. فكر می كنم نصیحت او ، سربازان زیادی را می كـُشد آنهم قبل از اینكه بفهمند این حرف اشتباه است.

كارشناس تغذیه تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.