تبیان، دستیار زندگی
شما حاضرید برای آنكه بخشی از كمبودهای مالی تان را جبران كنید، بخشی از وجودتان را بفروشید؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هر کلیه چند تومان به فروش می رسد؟

شما حاضرید برای آنكه بخشی از كمبودهای مالی‌تان را جبران كنید، بخشی از وجودتان را بفروشید؟

فرآوری : طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
کلیه

این اتفاق هر روز در گوشه و كنار شهر ما رخ می‌دهد و هزاران نفر حاضرند برای به دست آوردن مقداری پول، چوب حراج به كلیه خود بزند. اگر این موضوع را قبول ندارید، كافی است سری به خیابان فرهنگ حسینی تهران بزنید تا با چشم خودتان ببینید كه اوضاع از چه قرار است. آمار رسمی در دست نیست؛ اما به گفته رئیس انجمن خیریه حمایت از بیماران كلیوی، به طور میانگین به ازای هر بیمار كلیوی كه در انتظار پیوند است، صرف‌نظر از گروه خونی، حداقل 4متقاضی فروش وجود دارد و این امر سبب شده بعضی از فروشنده‌ها در گروه‌های خونی كم طرفدار نظیر+A حاضر به فروش كلیه خود با قیمتی حتی كمتر از شش میلیون تومان باشند.
 
 تامین كلیه از بدن یك انسان زنده، مدلی است كه طی دهه‌های اخیر در ایران حرف اول را می‌زند چرا كه حتی اگر خانواده بیماران مرگ مغزی راضی به اهدای كلیه آن‌ها شوند، تعداد این بیماران كفاف این همه بیمار كلیوی را نمی‌دهد. دو سال پیش، 2285 عمل پیوند كلیه در كشور انجام شده كه 1690 مورد آن از كلیه دهندگان زنده تامین شده است. به همین دلیل، مصطفی قاسمی رئیس انجمن خیریه حمایت از بیماران كلیوی می‌گوید: «در تمام جهان تامین كلیه از بدن یك انسان زنده برای پیوند، به مدل ایرانی معروف شده است.» او می‌گوید: «اکثر کسانی که می آیند کلیه بدهند بیکارند و هزینه های زندگی به آن‌ها فشار آورده است.»

اگر زمانی با تماشای یک کاغذ افتاده در گوشه‌ی خیابان با عنوان «فروش فوری کلیه»، دلمان ریش می‌شد، اکنون فقط کافی است تا با دقت به خیابان‌ها و کوچه‌های اطراف خود نگاه کنیم تا دریابیم که هم‌چون قسمت نیازمندی‌ روزنامه‌ها، بخش قابل توجهی از تبلیغات خیابانی به همین بازار اختصاص یافته است.

رئیس انجمن حمایت از بیماران كلیوی تعداد این افراد را حدود 90 درصد مراجعان بیان می‌كند و ادامه می‌دهد: «شهرستانی‌ها خیلی بیشتر با همین هزینه راضی به دادن كلیه می‌شوند. چرا كه بیكاری در شهرستان‌ها بیشتر است.» او ادامه می‌دهد: «پیش‌ترها بسیار دیده می‌شد كه اعضای خانواده برای اهدای كلیه به عزیزشان پیشقدم می‌شدند اما این روزها كمتر دیده می‌شود چرا كه آن‌ها می‌گویند حالا كه تمكن مالی داریم كلیه می‌خریم!»
در این راستا برای پیگیری بیشتر با سید احمد تارا یکی از مطلعین برنامه‌های شورای عالی پیوند تماس گرفته شد تا درباره این قیمت گذاری توضیحاتی بیشتری کسب شود، مبنی بر اینکه آیا این افزایش قیمت کلیه با نظارت شورای عالی پیوند صورت پذیرفته است که تارا در توضیحات مفصل خود به یک نکته خاص اشاره کرد و عنوان کرد: وزارت بهداشت فقط در بحث پیوند از جسد ورود می‌کند و در بحث پیوند از فرد زنده دخالتی ندارد زیرا این عُرف تمام دنیا است که دولت‌ها در پیوند جسد ورود می‌کنند و انجمن‌های و NGO ها در مسئله پیوند از فرد زنده اقدام می‌کنند ولی پیشنهاد می‌کنم برای قیمت گذاری هزینه کلیه از فرد زنده یک کمیته متشکل از اعضای شورای عالی پیوند، انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی، وزارت بهداشت و کارشناسان صاحب نظر اقتصادی تشکیل شود.
 
حال این سئوال مطرح می‌شود چرا قیمت گذاری برای فروش کلیه به صورت رسمی بدون اطلاع رسانی جامع صورت می‌پذیرد و مسئولان امر نیز شفاف سازی دقیقی در این امر ندارند، کما اینکه به هیچ وجه نمی‌توان برای ارزش واقعی کلیه قیمت گذاشت ولی یک سیستم مشخص جهت حفظ حق و حقوق بیمار نیازمند و همچنین دهنده کلیه ضروری است و می‌طلبد نهادهای مرتبط سلامت و شورای‌های عالی پیوند در این امر هر چه زودتر ورود کنند.

بی‌تعارف یادمان باشد خرید و فروش کلیه در کشور آنقدرها هم مخفی نیست. به وضوح شاهد کشیده ‌شدن پای واسطه‌گران به  وسط این بازار و افزایش قیمت‌ها هستیم. گاهی برای خرید یک کلیه باید پولی به اندازه ی خرید یک ماشین صفر کنار گذاشت. شوخی نیست. بحث و مرگ زندگی وسط است.
تاسف‌برانگیزتر آنکه اگر زمانی با تماشای یک کاغذ افتاده در گوشه‌ی خیابان با عنوان «فروش فوری کلیه»، دلمان ریش می‌شد، اکنون فقط کافی است تا با دقت به خیابان‌ها و کوچه‌های اطراف خود نگاه کنیم تا دریابیم که هم‌چون قسمت نیازمندی‌ روزنامه‌ها، بخش قابل توجهی از تبلیغات خیابانی به همین بازار اختصاص یافته است.

آمار نشان می‌دهد بیشترین فراوانی فروشندگان به علت فقر و یا اعتیاد دست به چنین کاری می‌زنند. البته افرادی که به قصد نیکوکاری چنین نیتی دارند از مسیرهای مرسوم و استاندارد اقدام می‌کنند.
در تمام پرس و جو‌هایی که داشتیم تنها یک چیز به عنوان وجه مشترک و یا علت اصلی این فروشندگان به چشم می‌آمد و آن هم «مشکلات اقتصادی» بود

کافی است چند ساعتی مقابل یکی از بیمارستان‌‏ها منتظر ماند یا از خیابانی معروف به این عنوان بالا و پایین رفت تا فروشندگان و دلالان کلیه به سراغمان بیایند و پیشنهادهایشان را بدهند. گویی سال‌هاست که در این راسته فعالیت می‌کنند.

خرید و فروش آنلاین

بازاریابی در این بخش راه خود را به فضای مجازی پیدا کرده و چندین وب‌سایت به همین نام و در این زمینه به فعالیت می‌پردازند و از متقاضیان و فروشندگان می‌خواهند تا در خواست خود را در این صفحه مطرح کنند.
«مرجع خرید و فروش کلیه انسان در ایران»، «قیمت روز کلیه همراه با جدول قیمت» تنها عنوان چندی از وبلاگ‌ها و سایت‌های فعال در این بازار هستند که با سر زدن به آنها فقط تعجبمان از تنوع قیمت‎ها و متقاضیان این بازار بیشتر می‌شود.
فروشندگانی با حداقل میانگین 18سال و قیمت‌هایی با حداقل 20 میلیون تومان که برای تعیین همین رقم هم هیچ نوع سقفی وجود ندارد و بنا به تمایل اهداکننده و نیاز خریدار قیمت  با توجه به شرایط اقتصادی موجود حتی از خرید یک واحد مسکونی هم بالاتر می‌رود.

فروشندگان چه کسانی هستند؟

آمار نشان می‌دهد بیشترین فراوانی فروشندگان به علت فقر و یا اعتیاد دست به چنین کاری می‌زنند. البته افرادی که به قصد نیکوکاری چنین نیتی دارند از مسیرهای مرسوم و استاندارد اقدام می‌کنند.
در تمام پرس و جو‌هایی که داشتیم تنها یک چیز به عنوان وجه مشترک و یا علت اصلی این فروشندگان به چشم می‌آمد و آن هم «مشکلات اقتصادی» بود.
طبیعی است که وقتی تنور کارهای غیر قانونی داغ شود، پای دلالان هم باز خواهد شد. سعی خواهند کرد تا با ترفندهای کاسبی خود، حداکثر قیمت را به جیب بزنند. وجه تمایز این دلالان با سایر نمونه‌ها، اول سهولت دستیابی و دوم، تضمینی است که در خصوص پیداکردن کلیه‌ی مورد نظر می‌دهند.
تا حدی آسان که از خود می‌پرسید: آیا واقعاً آنچه که معامله می‌شود، همان کلیه آدمی است؟!


منابع : فرارو / صرلط / پارس

مطالب مرتبط:


فروش کلیه فوری به قیمت تعاونی 
تجارت از نوع اعضای بدن
پیوند اعضا ممنوع شد!