تبیان، دستیار زندگی

ام اس آخر دنیا نیست

موتیپل اسکلروزیس یا همان ام اس یک بیماری خودایمنی است که در آن سلول‌های دفاعی بدن به میلین یا غلاف محافظت کننده‌ی فیبرهای عصبی مغز و نخاع آسیب می رسانند و باعث تخریب آن می‌شوند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ابیماری ام اس

متاسفانه عدم شناخت دقیق این بیماری باعث بروز ترس و نگرانی شدید در خصوص آن شده است. چون تصور عموم بر این است که ام اس بیماری فلج کننده‌ای است و ابتلای به آن همه را ناتوان می‌کند. اما واقعیت این است که ام اس انواع مختلف دارد و شایع‌ترین نوع آن عودکننده و فروکش کننده است. مهترین مسئله در این بیماری شناخت علائم آن و تشخیص به موقع است. شناخت درست علائم و واقف بودن و چند و چون آنها مانع از ایجاد وحشت و نگرانی بی مورد می‌شود و از طرف دیگر به تشخیص به موقع و شروع درمانهای لازم کمک زیادی می‌کند. بنابراین بر آن شدیم تا اطلاعاتی در خصوص علائم این بیماری ارائه دهیم. لطفا با ما همراه باشید.

ضعف شدید عضلانی که باعث افتادن، زمین خوردن و یا ناتوانی در نگهداشتن اشیا در دست و همچنین لرزش اندامها، مشکل کنترل حرکات بدن یا مشکل در بالا رفتن از پله از جمله علائم شایع ام اس محسوب می‌شوند

 

علائم ام اس: قانون بیش از یک روز ملکه‌ی ذهن‌تان باشد

امروزه برخی افراد با خواب رفتن دست و پا یا گزگز و بی‌حسی اندام ها وحشت کرده و علائم‌شان را به بیماری ام اس ربط می‌دهند. اما واقعیت این است که علائم بالینی بیماری ام اس شباهت زیادی به بیماری‌های دیگر دارد. آنچه مهم است تداوم این علائم است. به این معنی که هر کدام از علائم مشکوک به مدت بیش از 24 ساعت و حتی بیش از چند هفته ادامه داشته باشد. اگر پاهایتان به سرعت خواب می‌رود اما بعد از چند دقیقه و با تکان دادن آنها برطرف می‌شود بدانید که ام اس ندارید. قانون بیش از 24 ساعت را ملکه‌ی ذهن‌تان کنید و به جای نگرانی بی‌مورد علائم را با دقت شناسایی کنید.

به عنوان مثال گزگز یا سوزن سوزن شدن جزو علائمی هستند که این روزها هر فردی را به وحشت می‌اندازند. اما این علائم اگر بعد از چند ساعت برطرف شوند جزو علائم مشترک میگرن یا حمله ی صرع محسوب می‌شوند. اما اگر این سوزن‌سوزن شدن به مدت بیش از 24 ساعت ادامه داشته باشد لازم است که برای بررسی های لازم به پزشک مراجعه کنید. چون باز هم نمی‌توان با قطعیت حکم به ابتلای ام اس داد. پزشک متخصص بعد از معاینات بالینی دستور انجام ام آر آی و همچنین انجام نوار و غیره را می‌دهد. در نهایت نظر قطعی با پزشک متخصص است بنابراین نیازی نیست شما با مشاهده‌ی هر نوع علامتی خود را مبتلا به ام اس بدانید. در نیمی از بیماران مبتلا به ام اس فرد فقط یک علامت تجربه می‌کند. یعنی اینکه صرفا دچار تاری دید تک چشمی می‌شود. اما در نیمی دیگر از مبتلایان فرد علائم متفاوتی احساس می‌کند که باید به طور دقیق بررسی شوند.

پرده ی خاکستری مقابل چشم

در اکثر موارد بیماری ام اس با تاری دید و اختلالات بینایی شروع می‌شود. عصب چشمی پیام های عصبی بین مغز و چشم را انتقال می‌دهد تحت تاثیر بیماری قرار می‌گیرد. فرد دچار کاهش و اختلال بینایی می‌شود به طوری که احساس می‌کند یک پرده‌ی خاکستری جلوی دید وی را گرفته است. این مشکل هر فردی را به مطب چشم پزشک می‌کشاند. اما توجه داشته باشید که این تاری دید تک چشمی است. یعنی فقط و فقط یک چشم را درگیر می‌کند نه هر دو چشم را. در برخی موارد دردهای چشمی نیز بروز می‌کنند. توجه داشته باشید که برای همه‌ی ما پیش می آید که به ناگاه چشمانمان سیاهی برود. بروز ناگهانی و کوتاه مدت این مشکل نشان‌دهنده‌ی ام اس نیست. اگر تاری تک چشمی بیش از یک روز به طول بیانجامد حتما به پزشک مراجعه کنید.

گزگز و سوزن سوزن شدن اندام‌ها

احساس مور‌مور شدن، بی‌حسی، گزگز شدن، سوزن سوزن شدن، کاهش حساسیت بدن نسبت به سرما و گرما، احساس برق گرفتگی و غیره که در اغلب موارد در اعضای تحتانی بدن و البته در صورت و دستها نیز بروز می‌کنند اگر بیش از یک روز تداوم داشته باشند مشکوک به ام اس هستند. توصیف این علائم برای بیمار کمی دشوار است. این افراد گاهی احساس سوزش در پوست دارد و گاهی تصور می‌کنند که روی پوست شان آب جریان دارد. اگر در دستها و پاها در منطقه‌ی که دستکش و جوراب دارید دچار چنین علائمی می‌شوید که بیش از یک روز طول می‌کشد و یا نیمی از بدن‌تان دچار بی‌حسی می‌شود به طوری که به عنوان مثال در حمام حسی نسبت به آب داغ یا سرد ندارید بهتر است با یک پزشک متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید.

ضعف و کارمپها یا گرفتگی‌های عضلانی

ضعف شدید عضلانی که باعث افتادن، زمین خوردن و یا ناتوانی در نگهداشتن اشیا در دست و همچنین لرزش اندامها، مشکل کنترل حرکات بدن یا مشکل در بالا رفتن از پله از جمله علائم شایع ام اس محسوب می‌شوند. همچنین احتمال دارد که اعضا و عضلات بدن سفت شده و دچار کرامپ شوند. اگر تمام این علائم مشمول همان قانون 24 ساعت بشوند باید حتما مورد بررسی قرار گیرند. بنابراین اگر حین بلند شدن کمی تعادل‌تان بهم خورد و یا سرتان گیج رفت و چیزی از دستتان افتاد وحشت نکنید. اما نسبت به تداوم این علائم هشیار باشید.

در اکثر موارد بیماری ام اس با تاری دید و اختلالات بینایی شروع می‌شود اگر تاری تک چشمی بیش از یک روز به طول بیانجامد حتما به پزشک مراجعه کنید

 

اختلال ادار، اختلال حافظه

برخی اختلالات وجود دارند که از همان ابتدای ابتلا به بیماری وجود دارند اما معمولا بعدها و در سیر پیشرفت بیماری خود را نشان می‌دهند. از این اختلالات می توان به اختلالات ادراری از نوع بی‌اختیاری و همچنین اختلالات حافظه و تمرکز با فراموشی‌های مداوم و اشتباهات مکرر کاری و غیره اشاره کرد.

تشخیص زودتر، درمان بهتر

تشخیص زودهنگام این بیماری به کنترل آن و به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری کمک زیادی می‌کند. بنابراین بهتر است نسبت به علائم اشاره شده هشیارتر باشید و به پزشک مراجعه کنید. بیماری ام اس با انجام ام آر آی و آزمایشات دیگر تشخیص داده می‌شود.

ام اس آخر دنیا نیست

بسیاری از افراد با ام اس زندگی می‌کنند و از دنیا می روند بدون اینکه از بیماری خود آگاه شوند. گاهی این بیماری به طور کاملا اتفاقی تشخیص داده می‌شود. معمولا رایج‌ترین نوع ام اس همان نوع عودکننده و فروکش یابنده است که حدود 60 درصد موارد را تشکیل می‌دهد. این افراد هر چند ماه یکبار دچار علائم می‌شوند و سپس بهبودی حاصل می‌شود. اگر برایتان تشخیص ام اس داده شده است در مرحله‌ی اول بدانید که ام اس آخر دنیا نیست. شما می‌توانید مانند همه‌ی مردم زندگی عادی داشته باشید و به فعالیت‌های روزمره‌تان ادامه دهید. خودتان را به دستان توانمند پروردگار بسپارید و فکر ناتوانی را از سرتان بیرون کنید.


 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.