تبیان، دستیار زندگی
مهدی حسینی، از جمله پیشکسویان و اساتید هنر است که چند سالی است با استفاده از تکنین چاپ به خلق آثاری برپایه روایات و داستان های کهن پارسی می پردازد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مهدی حسینی و طراحی های تازه

مهدی حسینی، از جمله پیشکسویان و اساتید هنر است که چند سالی است با استفاده از تکنیک چاپ به خلق آثاری برپایه روایات و داستان های کهن پارسی می پردازد. به تازگی نمایشگاهی از طراحی های وی بر پایه روایات کلیه و دمنه در گالری ویستا برپا شده که تا 25 دی ادامه دارد. بدین بهانه به شرح جایگاه طراحی در آثار وی و آثار این نمایشگاه می پردازیم.

فراوری: یلدا پردیس-بخش هنری تبیان
نقاشی


مهدی حسینی در سال 1322 در خانواده ای باسواد و تاجرپیشه در کاشان متولد شد. پس از گذراندن هنرستان هنرهای زیبای تهران در سال 1341 به آمریکا سفر کرد و در سال 1349 از انستیتو پرات نیویورک در رشته نقاشی و هنرهای چاپی فارغ التحصیل شد. حسینی همین رشته را در انستیتوی هنر شیکاگو نیز گذرانده و در سال 1347 فارغ التحصیل شد.

مهدی حسینی هنرمندی است که هم طراحی می کند و هم نقاشی. به طور کلی می توان گفت و پذیرفت که هر هنرمندی که به کشفی ارزنده نایل شده باشد می تواند طراحی کند اما طراحی به منظور کشف کردن، نوعی خلاقیت است و از همین رهگذر هم هست که شمار نقاشانی که بتوانند تجربیات و ذهنیات خود را با چند خط ساده بیان کند و آن را هم چون کشفی تازه در برابر تماشاگر قرار دهند اندک است. چنین به نظر می آید که نقاشان، از سر عاداتی دیرینه، هنگام گذر از وادی ذهنیات به قلمرو هنرهای جسمی، بیشتر بار و بنه خود را در دیار ذهنیات جا می گذارند. حسینی اما از معدود طراحانی است که همه چیز را با خود می آورد و در برابر چشم تماشاگر به کاهش و ایجاز و اختصار می پردازد.

کلیله و دمنه در طول تاریخ همیشه نگارگری شده است و این نگارگری َها تا زمان قاجار نیز ادامه داشته اند با این حال مهدی حسینی با نگاهی تازه به طراحی این مجموعه پرداخته است

وی در مورد علاقه اش به طراحی گفته: انگیزه من از پرداختن به طراحی از آن ناشی می شود كه طراحی را اساس آفرینش هنری می دانم. تعریف خلاصه من از طراحی عبارت است از: بیان اندیشه و احساس از طریق نقطه، خط، سطح و كنتراست (تضاد) و روابط حاكم میان آن ها برای خلق فضا، به منظور ارتباط با مخاطب.
استادانی كه در ایران به من طراحی و نقاشی آموخته اند عبارتند از: مرحوم شكوه ریاضی، مرحوم محمود اولیا، مرحوم جواد حمیدی. و به صورت غیرمستقیم: مولانا امیرخلیل، مولانا علی، سلطان محمد، میرزابابا، صنیع الملك، محمود خان صبا، علیقلی خویی، اسماعیل جلایر و... در بیرون از این مرز و بوم تعدادشان آن قدر بسیار است كه از حوصله خواننده عزیز بیرون است.

نمایشگاه "این بدان آوردم"

از فعالیت های جدید حسینی در عرصه طراحی می توان به نمایشگاه " این بدان آوردم" اشاره کرد که 11 دی در گالری ویستا گشایش یافت.مهدی حسینی درباره این مجموعه طراحی که "این بدان آوردم" نام دارد، گفته است این مجموعه، 40 طراحی  من از داستان های کلیله و دمنه است، کلیله و دمنه در طول تاریخ همیشه نگارگری شده است و این نگارگری ها تا زمان قاجار نیز ادامه داشته اند با این حال من با نگاهی تازه به طراحی این مجموعه پرداخته ام.
این هنرمند با بیان اینکه یک کتاب نیز در کنار این مجموعه منتشر شده است افزود داستان های کلیله و دمنه بسیار مفصل هستند، اما چون ممکن است مخاطب حوصله این داستان ها را به طور کامل نداشته باشد، گزیده ای از هر داستان در کنار طراحی مربوط به آن قرار گرفته و در کتاب منتشر شده است.
در مورد نوع طراحی ها نیز گفته طراحی های من نگاهی معاصر دارند و در این کارها جنبه روایی داستان های کلیله و دمنه نیز حفظ شده است و می توان گفت کل طراحی ها حالتی روایی دارند. این طراحی ها ابعاد کوچکی معادل 35 در 50 سانت دارند و با مداد روی کاغذ کار شده اند. از آنجا که جنبه  های تربیتی و آموزشی کلیله و دمنه زیاد است، از تصویری نگاه تازه ای به این کتاب داشتم و تلاش کردم این پیام  ها نیز که در خود کتاب از زبان حیوانات بازگو می شود، در مجموعه طراحی های من نیز وجود داشته باشد.
این کتاب مانند شاهنامه، گلستان و بسیاری کتاب های ادبیات کلاسیک ما دارای مجموعه ای غنی از تصویر هستند، این متون سرشار از نور و فضا هستند و نوع بیان الهام بخشی نیز برای ما که در دوران معاصر زندگی می کنیم دارند.
حسینی در پایان سخنان خود درباره این موضوع که این مجموعه تا چه اندازه به تصویرگری نزدیک شده است نیز توضیح داد: در دوران معاصر خط قاطع و مشخصی میان طراحی، نقاشی و تصویرگری وجود ندارد، در واقع زبان هنر معاصر این خط ها را محو کرده است و این هنرها در هم ادغام شده اند. درباره این مجموعه نیز چنین شرایطی وجود دارد به این معنا که هم می توان آنها را طراحی صرف دانست و هم می توان به خاطر وجود جنبه های روایی و ارتباط با یک متن مشخص تصویرگری دانست اما در نهایت به نظر من جنبه طراحی در آنها غالب است.
نمایشگاه "این بدان آوردم" تا 25 دی ماه در گالری ویستا به نشانی خیابان مطهری، خیابان میرعماد، کوچه 12، پلاک 11 در معرض دید عموم قرار دارد.



منابع:
هنرآنلاین
قاب بی شیشه
نگارخانه ماه