تبیان، دستیار زندگی
قرص های زیر زبانی، داروهایی هستند كه در داخل دهان گذارده شده، اما بلعیده نمی شوند. این داروها به سرعت از طریق غشای مخاطی زیر زبان كه خونرسانی بالایی دارد، جذب جریان خون می شوند...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا برخی قرص‌ها را زیر زبان می‌گذارند؟


قرص‏های زیر زبانی، داروهایی هستند كه در داخل دهان گذارده شده، اما بلعیده نمی‏شوند. این داروها به سرعت از طریق غشای مخاطی زیر زبان كه خونرسانی بالایی دارد، جذب جریان خون می‏شوند.
قرص زیرزبانی

قرص‏های زیر زبانی را باید زیر زبان گذاشت، در حالی كه قرص‏های دهانی باید در داخل دهان بین گونه و دندان‏ها قرار داده شوند.


قرص زیر زبانی نیتروگلیسیرین نمونه‏ای از این گونه فراورده‏های دارویی است.

دکتر طیبه اسماعیلی ، پزشک داروساز درباره قرص های زیرزبانی می گوید:


«افرادی که دچار سکته قلبی و درد در ناحیه قلب می‌شوند و فشار خونشان بالا می‌رود، مجبور به استفاده از قرص‌های زیر زبانی می‌شوند.


با توجه به اینکه خون‌رسانی در زیر زبان بالاست و سد کمتری برای جذب دارو داشته و مخاط فراوانی دارد، دارو خیلی سریع بر بیمار اثر می‌گذارد. بنابراین قرص‌های زیرزبانی حتما باید در زیر زبان گذاشته شوند تا اثر دارویی بر بیمار سریع و مطلوب باشد.


قرص‌های زیرزبانی را فقط باید زیر زبان گذاشت و برای درمان و یا جلوگیری از وقوع حمله قلبی و افزایش فشار خون به همین طریق آن‌ها را مصرف کرد.


افراد از بلعیدن این گونه قرص‌ها خودداری کنند، چرا که بلعیدن، تاثیر قرص و سرعت اثر دارو را کاهش می‌دهد، به عنوان مثال در فردی که احساس درد در ناحیه قفسه سینه دارد، زیر زبان قرار دادن قرص بسیار سریع وضعیت او را بهبود می‌بخشد.»

قرص زیر زبانی باید به طور طبیعی و کامل در دهان حل شود و بلعیده نشود

نکاتی درباره نحوه استفاده از این قرص ها
- بیمار باید هنگام درد قفسه سینه بنشیند و قرص زیر زبانی را در زیر زبان خود قرار دهد، زیرا در وضعیت ایستاده باعث افت فشار خون می شود.


- قرص زیر زبانی باید به طور طبیعی و کامل در دهان حل شود و بلعیده نشود. بیماری که دهانش خشک است، قبل از مصرف قرص، کمی آب بنوشد و یا دهان خود را خیس کند و قبل از حل شدن قرص، زبان خود را حرکت ندهد.


- همیشه قرص های زیر زبانی را همراه داشته باشید.


- اگر درد بیمار شدید است، قرص ها را با دندان خرد کند تا جذب دهانی آن سریع تر شود.


- به محض اینکه درد کاملا تسکین یافت، بیمار هر مقدار از قرص را که در دهان مانده، بیرون بریزد و 15 تا 20 دقیقه جهت پیشگیری از سرگیجه یا غش استراحت کند (مخصوصا اگر سردرد دارد).


- باید در صورت افزایش درد، تکرار درد، افزایش مدت درد یا شدت درد سریعا به پزشک مراجعه کرد.


- عوارض این قرص ها شامل : گرگرفتگی، سردرد، کاهش فشار خون، تپش قلب و احساس پری سر است.


- باید از فاسد نبودن دارو مطمئن باشید. در صورتی که احساس سوزش روی زبان و یا سردرد دارید قرص های نیتروگلیسیرین سالم هستند. برای برطرف شدن  سردرد می توان از قرص استامینوفن استفاده کرد.


- قرص های نیتروگلیسیرین در اثر گرما، رطوبت، هوا، نور و با گذشت زمان  اثر دارویی خود را از دست می دهند. پس هر شش ماه یک بار باید این قرص ها را تجدید کرد و این دارو باید در ظروف شیشه ای دربسته و تیره نگهداری شوند.


- نباید مصرف داروهای قلبی مخصوصا ترکیبات نیتراته را به طور ناگهانی  قطع کرد.

فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان

منابع:
ایسنا
دانشنامه سلامت
واحد مرکزی خبر


مطالب مرتبط:
مصرف دارو در ماه رمضان چگونه است؟
3 پرسش شایع درباره حمله قلبی‌

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.