تبیان، دستیار زندگی
امروز دوشنبه چهاردهم اردیبهشت 1394 هجری خورشیدی، پانزدهم رجب 1436 هجری قمری، چهارم می 2015 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران به شرح زیر است:
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چهاردهم اردیبهشت در آینه تاریخ معاصر ایران

رخداد های تاریخی

امروز دوشنبه چهاردهم اردیبهشت 1394 هجری خورشیدی، پانزدهم رجب 1436 هجری قمری، چهارم می 2015 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران به شرح زیر است:

14 اردیبهشت 1358

امام خمینی به دنبال شهادت استاد مرتضی مطهری فرمودند: ما از مرگ نمی ترسیم و شما هم از مرگ ما صرفه ندارید. دلیل عجز شماست که در سیاهی شب متفکران ما را می کشید؛ برای اینکه «منطق» ندارید. اگر منطق داشتید که صحبت می کردید؛ لکن منطق ندارید. منطق شما ترور است؛ منطق اسلام ترور را باطل می داند... لکن با ترور شخصیت های بزرگ ما، اسلام ما تایید می شود.

14 اردیبهشت 1340

شریف ‏امامی نخست وزیر وقت حکومت پهلوی به دنبال اوج‏گیری تظاهرات دبیران و مشاجره های درونی مجلس شورای ملی استعفا کرد. وی کشور را با مشکلاتی که در طول هشت ماه از نخست‏ وزیری خود حل نکرده بود، تنها گذاشت و به صورت موقت از صحنه ی سیاسی کشور کنار رفت.

14 اردیبهشت 1336

هیات وزیران، تبدیل بخش شهرری به شهرستان ری و تعیین بخش های وابسته به آن را تصویب کرد.

14 اردیبهشت 1330

به دنبال اعلام ملی شدن صنعت نفت، رزمناو انگلیسی اچ. ام. اس. یوریالوس وارد خلیج فارس شد.

14 اردیبهشت 1322

مجلس شورای ملی قانون واگذاری اختیارات ویژه ی مالی و اقتصادی به آرتور میلسپو رایزن آمریکایی را تصویب کرد و یک سال بعد این قانون در هجدهم دی 1323 هجری خورشیدی لغو و آرتور میلسپو رایزن آمریکایی در نهم اسفند همان سال از ایران خارج شد.

14 اردیبهشت 1306

قانون تشکیل بانک ملی ایران به منظور پیشرفت امور بازرگانی، کشاورزی، پیشه و هنر تصویب شد. سرمایه ی این بانک 150 میلیون ریال پیش ‏بینی شده بود که به کمک دولت، 20 میلیون ریال سرمایه ی مقدماتی به بانک داده شد. پس از تصویب این تصمیم در کمیسیون دارایی مجلس شورای ملی، بانک ملی ایران در شهریور 1307 هجری خورشیدی به صورت رسمی گشایش یافت.

14 اردیبهشت 1304

بانک سپه برای سامان دادن به امور مالی ارتش با بهره گیری مالی از محل درآمد بازنشستگی نظامیان، فعالیت محدود خود را در قالب نخستین بانک با فکر و سرمایه ایرانی آغاز کرد. نام این بانک در ابتدا بانک پهلوی قشون بود که پس از مدتی به بانک سپه تغییر نام داد.

14 اردیبهشت 1303

سرهنگ اسماعیل خان نماینده ی وزارت جنگ در برلن با فرستادن پیامی به وزارتخانه ی خود خبر داد که بزرگ ترین کمپانی آلمان به نام ولف برای ایجاد راه آهن در ایران اعلام آمادگی کرده است. وی درخواست کرد نماینده ی این شرکت برای گفت و گو راهی ایران شود.

14 اردیبهشت 1303

19 تن از نمایندگان مجلس شورای ملی در حضور مردم و سفیران کشورهای خارجه مراسم تحلیف به جای آوردند. آیت الله سیدحسن مدرس نخستین نماینده ای بود که در برابر قرآن سوگند یاد کرد.

14 اردیبهشت 1303

کمیته ی جمهوری با رضاخان دیدار و درباره ی آینده ی فعالیت های خود مشورت کرد.

14 اردیبهشت 1300

تظاهرات سیاسی بزرگی در رشت برای خارج شدن انگلیسی ها از خاک ایران برگزار شد.

14 اردیبهشت 1296

ساموئل جردن رییس کالج آمریکایی ها در تهران در جریان جنگ جهانی اول با فرستادن پیامی به نیویورک نوشت: قحطی در ایران بر خلاف انتظار افزایش یافته و با همه گیری گسترده ی تیفوس و تیفوئید(حصبه) همراه شده است.

تنظیم: هومن بهلولی