تبیان، دستیار زندگی
اگر به دنبال این هستید که در آینده چه اتفاق تلخ و شیرینی در انتظار شماست با ما همرا شوید...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با کلیک از آینده خود با خبر شوید

اگر به دنبال این هستید که در آینده چه اتفاق تلخ و شیرینی در انتظار شماست با ما همراه شوید...

محدثه امیری-بخش اجتماعی تبیان
فال

رمل و اسطرلاب، سرکتاب، فال چای و قهوه، طلسم و دعای مهر و محبت، بازکردن و بستن بخت و...، چه کسی باور می کرد این باورهای خرافاتی و قدیمی در همین دورانی که به مدرنیته و عقل باوری معروف است از آستین نوین ترین تکنولوژی ها سر بر بیاورد و نشان دهد که هنوز هم  کسانی هستند که زندگیشان را می سپارند به چند نقش و نوشته روی کاغذ و خطوط ته فنجان قهوه.
چند سالی است که دامنه این اقدامات از سطح سینه به سینه نقل شدن و جمع های زنانه مانند آرایشگاه ها فراتر رفته و به شکل نوینی جریان پیدا کرده است. به گونه ای که اکنون کافی است در مرورگر گوگل حرف ٜف ٜرا تایپ کنید تا ببینید که بر اثر جست و جو های مداوم کاربران ایرانی چندین نوع فال و پیشگویی آنلاین به شما پیشنهاد می شود. دامنه فراگیری این موج به حدی افزایش یافته که اکنون فعالیت رمالان و دعانویسان در همین حد محدود نمانده و در شبکه های اجتماعی از جمله تلگرام و اینستاگرام نیز به طور مداوم باز نشر می شود.
صفحه های فراوان فال و دعا نویسی در فیس بوک و اینستاگرام، گروه ها و کانال های مختلف در شبکه های مجازی از جمله تلگرام و به طور کلی استقبال از موضوع رمالی، فال بینی، پیش بینی آینده و...به خوبی نشان می دهد که این موضوع برای مردمی که جمعیت اکثرشان را افراد تحصیل کرده تشکیل می دهد همچنان موضوعی جالب توجه است.
بر هیچکس پوشیده نیست که مقام های رسمی و قضائی نقشی اساسی در کنترل این افراد کلاه بردار ایفا می کنند. اما تا زمانی که در جامعه تقاضا وجود داشته باشد حتی قوی ترین و زبده ترین دستگاه های قضایی نیز از پس این افراد برنخواهند آمد.
اما چه می شود که با وجود آنکه بسیاری از افراد ادعا می کنند که اعتقادی به این مسائل خرافی ندارند این رویه با قدرت جریان داشته و هر روز افراد بیشتری را به دام خود می اندازد؟

در حالی که رمالان اینترنتی با درج مطالبی چون حل مشکلات خانوادگی و زناشویی، مسایل عشقی، مشکلات مالی، دعا برای خوشبختی و خبر از آینده ، افراد را ترغیب به گرفتن فال و دعانویسی می کنند؛بهای انواع فال در تهران و شهرهای بزرگ به قیمت هایی حتی بیش از یک میلیون تومان نیز رسیده است و گفته می شود درآمد برخی دعانویس ها در ماه به بیش از 20 میلیون تومان می رسد

بسیاری از کارشناسان در حوزه های مختلف از جمله اخلاق، روانشناسی و جامعه شناسی، علل گرایش افراد به رمالی را ضعف ایمان، ترس از آینده نامطمئن، کمرنگ شدن ارزشهای اخلاقی، کنجکاوی، چشم و هم چشمی و گاها یک تجربه جدید و نوعی سرگرمی می دانند. اما دلیل اصلی رجوع به رمالان بی مهارتی افراد در حل مشکلات زندگی و عدم توانایی تصمیم گیری در رویارویی با مشکلات است.
همچنین می توان گفت کمبودها و مشکلات فردی در کنار فقدان امنیت روانی اجتماعی علت گرایش بعضی افراد به فال بین هاست. چرا که انسان در مواقع ناامیدی و مشکل اگر دارای ایمان کامل و توکل نباشد دست به هر ریسمانی می زند تا برای نجات خود راهی پیدا کند. زمانی که فرد توانایی برآورده کردن نیازهای اقتصادی، فکری و اجتماعی مختلف خود را ندارد چاره ای جز متوسل شدن به ماوراالطبیعه را پیش روی خود نمی یابد غافل از آنکه این کار می تواند تنها در آمدن از چاله و افتادن به قعر چاه باشد.
گفته می شود افراد آسیب دیده بیش از سایرین مشتریان رمال های اینترنتی را تشکیل می دهند چرا که  افراد در شرایط خاصی به شدت نیازمند مشورت و تخلیه روحی و روانی خود هستند، و به دلیل راحت بودن راه دستیابی به فضای اینترنت و امکان پنهان کردن هویت واقعی خود در این فضا به دنیای مجازی روی می آورند. و از همین رواست که هرازچندگاهی اخباری مبنی بر دستگیری رمال های شیادی که مردم را مورد سوء استفاده های مالی و جنسی قرار داده اند منتشر می شود.

در آمدهای نجومی رمالان زیر سایه ضعف نفس و خرافه پرستی

همین استقبال نیز باعث شده که نباید رمالی و فال بینی به کسب و کاری پردرآمد برای برخی از افراد تبدیل شود. به گونه ای که تصویر فال بین های ژنده پوش و کولی هایی که کنار خیابان می ایستند به هیچ وجه با واقعیت تطابق ندارد.
در حالی که رمالان اینترنتی با درج مطالبی چون حل مشکلات خانوادگی و زناشویی، مسایل عشقی، مشکلات مالی، دعا برای خوشبختی و خبر از آینده ، افراد را ترغیب به گرفتن فال و دعانویسی می کنند؛بهای انواع فال در تهران و شهرهای بزرگ به قیمت هایی حتی بیش از یک میلیون تومان نیز رسیده است و گفته می شود درآمد برخی دعانویس ها در ماه به بیش از 20 میلیون تومان می رسد.

بسیاری از این شیادان سعی می کنند در پوشش افراد مذهبی و با ادعای داشتن ارتباطات خاص با ائمه طعمه هایشان را فریب بدهند حال آن که شکی نیست فردی که باورهای مذهبی در وی عمیق و ریشه دار است به هر رتبه و درجه از معنویت که برسد هرگز از آن به عنوان وسیله ای برای کسب درآمد استفاده نمی کند

همین اقبال عمومی مردم سبب شده است که شمار رمالان اینترنتی نیز روز بروز افزایش یابد و اکنون با یک سرچ ساده شماره صدها رمال و فالگیر اینترنتی در دسترس باشد. از فال قرآن گرفته تا فال ورق، تاروت، شمع، آب و چوب که هر کدام با قیمت های مختلفی ارائه می شود. این اتفاق در حالی رخ می دهد که فارغ از مسئله سرگرمی، رمالی و کلاهبرداری های اینترنتی کام بسیاری از کاربران را تلخ کرده و بسیاری از آنها را به نابودی کشانده است.

کلاه برداری با پوشش مذهب

به جرات می توان گفت که دلیل مراجعه بسیاری از مردم به رمالان استفاده این افراد از پوشش مذهب و استفاده از برچسب هایی همچون دعا و فال های قرآنی است. بسیاری از این شیادان سعی می کنند در پوشش افراد مذهبی و با ادعای داشتن ارتباطات خاص با ائمه طعمه هایشان را فریب بدهند حال آن که شکی نیست فردی که باورهای مذهبی در وی عمیق و ریشه دار است به هر رتبه و درجه از معنویت که برسد هرگز از آن به عنوان وسیله ای برای کسب درآمد استفاده نمی کند.
خلط مسائل دینی با انواع و اقسام خرافه چیزی جز خدشه وارد کردن به چهره دین و باورهای اعتقادی نیست و نباید فراموش کرد که با توجه به اهمیتی که در دین به دعا کردن داده شده تاکیدات بسیاری وجود دارد که باید در دعا كردن از منابع صحیح استفاده كنیم نه از منابعی كه مخلوط با خرافات یهودیت و آیین های نوظهور و هندوهاست.

در دین اسلام همواره به رجوع به عقل تاکید شده است و از همین روست که علوم عقلی بسیاری تاکنون به وجود آمده است. اما با این حال شاهدیم مردم در مورد شایعاتی که دارای صبغه دینی است کمتر به خود تردید راه می دهند و راحت تر آن را می پذیرند و انتقال می دهند، چرا که نوعی نگرانی از پیامدهای انجام ندادن آن وجود دارد زمانی که خرافات در مسایل دینی وارد می شود شدت بیشتری پیدا می کند، چرا که مردم ارزش های دینی را قبول داشته و کمتر در مورد آن شک می کنند.
رمالی تبعات منفی مختلفی در جامعه دارد که اعتیاد به فال و ایجاد مشکلات روحی و روانی، از هم پاشیدگی خانواده ها، کلاهبرداری و ضررهای مالی و آسیب های جانی از جمله این پیامدهای منفی است.
به خوبی می دانیم که عدم شناخت افراد از آینده و علاقه به دانستن اتفافات آینده، باعث گرایش برخی به پیشگویی و رمالی می شود و در بسیاری از مواقع رجوع به این افراد تنها جنبه کنجکاوی دارد.
اما نباید فراموش کرد به هر بهانه ای و با این ادعا که این یک مساله شخصی است رونق بخشیدن به بازار این افراد شیاد تبعات بسیاری دارد که ممکن است نه تنها خود ما بلکه افراد بسیاری را درگیر خود کند. 
کوچکترین اثر خرافه گرایی در جامعه این است که باعث بازماندن جامعه از تلاش و کوشش و تقدیرگرایی بیشتر شده و انفعال را به جامعه تزریق می کند. بماند زندگی های بسیاری که به پای وعده های دروغین دعانویسان و رمال ها سوخت و فروریخت و این قصه همچنان سر دراز دارد.