تبیان، دستیار زندگی
بازنمایی تصویر قهرمان در آثار نمایشی به دو شکل صورت می گیرد یا این قهرمان ها مجازی بوده و محصول تخیل و رویاپردازی نویسنده و کارگردان هستند یا ریشه در واقعیت داشته و ازدل تاریخ و جامعه بیرون می آیند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جذابیت های دراماتیک زندگی امام (ره)


بازنمایی تصویر قهرمان در آثار نمایشی به دو شکل صورت می گیرد یا این قهرمان ها مجازی بوده و محصول تخیل و رویاپردازی نویسنده و کارگردان هستند یا ریشه در واقعیت داشته و ازدل تاریخ و جامعه بیرون می آیند.

تصویرامام در سینما

اگرچه سریالهای تاریخی ممکن است یک موقعیت یا واقعه تاریخی را به تصویر بکشند اما بدون شک فاقد قهرمان نیستند و گاه چندین شخصیت تاریخی درمقام قهرمان قصه، درام را پیش می برند.قهرمانهایی که آنها نیز واقعی بوده و اتفاقا به دلیل هم عصر بودن با مخاطبان و شکل و شمایل زندگی امروزی ازسنخیت و شاید امکان همذات پنداری بیشتری برخوردارهستند. اگرچه قهرمان های ملی و معاصر صرفا به شخصیت های جنگ و دفاع مقدس محدود نمی شود و این رویکرد را می توان درباره شخصیت های علمی و فرهنگی نیز تعمیم داد که اتفاقا یک ضرورت رسانه ای – اجتماعی است. امروزه درکشور ما شخصیت های شهیر و فاخری زیست می کنند یا هم عصر و زمانه ما بوده اند که قصه زندگی آنها هم واجد جذابیت دراماتیکی است هم جاذبه های تربیتی و اخلاقی و بازنمایی آنها در قالب فیلم یا سریال هایی تلویزیونی می تواند هم به مضامین سریال سازی تنوع بیشتری ببخشد و هم نسل جوان تررا با این الگوهایی انسانی و علمی آشنا کند.
بدون شک یکی ازبزرگترین و تاثیرگذارترین شخصیت های معاصر نه فقط برای ایران که در تاریخ جدید جهان امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران است که متاسفانه هنوز سینما و تلویزیون ما چنان که شایسته است به زندگی و شخصیت این مرد بزرگ نپرداخته و جای آن به شدت خالی است.
در سینما جز فیلم «فرزند صبح» که کودکی امام (ره) را دستمایه روایت خود قرار داده فیلمی درباره زندگی و سیره ایشان سراغ نداریم. این درحالیست که زندگی سیاسی و فردی امام خمینی( ره) هم به واسطه فراز و نشیب های و دامنه و عمق تحولات تاریخی که داشته وهم به دلیل ابعاد گسترده این شخصیت درساحت های عرفانی و کلامی از سوی دیگر واجد ظرفیت دراماتیکی برای فیلم سازی است.خیلی از اهالی فرهنگ وهنر امام خمینی (ره) را اولین سیاستگذارسینمای ایران بعد ازانقلاب می دانند که با آن جمله تاریخی «ما با سینما مخالف نیستیم با فحشا مخالفیم» مسیر سینمای ایران را روشن کرد.

درسینمای غرب حتی شخصیت های تخیلی را چنان پر و بال می دهند که گاه همچون یک شخصیت حقیقی بر مردم جهان تاثیر می گذارد و به قهرمان آنها بدل می شوند در حالی که ما هنوز برای قهرمان های واقعی و تاریخی خود درسینما کار قابل توجهی نکرده ایم.

واقعیت این است که در بسیاری از کشورهای دنیا از طریق پرداخت سینمایی به رهبران سیاسی خود، هم ادای احترام به آنها صورت می گیرد و هم از این طریق مفاخر ملی خود را به کل جهان معرفی می کنند. درسینمای غرب حتی شخصیت های تخیلی را چنان پر و بال می دهند که گاه همچون یک شخصیت حقیقی بر مردم جهان تاثیر می گذارد و به قهرمان آنها بدل می شوند در حالی که ما هنوز برای قهرمان های واقعی و تاریخی خود درسینما کار قابل توجهی نکرده ایم. البته دربرخی از مجموعه های تلویزیونی مثل همین سریال «معمای شاه» که قراراست امسال پخش شود صحنه های مربوط به زندگی و سخنرانی های امام (ره) تصویربرداری شده است. همچنین درتله فیلم « یازده دقیقه و سی ثانیه» بهروزافخمی به شکل جدی تری به زندگی ایشان پرداخته شد که با گریم بسیار خوب عبدالرضا اکبری در نقش امام (ره) همراه بود.
تصویرامام در سینما

شخصیت کاریزماتیک امام خمینی ( ره)  و محبوبیتی که ایشان دربین مردم دارند یک نوع هاله دراماتیکی به این کاراکترمی بخشد و به واسطه این موقعیت تاریخی- دراماتیکی ازیک جذابیت ذاتی برخورداراست. خیلی ساده می شود گفت مخاطب به شدت علاقمند است شخصیت سیره و زندگی ایشان رادرقالب یک کارکتر برپرده سینما ببیند. یادم هست که فیلم «فرزند صبح» افخمی با اینکه فیلم خوبی نشد اما خبرنگاران و منتقدان در جشنواره و دربرج میلاد مشتاقانه منتظر بودند تا تصویر امام ( ره) را بر پرده تماشا کنند.
اکنون بیش از دو دهه از رحلت امام خمینی (ره) می گذرد که یکی ازباشکوه ترین و عظیم ترین تشیع جنازه های تاریخ را به نام خود ثبت کرده است. خود این واقعه واجد بار دراماتیکی بالایی است  که می تواند به خلق سکانس های تاثیر گذار و ماندگاری بدل شود. واقعیت این است که زندگی امام ( ره) از تولد تا رحلتش خودیک سینماست. سینمایی به وسعت و عمق تاریخ.
مقام معظم رهبری جمله معروفی دارند که این انقلاب بی نام خمینی(ره) هیچ جای جهان شناخته شده نیست. حال چقدر سینما و تلویزیون ما در جهت معرفی این نام و شخصیت به جهانیان اقدام کرده است؟ شاید بیش ازمخاطب داخلی مخاطبان خارجی مشتاق این باشند که از زندگی و شخصیت امام خمینی(ره) بدانند و چه جایی بهترازسینما می تواند به این مهم عمل کند.
درتاریخ سینمای جهان فیلم های ماندگاری درباره شخصیت ها و رهبران سیاسی مثل گاندی، ماندلا،چگوارا، فیدل کاسترو، جرج واشینگتن، مائو و حتی صدام ساخته شده اما هنوز یک اثر درخشان و ماندگاردرباره شخصیتی که تاریخ جهان را دگرگون کرده و نه فقط انقلاب  سیاسی که یک انقلاب درونی/ اخلاقی ایجاد کرده ساخته نشده است و اکنون دیگرزمان آن رسیده تا اثر سینمایی ارزشمندی درباره این مرد بزرگ تاریخ معاصر ساخته شود.

بهرنگ ملک محمدی
بخش سینما و تلویزیون تبیان


مطالب مرتبط:

قامت امام درقاب

عکس اول: نمایی از فیلم فرزند صبح که در آن عبدالرضا اکبری نقش امام (ره) را بازی کرد
عکس دو: نمایی از سریال معمای شاه که در آن شکرخدا گودرزی ایفاگر نقش امام (ره) است