تبیان، دستیار زندگی
در این بخش به یکی از بزرگترین دغدغه های خانواده ها و دانش آموزان خواهیم پرداخت و تلاش بر آن داریم که دانش آموزان پس از آشنایی با این مبحث در آینده ای نه چندان دور در زندگی خود با درک درست از آموزه های دینی بتوانند زندگی شایسته ای را انتخاب کنند. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روابط آزاد دختر و پسر از نظر اسلام (1)

روابط دختر و پسر

از وظایف مهم و خطیر بخش امور تربیتی و پرورشی در مدارس می توان به توجه مستمر به منویات و رهنمود های امام راحل و مقام معظم رهبری و اهتمام برای اقامه نماز جماعت و اعتلای فعالیت های قرآنی و تعظیم شعائر دینی و انقلابی در مدرسه می باشد.

بر همین پایه، بخش مرکز یادگیری همراه همیشگی معلمان پرورشی در چند سال اخیر فعالیت هایی در بخش شعرهای مناسبتی، متن مجری های مناسبتی، قرآن و صبحگاه در مدرسه مقالاتی را ارائه داده است، با توجه به استقبال این عزیزان در مدرسه، بر آن شدیم که با ارائه مسائل و شبهات دانش آموزان در سنین مختلف، آن ها را برای ورود به جامعه بزرگ تر از خانواده و مدرسه آماده نماییم. بسیاری از مسائل طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، دانش آموزان و خانواده های آن ها را با سبک زندگی اسلامی آشنا می نماید.


در این بخش به یکی از بزرگترین دغدغه های خانواده ها و دانش آموزان خواهیم پرداخت و تلاش بر آن داریم که دانش آموزان پس از آشنایی با این مبحث در آینده ای نه چندان دور در زندگی خود با درک درست از آموزه های دینی بتوانند زندگی شایسته ای را انتخاب کنند.

یکی از حساس ترین دوران برای یک فرد دوران نوجوانی می باشد. این دوران توام با تغییرات بلوغ است. بسیاری از افراد در این دوره دچار تغییرات روحی ، جسمی ، فکری و اجتماعی می شوند و در صورتی که این مسئله درست هدایت نشود باعث بروز مشکلاتی در فرد می شود. یکی از تمایلات دانش آموزان در این سن،‌ گرایش به جنس مخالف و ایجاد ارتباط با دنیای آن ها می باشد. قبل از ورود به این سن، یکی از نقش های اساسی دبیران محترم پرورشی و والدین  تفهیم فرهنگ ارتباط با جنس مخالف در اسلام می باشد. شاید برگزاری مسابقات در این زمینه و معرفی کتاب و سخنران خبره برای این سن مفید باشد. در این مقاله، نکاتی را به مربیان پرورشی ارائه داده ایم که دانستن این موارد برای رهنمود دانش آموزان می تواند مفید واقع شود.

سوال آغازین در کلاس می تواند به شرح زیر باشد:

شاید تا به حال این سوال به ذهنتان خطور کرده باشد که نگاه دین به رابطه دختر و پسر چگونه است؟ آیا رابطه باید محدود باشد ؟ آیا دین برای این نوع روابط چارچوبی مشخص کرده است؟


اصولا روابط دو فرد نامحرم در اسلام با حدود خاصی تعریف شده است. یک دختر و پسر بنابر چارچوب معینی اجازه دارند در کنار یکدیگر بوده و با یکدیگر صحبت نمایند. چرا؟


پاسخ به آن نیاز به توضیح دارد که اکنون به آن می پردازیم:
اصولا نگاه به نامحرم مقدمه ای برای ایجاد مفسده و گناه است. در باب مصادیق مفسده در روابط دو فرد نامحرم به حدیثی از حضرت موسی اشاره نمایم. روزی شیطان به نزد موسی علیه السلام آمد. موسی از او پرسید چگونه بر فرزندان آدم تسلط پیدا می کنی ؟

روابط دختر و پسر

شیطان گفت: من برای تسلط بر فرزندان آدم راه کارهای مختلفی دارم . اما سه چیز است که کمر انسان ها را می شکند و من راحت بر آن ها تسلط پیدا می کنم .


اول آنکه: کارهای نیک کوچک خود را بزرگ بشمارند.
دوم آنکه: گناهانشان در نظرشان کوچک باشد.
سوم آنکه: از خود و اعمالشان راضی باشند.


حضرت موسی علیه السلام از اوپرسید:

چگونه نمی توانی بر یک انسان مسلط شوی ؟
شیطان گفت: قویترین حربه ی من برای مبارزه با فرزندان آدم یک چیز است و آن نگاه به نامحرم است، اگر بتواند با آن مبارزه کند دیگر من تسلطی بر او نخواهم داشت.


پس اولین چیزی که از حربه های شیطان علیه جوانان است همین نگاه به نامحرم است، زیرا غریزه جنسی از نیرومندترین غرایز در وجود انسان است که بسیاری از رفتارهای آدمی را شکل می‌دهد و به گونه‌های مختلف ظهور و بروز دارد.
رسول خدا ( ص) می فرماید: «جاهدوا انفسکم على شهواتکم تحلّ قلوبکم الحکمة؛ با شهوتتان مبارزه کنید تا حکمت در دل‏هاى شما وارد گردد »

چه اشکالی دارد روابط آزاد باشد ؟

پاسخ این است:

اسلام که یک مکتب جامع است و مى‌خواهد مردان و زنان مسلمان، از یک طرف روحى آرام و اعصابى سالم و چشم و گوشى پاک داشته باشند تا بتوانند قله‌هاى رفیع انسانی و رستگارى را فتح نمایند و از طرف دیگر به نیازهای غریزی و فطری خود نیز دست یابند، با حساسیت ویژه، اما واقع بینانه و لحاظ کردن طبیعت و امیال درونى و خواسته‌هاى نفسانى، قوانین و احکامى را جهت حفظ و نگه‌دارى فرد و جامعه در خط اعتدال و میانه روى وضع کرده، از جمله آن احکام، چگونگی ارتباط با جنس مخالف است.

این ها همه به سبب این است که اسلام از جانب خدا براى هدایت انسان‌ها فرستاده شده که خالق فطرت و غریزه با تمامى استعدادهاى بهینه و ذخیره شده در انسان است. بنابراین هر عاملى که موجب تحریک انگیزه‌هاى شهوانى در جامعه گردد و به آرامش روحى و روانى و عفت عمومى، صدمه وارد کند، مورد تأیید اسلام نیست. اسلام می‌خواهد انواع لذت‌های جنسی در محیط و درون خانواده شکل گیرد واز این طریق آرامش روحی و روانی و پیوند‌های عاطفی نیز برقرار بماند و با طرح آن در محیط جامعه به پیوند خانواده و اجتماع آسیب وارد نشود.


روابط دختر و پسر

بسیاری از روانشناسان غربی می گویند: لازمه ی سنین بلوغ تا قبل از از دواج اینست که یک پسر با یک دختردر ارتباط باشد تا از اضطراب های درونی جوان کاسته شود. سنین بلوغ برای جوانان سنین حساس و پر اضطرابیست که ارتباط با یک جنس مخالف می تواند از این اضطراب درونی بکاهد. رابطه یک پسر با یک دختر می تواند اضطراب های هر دو طرف را کم کرده و جامعه را از فساد بازدارد که فقط یک پسر با یک دختر در ارتباط بوده و دنبال شخص دیگری نباشد !


درست است که وقتی یک جوان که کوهی از انرژی است با دختری آشنا شود، این آشنایی تا حدی می تواند از اضطراب درونی او بکاهد اما این آرامش دائمی نخواهد بود و بسیار زود هنگام پایان خواهد یافت؛ مانند قرص استامینوفن که هرچند دردی را برای مدتی کوتاه آرام می کند اما عوارض و پیامدهای دیگری دارد که برای بدن آسیب زاست.

در ادامه خوب است که برای دانش آموزان، پیامدها و آسیب های روابط  بین دختر و پسر را بیان نمایید.


از جمله پیامدها و آسیب های آن:


1ـ آسیب روانی:

دختری که به پسری علاقه‌مند شده و خود را در اختیار وی قرار می‌دهد، پس از بی‌وفایی پسر و ترک وی، به شدت دچار سرخوردگی گردیده و گاهی تا مرز افسردگی و بیماری‌های شدید روانی پیش می‌رود.


 2ـ آسیب‌های اجتماعی:

دختری که در شهری کوچک با پسری ارتباط دارد، جایگاه و شخصیت اجتماعی خود را از دست می‌دهد و تحقیر می‌شود، حتى اگر ازدواج کند، نمی‌تواند زندگی متعادلی داشته باشد،‌ زیرا از طرف همسر و خانواده شوهر سرزنش می‌شود و به هر بهانه‌ای، روابط قبلی وی را به رخش می‌کشند. این پدیده می‌تواند تهدیدی برای نهاد خانواده در جامعه و افزایش میزان طلاق باشد.


3- آسیب های تربیتی:

به انحراف کشیده شدن دختر و پسر و ایجاد رابطه جنسی نامشروع چون جوانان و نوجوانان مخصوصا دختران جوان، هنوز به سنی نرسیده‌اند که عاقبت برخی از کارها برایشان تجربه شده باشد، فقط ابتدای کار را که مطابق میل می‌بینند و به دوستی با پسران نامحرم تن می‌دهند و به این ترتیب وارد دامی می‌شوند که رهایی از آن بسیار دشوار است.


از سوی دیگر حتی اگر این دو بخواهند باهم ازدواج کنند، هیچ ضمانتی وجود ندارد که پسر چند دوست دختر دیگر نداشته باشد و از این دختر جدا نشود و به آن ها نپیوندد.
در میان روانشناسان غربی، برخی به آسیب های روابط آزاد دختر و پسر که بدان اشاره کردیم، اذعان دارند که در طرح آتی به بیان آن می پردازیم.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: فاطمه شیرزاده
تنظیم: مریم فروزان کیا