تبیان، دستیار زندگی
خیلی وقت است دلتان یک خانواده شاد می خواهد. شاید از آخرین باری که دورهم جمع شدید و شادی هایتان تلگرامی و فیس بوکی نبود و تمام خاطراتش پر بود از روزهای سپری شده در خانه مادربزرگ سالها می گذرد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

به  یک فنجان شادی مهمانید

گوشی ها را کناربگذارید، با هم حرف بزنید

خیلی وقت است دلتان یک خانواده شاد می خواهد. شاید از آخرین باری که دورهم جمع شدید و شادی هایتان تلگرامی و فیس بوکی نبود و تمام خاطراتش پر بود از روزهای سپری شده در خانه مادربزرگ سالها می گذرد.

مصاحبه کننده: نیوشا یعقوبی -بخش خانواده ایرانی تبیان
خانواده ایرانی

17 مهرماه روز خانواده است، یکی از نهادهای جامعه که به اعتقاد جامعه شناسان و روان شناسان در تمام دنیا، مهمترین رکن جامعه و اولین محیطی است که کودک با آن آشنا می شود و تاثیر بسیارمهمی در تکوین شخصیت و رفتار و گفتار و تفکر کودک در آینده دارد.

اندازه شادی خانواده را بالا ببرید

خانواده  کوچکترین و در عین حال مهم ترین واحد اجتماعی است که باعث تولید نسل و تکثیر انسان ها و نگهداری و تربیت آنها می شود. این جمله را بارها به صورت های مختلف در کتاب ها و سخنرانی ها و مقالات و گزارش های اجتماعی تکرار شده شنیده اید و سوژه جدیدی نیست اما اینکه شادی و نشاط در خانواده چقدر در میزان موفقیت فرزندان موثر است، از مباحثی است که می توان به آن پرداخت و تاثیر آن را مورد بررسی قرار داد.
بررسی های روانشناسان نشان داده میزان موفقیت فرزندان در خانواده های شاد بیشتر است. دکتر سجاد موسوی می گوید: اگر می خواهید زندگی موفقی و سرشار از شادی و آرامش داشته باشید و شاهد پیشرفت های روز افزون اعضای خانواده خود باشید، باید بستر های لازم را فراهم کنید. لحن و نحوه صحبت کردن با فرزندان تاثیر زیادی بر شکل گیری شخصیت احساسی کودک می گذارد. فرزندان دوست دارند برای صحبت هایشان ، گوش شنوای 24 ساعته وجود داشته باشد.

خانواده های شاد از هر فرصتی برای در کنار هم بودن استفاده می کنند. آنها سر سفره غذا با هم حرف می زنند و از اتفاقات خوب و بدی که در طول روز داشته اند بازگو می کنند

شخصیت درون گرا حاصل زندگی

این روان شناس با اشاره به اینکه در بسیاری از جوامع پدر و مادر به دلیل مشغله کاری با فرزندشان کمتر صحبت می کنند، این امر باعث افزایش حس اضطراب، تنهایی، عدم شرکت در کارهای گروهی می شود ، می گوید: اغلب این کودکان دارای شخصیت درون گرا هستند و بیشترشان انتقاد را بدون پذیرفتن دلایل منطقی نمی پذیرند و کار جایی سخت می شود که والدین باید دلایل موجهی متناسب با منطق کودکانه فرزندانشان داشته باشند و اثرات منفی نقاط ضعف آنها را با ملایمت بیان کنند.

روابط سالم حاصل خانواده شاد

موسوی می گوید: اگر فرزندتان در سن نوجوانی  است ممکن است برای پیدا کردن هویت خود مدتی از والدین خود دور شود و تنهایی را به حضور در جمع های خانوادگی تشخیص دهد اما نباید نگران شوید این امر طبیعی است و جای نگرانی ندارد و اگر والدین در این زمینه واکنش تندی از خودشان نشان دهند، ممکن است فرزندشان به روابط ناسالم تمایل پیدا کند.
به اعتقاد این روانشناس دوران کودکی و نوجوانی افراد در شکل گیری شخصیت آنها در بزرگسالی تاثیر زیادی دارد و اضطراب ها ، ترس ها، مشکلات و موارد مشابه در ذهن کودک تا سال ها می ماند و تا حد زیادی می تواند آینده او را تحت تاثیر قرار دهد.

بیشتر افراد تصور می کنند که تشکرکردن تنها در واژه ممنونم و متشکرم خلاصه می شود اما اینطور نیست و گاهی با یک لبخند، یک هدیه کوچک می توان تشکر کرد

همدلی از همزبونی بهتره

وی برای داشتن خانواده شاد و سالم به ضرورت ایجاد همدلی برای درک و حل مسائل به شیوه ای دوستانه اشاره می کند و می گوید: برای داشتن خانواده شاد و سالم ، باید اعضای خانواده با یکدیگر همدلی داشته باشند مشکلات را درک کنند و برای حل آنها با یکدیگر مشورت سپس تصمیم گیری کنند. این تعامل علاوه بر افزایش صمیمیت و حس مسئولیت پذیری ،باعث می شود افراد شرکت در کارهای گروهی را تمرین می کنند. بهتر است، افراد خانواده ساعاتی مشخص در هفته را در نظر بگیرند و یکدیگر را در ناراحتی ها و شادی های که در هفته ای که گذرانده اند، شریک کنند.

قوانین شاد بودن

موسوی خطاب به اعضای خانواده و به ویژه جوانان می گوید: برای انجام کارهای روزانه خود برنامه ریزی داشته باشید و قوانین خاصی را وضع کنید. تجربه ثابت کرده رعایت قوانین هر چند ابتدا مشکل است ، اما به مرور زمان آرامش و آسایش را به ارمغان می آورد، حتی قوانین در هنگام نزاع و مشکلات از خانواده حمایت می کند و مانع از هم گسیختگی آن می شود.

قدرانی کنید

این روانشناس برای بهبود روابط خانوادگی به بیان قدردانی اعضای خانواده از یکدیگر تاکید می کند: بیشتر افراد تصور می کنند که تشکرکردن تنها در واژه ممنونم و متشکرم خلاصه می شود اما اینطور نیست و گاهی با یک لبخند، یک هدیه کوچک که شاید ارزش مادی چندانی نداشته باشد و هزاران مورد ریز و درشت دیگر می توان از اعضای خانواده خود تشکر کرد .
وی با اشاره به اینکه زندگی های زیادی به دلیل عدم درک حس قدردانی به طور صحیح، ازهم پاشیده می گوید: برای جلوگیری از وقوع چنین مشکلاتی بهتر است تمرین کنیم که قدردان زحمات اعضای خانواده خود باشیم.

شاد بودن را دریغ نکنیم

دکتر موسوی می گوید: برای داشتن خانواده سالم و موفق سعی کنید مثبت فکر کنید ، اجازه ندهید منفی نگری بر زندگیتان سایه بیندازد. هدف داشته باشید و برای رسیدن به آن قدم به قدم جلو بروید ، زیرا داشتن هدف انگیزه را در خانواده رشد می دهد.
بررسی ها نشان داده شده افرادی که دارای هدف، موفق تر از خانواده ای هستند که سردر گم اند و هدف خاصی را دنبال نمی کنند. شاد بودن حق مسلم هر فردی است. سعی کنیم آن را از خود و خانوادمان دریغ نکنیم.

اصلا به شاد بودن فکر می کنید ؟

در حال حاضر ارتباط اعضای خانواده با هم کمتر شده و معمولا همه اعضا خود را با گوشی هایشان سرگرم می کنند و زمان کمی برای حرف زدن با هم دارند.
به اعتقاد کارشناسان علوم اجتماعی باید این شرایط را که بر خانواده ها حکمفرماست را تغییر داد و باید تدابیری اندیشید که اعضای خانواده برای حرف زدن با یکدیگر، مشارکت در کارهای خانه، فعالیت اقتصادی و آرامش زمان بگذارند.
خانواده های شاد از هر فرصتی برای در کنار هم بودن استفاده می کنند. آنها سر سفره غذا با هم حرف می زنند و از اتفاقات خوب و بدی که در طول روز داشته اند بازگو می کنند و این باعث می شود تا تبادل تجربیات اتفاق بیفتد و خانواده شادتر و موفق تر زندگی کند.



مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.