تبیان، دستیار زندگی
بسیج این شجره طیبه که بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران توسط حضرت امام خمینی (ره) در جهت پاسداری از اسلام ناب محمدی (صلوات الله علیهم اجمعین) بنا نهاده شد. اکنون پرونده ای بسیار قطور و درخشان به قدمت سی و پنج سال بسیج مورد بررسی قرار میگیرد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پرونده سی و پنج ساله بسیج

بسیج این شجره طیبه که بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران توسط حضرت امام خمینی (ره) در جهت پاسداری از اسلام ناب محمدی (صلوات الله علیهم اجمعین) بنا نهاده شد. اکنون پرونده ای بسیار قطور و درخشان به قدمت سی و پنج سال دارد.

فرآوری: ه. هدایتی - بخش سیاست تبیان
بسیج

بسیج این شجره طیبه که بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران توسط حضرت امام خمینی (ره) در جهت پاسداری از اسلام ناب محمدی (صلوات الله علیهم اجمعین) بنا نهاده شد. در طول حیات مبارکش ثمرات و دستاوردهای بسیار مهمی بر جا گذاشته است. پرونده ای بسیار قطور و درخشان به قدمت سی و پنج سال ایثارها و فداکاری های بزرگ و مؤثر. لیکن در این مقاله برخی ابعاد این شجره طیبه مورد بررسی اجمالی قرار می گیرد.

ارتباط بسیج و ثبات سیاسی

ارتباط بسیج و نظام سیاسی و حکومتی کشور از زوایای مختلفی همچون بسیج و دفاع از تمامیت ارضی کشور ، بسیج و سازندگی عمرانی کشور ، بسیج و حراست از فرهنگ اصیل اسلامی و ... قابل بررسی است . اما در این قسمت تنها ارتباط کلان آن با سیاست تعریف شده در اصل دو قانون اساسی و منویات حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی قدری پرداخته می شود.
بسیج و تفکر بسیجی برای حفظ و حراست از ثبات سیاسی در کشور در طول سی و پنج سال گذشته آزمون ها و میدان های گوناگونی را پشت سر گذاشته است  و تجربیات گران سنگی را کسب نموده که در این بخش قصد بر این است به دو گزاره مهمی که در انجام این امر خطیر به تجربه و توصیه رهبران حکیم و اندیشمند این انقلاب عظیم بیشتر مورد توجه جدی بوده است اشاره ای اجمالی شود.
برای حراست از ثبات سیاسی کشور لازم است افراد به روش ها و فنون و علوم مختلفی تسلط و تجهیز یابند اما آنچه در کشور اسلامی از اهمیت بیشتری برخوردار است توجه به دو مقوله دفع دشمن درونی یعنی هوای نفس و دفع دشمن بیرونی نظام سلطه گر و استکبار جهانی است زیرا طبق منویات رهبران کبیر انقلاب اسلامی مهمترین گزاره برای حفظ ثبات سیاسی یا عدم ثبات سیاسی توجه با عدم توجه به این دو عامل مهم بوده است.

مقابله با بحران های داخلی در کردستان، خوزستان، آمل و... مقابله با فعالیت های تروریستی گروهک های ضدانقلاب، کمک و مساعدت به نهادهای اطلاعاتی نظام در شناسایی دشمنان داخلی، مقابله با اغتشاشات داخلی، کمک به ناجا در مقابله با اشرار و قاچاقچیان، اجرای عملیات امنیت و بازرسی، کمک به اجرای عملیات دفاع شهری و... از جمله کارکردهای امنیتی بسیج بوده است

نقش سیاسی بسیج را از دو منظر می توان مورد ملاحظه قرار داد، از نظر سیاست خارجی، حضور گسترده و فعال بسیجیان سبب می شود تا مسئولان نظام اسلامی در مجامع بین المللی و عرصه تأثیرگذاری بر تحولات بین المللی، از موضع اقتدار و صلابت و با اطمینان خاطر از حمایت عظیم مردمی، دیدگاه ها و مطالبات خود را از سازمان های بین المللی مطرح نمایند. چنانچه پشتوانه هسته ای امروز مسئولان نظام، اجماع ملی ایرانیان است. از سوی دیگر حمایت بی دریغ بسیج از مسئولان نظام، عامل دلسردی دشمنان داخلی که درصدد القای یأس و ناامیدی مردم اند، می باشد.
در واقع حمایت مردم و به ویژه میلیون ها بسیجی با افراد پیرامونی خود که ده ها میلیون جامعه ایرانی را شامل می شود، بیانگر مقبولیت مردمی نظام بوده است. این عنصر مشارکت مردمی نقش بازدارندگی در مقابل توطئه های دشمنان داخلی و خارجی را ایفا می کند. قطعاً عنصر روشن بینی، بصیرت، هوشیاری و بالا بودن بینش سیاسی بسیجیان که عامل حمایت و دفاع از نظام اسلامی را در آنان ایجاد می نماید، بالاترین پشتوانه انسجام ملی و مشارکت عمومی در ثبات و استقلال سیاسی نظام جمهوری اسلامی خواهد بود.
قطعاً آنچه حضور مردم را در عرصه دفاع سیاسی از انقلاب و نظام اسلامی ماندگار می نماید، افزایش آگاهی و بینش سیاسی آنان، تحلیل حوادث و رخدادهای سیاسی توسط هادیان، فرهیختگان، مسئولان و فرماندهان بسیج است. ایجاد ارتباط مستحکم بین مشارکت سیاسی آحاد جامعه با اعتقادات و باورهای دینی و اسلامی آنان و همچنین ارتباط مستمر بین هویت دینی و ملی ایرانیان با سطح بینش سیاسی اعضای جامعه ازکارکردهای بی بدیل بسیج است.

بسیج در صحنه امنیتی و دفاعی

از جمله کارکردهای بسیج در جنگ تحمیلی، تبدیل دفاع به امری مردمی و یک تکلیف عمومی، اثبات توانایی دفاع مسلحانه از کشور و نظام جمهوری اسلامی، تقویت فرهنگ مقاومت و پایداری، تثبیت استقلال سیاسی کشور بود، بالندگی و بلوغ بسیج در سایه حماسه هشت سال دفاع مقدس، مسئولیت جمع آوری کمک های نقدی و غیرنقدی به جبهه ها، رسیدگی به خانواده های رزمندگان، ایجاد استحکامات دفاعی در مناطق شهری و عملیات مردم یاری و... بوده است. خلق حماسه های جهاد، شهادت طلبی، ایثارگری، دفاع مسئولانه، خدمت عاشقانه دستاورد روحیات بی نظیر بسیجی است. همچنین مقابله با بحران های داخلی در کردستان، خوزستان، آمل و... مقابله با فعالیت های تروریستی گروهک های ضدانقلاب، کمک و مساعدت به نهادهای اطلاعاتی نظام در شناسایی دشمنان داخلی، مقابله با اغتشاشات داخلی، کمک به ناجا در مقابله با اشرار و قاچاقچیان، اجرای عملیات امنیت و بازرسی، کمک به اجرای عملیات دفاع شهری و... از جمله کارکردهای امنیتی بسیج بوده است.

جهاد بسیج درصحنه های سازندگی و اقتصادی

آنچه حضور مردم را در عرصه دفاع سیاسی از انقلاب و نظام اسلامی ماندگار می نماید، افزایش آگاهی و بینش سیاسی آنان، تحلیل حوادث و رخدادهای سیاسی توسط هادیان، فرهیختگان، مسئولان و فرماندهان بسیج است. ایجاد ارتباط مستحکم بین مشارکت سیاسی آحاد جامعه با اعتقادات و باورهای دینی و اسلامی آنان و همچنین ارتباط مستمر بین هویت دینی و ملی ایرانیان با سطح بینش سیاسی اعضای جامعه ازکارکردهای بی بدیل بسیج است

پس از حماسه 8 سال دفاع مقدس یکی از عرصه هایی که بر روی بسیج و بسیجیان گشوده شد عرصه سازندگی و حضور در عرصه های اقتصادی بود. اگر چه بسیج در سال های پس از جنگ، مشارکت در سازندگی کشور و فعالیت هایی چون: منابع طبیعی، آبخیزداری، حفظ محیط زیست، دامپزشکی، عمران و آبادانی، شیلات، دام و طیور نقش داشته، اما به علت عدم اعتقاد برخی از کارگزاران دولت های گذشته به حضور بسیجیان در عرصه سازندگی کشور و عدم حمایت های مادی و معنوی از بسیجیان، از ظرفیت ها و توانمندی های بسیجیان در این عرصه استفاده کامل نگردید.

وظایف بسیج در اقتصاد مقاومتی

مسأله تحریم موضوع جدیدی نیست و استكبارجهانی و به ویژه آمریكا تلاش كردند در راستای اعمال تحریم ها، مشكلاتی برای انقلاب بوجود آورند. نامگذاری هوشمندانه سالهای اخیر با عناوین اقتصادی توسط مقام معظم رهبری بیانگر اهمیت موضوع اقتصاد بود و همین امر مسئولیت دانشگاه ها و دستگاه های اجرایی را مضاعف کرد .  هر چقدر تفكر بسیجی را در جامعه بیشتر حاكم كنیم، پیروزی از آن ما خواهد بود .
مردمی كردن اقتصاد، كاهش وابستگی به نفت، مدیریت مصرف و استفاده حداكثری از زمان، منابع و امكانات كشور را از الزامات اقتصاد مقاومتی است.
 در شرایط فعلی اگر بخواهیم اقتصاد را با همان شیوه های قبلی اداره كنیم قطعاً دچار مشكل خواهیم شد. مقام معظم رهبری دو سال پیش موضوع اقتصاد مقاومتی را همزمان با طرح بحث كار آفرینی مطرح كردند. اقتصاد ریاضتی با كاهش میزان بیمه ها و افزایش سن بازنشستگی و مالیات اجرا گردید، در صورتیكه اقتصاد مقاومتی به منظور مدیریت منابع، شناسایی حوزه های فشار، بی اثر كردن این حوزه ها و تبدیل فشار به فرصت می باشد. در اقتصاد مقاومتی  منظور این نیست كه دور خودمان حصار بكشیم بلكه باید فشارها را تبدیل به فرصت كنیم  كه این رشد اقتصادی بدست آمده، اقتصاد مقاومتی نام خواهد داشت .
امروز بسیج وظیفه بزرگی را بر عهده دارد که همانا کمک به انجام اقتصاد مقاومتی است.
استفاده از کالاهای داخلی، اصلاح الگوی مصرف و...  از مهمترین مواردی است که باید برای توسعه و اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی مد نظر قرار داد.
کشورهای متعددی در جنگ 8 ساله دخالت داشتند که آمریکا،انگلیس،اسرائیل در رأس آنها بودند.جنگ ها و فتنه ها ادامه دارد و نیاز به هوشیاری و بصیرت مردم دارد و بسیج بعنوان متولی این امر و حافظ دستاورد های انقلاب در شرایط امروز مسئولیت خطیر و مهمی داشته و دارد.
در این راستا همانطور كه بسیجیان در دفاع مقدس در مقابله با استكبار جهانی پیروز و سربلند بودند در پیروی از فرمایشات مقام معظم رهبری و تحقق اقتصاد مقاومتی نیز موفق عمل خواهند كرد .از 12 مولفه اقتصاد مقاومتی بیانات رهبری ،شش مولفه مربوط به دولت و شش مولفه دیگر مربوط به مردم می باشد كه وظیفه بسیج تبیین شش مولفه مردمی و مطالبه اجرای شش مولفه دیگر از دولت می باشد.


منابع : حوزه / عفاف / شهرداری تبریز