تبیان، دستیار زندگی
یکی از مهم ترین دلایل دوری همسران از یکدیگر و نهایتا طلاق آنها، نداشتن تناسب فرهنگی و اختلاف در نظام ارزشی آنها است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از تفاوت تا تفاهم فرهنگی در ازدواج

یکی از مهم ترین دلایل دوری همسران از یکدیگر و نهایتا طلاق آنها، نداشتن تناسب فرهنگی و اختلاف در نظام ارزشی آنها است. ارزش های فردی و اجتماعی، آداب و رسوم، رفتار و سلوک و حتی آداب لباس پوشیدن و غذا خوردن زن و مرد می تواند زمینه های همدلی بیشتر را بین آن دو پدید آورد.

فراوری: فاطمه ایمانی-بخش کلوب ازدواج تبیان
تفاهم فرهنگی در ازدواج

به همین جهت به ویژه در کشور گسترده ما که در قالب یک فرهنگ و جامعه واحد، از خرده فرهنگ های متعدد (ترک، کرد، عرب و لر و...) برخوردار است، توجه به این امر در مجموعه ملاک های ازدواج اهمیت خاصی دارد و تفاوت در آنها زمینه ساز اختلاف ها است.
گاهی تفاوت فرهنگی در بین خانواده های همسران است. این تفاوت خود را بیشتر در قالب اختلاف نظر در برگزاری مراسم مشترک، برخورد اجتماعی همسران و رعایت قوانین پیدا و پنهان خانوادگی نشان می دهد. این موضوع همواره ناخوشایند بوده و گاه تا پایان عمر همت همسران، صرف تلاش برای کم رنگ کردن این تفاوت ها در بین دو خانواده و نیز در رابطه خودشان می شود.

اگر قبل از توافق با طرف مقابل، رابطه را رسمی کرده و وارد ازدواج شوید و مسائلی حل نشده باعث آزار شما شود، آن وقت مجبورید برای ارتباطاتی که دارید، متحمل هزینه شوید

اما گاهی هم تفاوت فرهنگی در بین خود همسران است. یعنی در سطحی عمیق تر و بسیار تنش زا تر. در این نوع تفاوت سبک زندگی، اعتقادات، آموخته ها و ارزش های دو طرف با هم متفاوت است. نبود این تناسب می تواند در زندگی مشترک مشکل ساز شود.

البته وجود اختلاف در این تناسبات، زمانی مشکل ساز نخواهد بود که طرفین به صورت منطقی، واقع بینانه و با علم به این اختلافات، همدیگر را به عنوان شریک زندگی انتخاب کرده باشند و در مورد اختلافات شان، به توافق رسیده باشند.

ارزش هایتان را بسنجید

چهارچوب هر خانواده با خانواده دیگر فرق می کند؛ یعنی هر خانواده بسته به زمینه فرهنگی و تربیتی ای که دارد در فرد تأثیر متفاوتی می گذارد. مثلا اگر یکی در خانواده ای رشد یافته باشد که فقط نظرات مرد اهمیت داده می شود و دیگری در خانواده ای بزرگ شده باشد که همفکری والدین وجود دارد، ممکن است این تفاوت ها سبب مشکل شود. البته واضح است که هیچ کس را نمی توان یافت که مانند دیگری تربیت شده باشد اما این تفاوت ها باید در حدی نباشد که سبب دو سبک زندگی متفاوت از همدیگر شود.

در تفاوت بین نظام ارزشی، بحث بر سر این نیست که چه کسی درست می گوید و چه کسی اشتباه می کند، بلکه مسئله به تفاوت در ارزشهای درونی شده افراد، بر می گردد. بخش عمده ای از اختلافات زناشویی ناشی از همین تفاوت هاست، تفاوت در معنای آنچه گفته می شود. تفاوت در نظام ارزشی منجر به تفاوت های بارز در رفتارها و روابط شما در آینده خواهد شد و لازم است با دقت، چک شوند.
در مواقعی که تفاوت های فرهنگی بین دخترخانم و آقاپسر وجود دارد، تحمل کردن و نادیده گرفتن نمی تواند کمک کننده باشد. چرا که نهایتا به درگیری ختم می شود و بین زن و مرد فاصله ایجاد می کند.

قدم به قدم تا سنجش تفاهم فرهنگی

وجود اختلاف در این تناسبات، زمانی مشکل ساز نخواهد بود که طرفین به صورت منطقی، واقع بینانه و با علم به این اختلافات، همدیگر را به عنوان شریک زندگی انتخاب کرده باشند و در مورد اختلافات شان، به توافق رسیده باشند

اگر با فردی آشنا شده اید که احساس می کنید تفاوت فرهنگی میان شما دو نفر وجود دارد،باید ببینید که چقدر امکان ایجاد تفاهم در این زمینه برای هر دو شما وجود دارد. اگر قبل از توافق با طرف مقابل، رابطه را رسمی کرده و وارد ازدواج شوید و مسائلی حل نشده باعث آزار شما شود، آن وقت مجبورید برای ارتباطاتی که دارید، متحمل هزینه شوید: هزینه های عاطفی، فشار روانی و تنش و چالش. با پیش فرض تغییر طرف مقابل نمی توان وارد زندگی مشترک شد. یادتان باشد توافق بر سر تفاوت های فرهنگی اگر از ابتدا حل نشود می تواند زمینه ساز مشکلات آتی شود.

در چنین مواردی:

1- دیدگاه های خود و همسر آینده تان را بررسی کرده و چک کنید که تفاوت ها در چه حدی است؟
2- بررسی کنید که شما و ایشان حاضر به پذیرش دیدگاه طرف مقابل هستید یا خیر؟ البته پذیرش به معنی آن نیست که عقیده خود را نادیده بگیرید، به ویژه عقایدی که هویت تان را نشانه می رود. تغییرات جزئی می تواند کمک کننده باشد و البته لازم است ایشان هم چنین دیدگاهی داشته باشند.
3- تا چه حد تمایل دارید به دیدگاه های همدیگر احترام بگذارید؟ در صورت تمایل به پذیرش (هم از سوی شما و هم از سوی همسر آینده تان) تا چه حد قادر به قبول کردن دیدگاه های او هستید؟ او تا چه میزان می تواند دیدگاه های شما را بپذیرد؟
4- مواردی را که با هم به توافق نمی رسید، چک کنید و ببینید تا چه حد برایتان اهمیت دارد؟ یعنی پذیرش دیدگاه طرف مقابل در این خصوص به همین صورتی که او مطرح می کند، برایتان قابل قبول است؟ می توانید از خواسته تان چشم بپوشید و تابع نظر و ارزش های او شوید، بدون آن که متحمل رنجی طولانی در زندگی تان شوید؟

برای اطلاع از طرح همسان گزینی تبیان اینجا کلیک کنید



برگرفته از: خراسان، پرسش 24


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.