تبیان، دستیار زندگی

6 واقعیت درباره سلول‌های عصبی

مغز ما یک «ابر رایانه»ی بسیار پیچیده است. هر یک از نورون‌ها (سلول‌های عصبی) در هر ثانیه دویست هزار میلیون بایت اطلاعات پردازش می‌کند. اما برای اینکه این سلول‌ها با همین ریتم و بدون عیب و نقص کار کنند، نیاز به روش زندگی سالمی دارند. در این مطلب واقعیت‌هایی را در خصوص این سلول‌ها و نحوه‌ی مراقبت صحیح از آنها عنوان می‌کنیم. لطفا با ما باشید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سلول های عصبی


افسردگی مانع از ساخت نورون‌های جدید می‌شود

محققان با بررسی نورون‌ها متوجه شدند که برخی انواع افسردگی می‌تواند عاملی برای عدم ساخت 1400 نورون در روز شود. در حالیکه در افراد سالم نورون‌های موجود موثرتر عمل می‌کنند و زمینه ی تولد و ساخت نورون‌های جدید وجود دارد.

استرس نورون‌ها را دیوانه می‌کند

همانطور که گفته شد نورون‌ها روزانه ساخته و متولد می‌شوند. اما حواستان باشد اگر فرد مضطربی باشید، این نورون‌های تازه متولد شده چندان به کارتان نمی آیند، چون استرس تغییراتی در مغز ایجاد کرده و باعث می‌شود که این نورون‌های جدید مانند همان نورون‌های قدیمی و پیر عمل کنند.

به عقیده‌ی متخصصان دانشگاه کالیفرنیا این مسئله نیز زمینه را برای بروز بیماری‌های روانی آماده می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود که زمان را از دست ندهید. هر روز برای شاد و آرام بودن تلاش کنید تا نورون‌هایتان جوان بمانند.

به شکم «مغز دوم» اطلاق می‌شود. داخل شکم نیز شبکه‌هایی از سلول‌های عصبی وجود دارند و برای حفظ تعادل بدن در صورت لزوم با «همکاران» خود در مغز اتصال پیدا می‌کنند

 

انسان نیز نورون‌های آینه‌ای دارد

نورون‌های آینه‌ای سلول‌هایی هستند که ما را به تقلید از رفتارهایی که در دیگران می‌بینیم وامی دارند. به همین دلیل برخی حرکات، رفتارها، میمیک‌ها، خنده و غیره مسری هستند و ما از آنها تقلید می‌کنیم.

بسیاری از شرایط باعث فعال شدن نورون‌ها می‌شوند. این نورون‌ها در قسمت لوب پاریتال (لوب گیجگاهی) مغز قرار دارند. هر چه این نورون‌ها فعال‌تر باشند، ما نسبت به دیگران احساس همدردی بیشتری خواهیم داشت.

نورون‌ها با هم در ارتباط و تعامل هستند

نورون‌ها با هم در تماس و ارتباط هستند و به همدیگر جریان های الکتریکی ضعیف ارسال می‌کنند.

هر نورون حاوی یک گروه جمعی متشکل از ده هزار نورون دیگر است که با آنها تبادل اطلاعات می‌کند. در عوض اگر نورون‌ها متوجه انباشتگی اطلاعات شوند، یک یا چند نورون دستور قطع ارتباط سیستم را ارسال می‌کند. به همین دلیل گاهی ما صرفا برخی از اطلاعات و خاطراتی که به نظرمان مهم‌تر و یا موثرتر هستند به خاطر می‌آوریم. در واقع در این صورت صحبت از حافظه‌ی گزینشی به میان می آید.

 

شکم و نورون‌ها در تماس هستند

به شکم «مغز دوم» اطلاق می‌شود. داخل شکم نیز شبکه‌هایی از سلول‌های عصبی وجود دارند و برای حفظ تعادل بدن در صورت لزوم با «همکاران» خود در مغز اتصال پیدا می‌کنند.

مثالی می‌آوریم تا مسئله بهتر روشن شود. اکثر ما زمانی که عصبی هستیم می‌گوییم: «انگار معده‌ام را دوخته‌اند، یا چیزی از گلویم پایین نمی رود». در این صورت معده بخشی از خونی که متعلق به آن است را بر می‌گرداند، روند هضم غذا به کندی پیش می رود و مغز احساس گرسنگی می‌کند.

نورون‌های آینه‌ای سلول‌هایی هستند که ما را به تقلید از رفتارهایی که در دیگران می‌بینیم وامی‌دارند. به همین دلیل برخی حرکات، رفتارها، میمیک‌ها، خنده و غیره مسری هستند و ما از آنها تقلید می‌کنیم

بدون شک شما نیز افرادی را دیده اید که مشکلات گوارشی دارند و افراد عصبی یا مضطربی هستند. این شرایط زمانی که فرد از مصرف قند و چربی پرهیز کرده و سبزیجات بیشتری مصرف کند، بهبود می یابد.

به عبارتی دیگر زمانی که مغز تحت تاثیر برخی از احساسات قرار می‌گیرد می‌تواند این احساسات را از طریق مسیرهای عصبی و خونی و حتی هورمون‌ها به معده انتقال دهد. این مسئله نیز دستگاه گوارش را به هم می‌ریزد. به عنوان مثال استرس باعث تحریک دستگاه گوارش شده و اسهال ایجاد می‌کند.

نتایج بررسی های مختلف نشان می دهد که اضطراب مزمن می‌تواند در طولانی مدت عملکردهای گوارشی را تغییر داده و با اختلال روبه‌رو کند.

گرسنگی و سیری جزو اطلاعاتی هستند که از طریق مغز مخابره می‌شوند و هر نوع احساس منفی در مغز روی این حس‌ها نیز تاثیر می گذارد.

عکس این مسئله نیز صادق است. زمانی که درد گوارشی احساس می‌کنیم، نورون‌های مجرای گوارش مغز را مطلع می‌کنند و فرمانده بدن نیز به شیوه های مختلف وارد عمل می‌شود و واکنش نشان می دهد.

نورون‌ها از چه چیزی تغذیه می‌کنند؟

غذای مورد علاقه ی نورون‌ها گلوکز است که الزاما به قند خون ختم نمی شود. واقعیت این است که زیاده‌روی در مصرف قند، تمام ارگان های بدن را تحت تاثیر قرار می دهد که مغز نیز از این امر مستثنی نیست.

در واقع مغز از گلوکزی بهره می برد که بدن از طریق مصرف کربوهیدرات ها تولید می‌کند. اسیدهای چرب امگا 3 نیز از دیگر غذاهای مورد نیاز و مورد علاقه ی سلول‌های عصبی است.

نتایج پژوهش های اخیر نشان داده اند که اسیدهای چرب امگا3 علاوه بر تمام خواص و فواید دیگری که دارند، باعث کاهش اثرات مخرب مصرف الکل روی سلول‌های مغز می‌شوند.

بنابراین متخصصان توصیه می‌کنند برای داشتن نورون‌ها و مغزی سالم، از مصرف الکل پرهیز کنید تا جذب امگا3 ها افزایش یابد.


  

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.