تبیان، دستیار زندگی
آزارهای خیابانی تقریبا در همه جای دنیا وجود دارد و ایران هم از آن مستثنی نیست.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دربرابر آزارهای خیابانی سکوت کنید!

آزارهای خیابانی تقریبا در همه جای دنیا وجود دارد و ایران هم از آن مستثنی نیست.

بخش اجتماعی تبیان
متلک

چند روز پیش مشغول قدم زدن بودیم که دو پسرنوجوان که به زحمت 11یا 12 ساله بودند برای زن سی و چند ساله ایجاد مزاحمت کردند. داد و بیداد زن سبب شد، پسرها بترسند و وارد اولین خانه ای شوند که در آن باز بود! زن به آن ها گفت از رفتارشان خجالت بکشند و یاد بگیرند به زن ها احترام بگذارند. مردجوانی که همسایه همان خانه ای بود که بچه ها از ترس به آن پناه برده بودند، هم شروع کرد به فریاد زدن که چه غلطی کردید؟ خانم مزاحم شما شدند؟ زنی از خانه بیرون آمد و گفت که بچه های من نیستند و زن که فکرمی کرد بچه های او هستند گفت به آن ها یاد بدهید به زنان متلک نگویند.

تمام مدت ذهنم درگیر این مسئله بود که چطور دو پسر بچه به خودشان اجازه دادند برای زنی بزرگسال ایجاد مزاحمت کنند و با دوچرخه پشت سرش راه بیفتند! بسیاری از جامعه شناسان معتقدند آزارهای خیابانی نوعی خشونت علیه زنان هستند و طیف های گسترده ای از آزارهای کلامی مانند متلک گویی، سوت زدن، چشمک زدن تا موارد دیگر را شامل می شوند.

علت مزاحمت های خیابانی چیست؟

دکتر عالیه شکر بیگی، رئیس کارگروه زنان و مناسبات خانواده انجمن جامعه شناسی ایران در مورد علت مزاحمت های خیابانی بیان کرد: مزاحمت های خیابانی بخشی از خشونت علیه زنان است که دلایل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و اخلاقی دارد.

کاهش اعتقادات مذهبی باعث بروز مزاحمت های خیابانی می شود و یکی از راهکارهای کاهش آن تقویت اعتقادات مذهبی در جامعه به طرق گوناگون است

به لحاظ اخلاقی جامعه ایران دچار بداخلاقی و کم اخلاقی شده است و تجاوز به حریم دیگران در جامعه ما صورت می گیرد این تجاوز به حریم منحصر به زنان نیست اما به علت این که جامعه ما هنوز مردسالار است و ساختار فرادستی و فرودستی هنوز بین زنان و مردان وجود دارد خشونت علیه زنان در جامعه بیشتر است.

مردان معتقدند زنان از متلک گویی لذت می برند!

سمانه خادمی جامعه شناس و فعال حقوق زنان نیز معتقد است: یکی از دلایل این مسئله نداشتن آگاهی مردان از تاثیر مثلا متلک گویی ها بر روح و روان زنان است. او می گوید در غیاب آموزش، مردان تصور می کنند متلک گفتن یکی از شیوه های برقراری ارتباط است و زنان از متلک شنیدن لذت می برند.

او ادامه داد: در حقیقت مردان گاهی اوقات از روی ناآگاهی متلک گویی می کنند و قصدشان برقراری ارتباط و دوستی است. برخی از مردان نیز با متلک گویی احساس قدرت می کنند. به نظر می رسد متلک گویی و آزار دادن های خیابانی زنان بخشی از فرایند مردانگی و جز نمودهای آن در جامعه است.

گاهی نیز دلیل آزارهای خیابانی آسیب رساندن به دیگران به منظور تخلیه و تسکین خود است. برخی از مردان به دلیل بیماری های روانی تنش های خود را این گونه از بین می برند.

برخورد با مزاحمت های خیابانی

براساس نتایج یک تحقیق بیش از 60 درصد زنان ترجیح می دهند در برابر آزارهای خیابانی سکوت کنند اما آیا سکوت واکنش مناسبی به این آزارهاست؟ کوروش محمدی، رئیس انجمن آسیب‌شناسی اجتماعی ایران معتقد است سکوت در این مورد باعث تقویت و تشدید این دسته از خشونت های علیه زنان می شود.

این جامعه شناس افزود: بنابراین زنان ما ترجیح می دهند که در برابر این آزارها سکوت کنند تا در بروکراسی ادارات دولتی اسیر شوند. بهترین راهکار از نظر من آگاه کردن زنان حقوقشان است. این که زنان و مردان نسبت به حقوق شهروندی زنان آگاه شوند.

راهکارهای مقابله با آزارهای خیابانی

شکربیگی ادامه داد: زنان و مردان جامعه ما باید نگاه انسانی به زن را جایگزین نگاه ابزاری به او کنند و مهم ترین جایی که زنان آموزش می بینند نهاد خانواده است. لذا زنان ما نیازمند کسب هویت جدیدی هستند و آگاهی زن نقش اصلی را برای کسب حقوق برابرانسانی و حقوق برابر شهروندی دارد.

تغییر عادت واره ها در کاهش آزارهای خیابانی موثر است

رئیس کارگروه زنان و مناسبات خانواده انجمن جامعه شناسی ایران در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند نوع پوشش زنان سبب آزاردیدن آن ها می شود گفت: زنان با هرگونه پوشش باحجاب، بی حجاب، با آرایش بی آرایش مورد این گونه تجاوزات قرار می گیرند و این به عادت واره های ما برمی گردد.

او خاطر نشان کرد: جامعه ما نیاز به تغییر عادت واره های خود دارد. منظور من از عادت واره،مجموعه ارزش ها، هنجارها و منش های ایرانی است. تا زمانی که در منش ما زن فرودست باشد، نگاه ابزاری به زن که صرفا وسیله ای برای لذت بردن مرد است از بین نمی برود و به تبع آن آزار خیابانی علیه زنان هم در جامعه وجود دارد.


منبع : سلامت نیوز