تبیان، دستیار زندگی
خیابان های کلان شهرهای کشور و حتی شهرهای کوچک تر این روز ها شاهد خانواده های بسیاری است که علاوه بر فرزندان با حیوانات خانگی خود در انظار ظاهر می شوند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پز زندگی غربی با نگهداری حیوانات خانگی

خیابان‌های کلان شهرهای کشور و حتی شهرهای کوچک‌تر این روز‌ها شاهد خانواده‌های بسیاری است که علاوه بر فرزندان با حیوانات خانگی خود در انظار ظاهر می‌شوند

فرآوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
نگهداری سگ، سگ بازی

شاید بار‌ها و بار‌ها شده که دیده باشید، پشت چراغ قرمز، پنجره خودرو تا نیمه پایین است و حیوانی سرش را از پنجره بیرون آورده و به سرعت هرچه تمام‌تر بیرون را به نظاره نشسته است، حق هم دارد، این فرصت نایاب و نادری برایش محسوب می‌شود.

چشمان «صاحبش» نیز از پشت شیشه‌های تیره عینک، به عابرانی دوخته شده است، که دوست دارند حیوان را به تماشا بنشینند؛ اما این تنها چند دقیقه از زندگی حیوان است، چند دقیقه بعد چراغ سبز می‌شود، نهایتا یک گردش ۲۰ دقیقه ایست، بعد از آن حیوان دوباره به سلول یک و نیم متری خود بازمی گردد و صدای مشاجره صاحب با پدر و مادر را می‌شنود که: «نجس است»، «بیماری می‌آورد» «یک بار دیگر بغلش کنی و در راه پله‌ها آبروی ما را ببری، با خودش از خانه باید بروی»، «ما جای نگهداریش را نداریم»
سگ اما، اختیاری ندارد، او را سوداگری از پدر و مادرش جدا کرده و به قیمت بالایی به این صاحب فروخته. صاحبی که دوست دارد سگ را به همراه داشته باشد و حتی در فضای خانه‌های کوچک و آپارتمانی امروز این حیوان را نگه دارد.

وضعیت در خصوص سایر حیوانات خانگی در کشور نیز به همین صورت است. این روز‌ها خیابان‌های کلان شهرهایی چون تهران پر شده است از افردای که با سنجاب یا گربه خود در خیابان‌ها قدم می‌زنند و یا حتی اردک خانگی خود را لباس پوشانده و به پارک می‌اورند تا در حوض پارک شنا کند!

هزینه های پزشکی و نگهداری حیوانات خانگی از دیگر نکته های قابل تامل است، هربار ویزیت و واکسن این حیوانات بین 50 تا 100 هزار تومن هزینه دارد

در این میان هر روز بر تعداد کسانی که از پرندگان مختلف چون انواع طوطی، کاسکو، فنچ، مرغ مینا و... نگه داری می‌کنند بیشتر می‌شود و بازار خرید و فروش همس‌تر و خوکچه هندی و خرگوش نیز داغ داغ است.

هر چند به تازگی قانون نگه داری از سگ و گربه را منع کرده اما این مساله باعث نشده که از تعداد علاقمندان به نگهداری این حیوانات کم شود و حتی فروش آن‌ها نیز غیر قانونی محسوب نمی‌شود.

در این میان اما فارغ از آثار سوء فرهنگی که نگهداری حیوانات بر سبک زندگی خانوارهای ایرانی دارد و سبک زندگی غربی را ترویج می‌کند، حیوانات خانگی از آزار و اذیت صاحبانشان هم در امان نیستند و در این میان سهم سگ‌ها بیشتر است.جراحی زیبایی حیوانات خانگی مد تازه ای است که میان صاحبان این حیوانات رواج یافته و باعث آزار و اذیت حیوان است.

هر چند سگ‌های خانگی درکشیدن بار هوس‌های زیبایی صاحبان پولدارشون تنها نیستند و متأسفانه سایر حیوانات خانگی هم در این مصیبت شریک‌اند. از کوتاه کردن دندون و تزریق بوتاکس گرفته تا جراحی برای رفع چاقی و حتی تاتو...!

هزینه نگهداری از حیوانات خانگی

خوراک، داروها، وسایل خواب و چیزی که در این میان بیشتر جلب توجه می کند مارک و قیمت لباس این قبیل حیوانات خانگی است آن قدر که بین رقم تومن و ریالش به شک می افتید....
 
یک جریقه کوتاه پارچه ای قرمز مارکدار 230 هزار تومن....قلاده فلزی از 100 هزار تومن به بالا.... خوراک  پرشین هر بسته 30 هزار تومن... شامپو و برس سگ و گربه 50 هزار تومن و ....
 
اینهابخش کوچکی از وسایل این فروشگاه بود که با گذری ساده از پشت ویترین قابل مشاهده بود....
 
سوژه گزارش مرا به اولین کلینیک نگهداری حیوانات خانگی در شهر کشاند.
 
ساعت دیگر از حدود 19 گذشته و اینجا مثل یک درمانگاه شلوغ است.
 
روی تابلوی بزرگی نوشته است: امکانات کلینیک : معاینه و واکسیناسیون و درمان ضد انگلی، صدور شناسنامه، انواع جراحی های بافت نرم، ارتوپدی و چشم، خدمات دندانپزشکی و جرم گیری اولتراسونیک،  لوازم و غذای حیوانات خانگی، اصلاح و آرایش مو کلیه حیوانات خانگی (سگ، گربه، همستر، لاک پشت، خرگوش، جوجه تیغی و پرندگان خانگی)
همچنین هزینه های پزشکی و نگهداری حیوانات خانگی از دیگر نکته های قابل تامل است، هربار ویزیت و واکسن این حیوانات بین 50 تا 100 هزار تومن هزینه دارد.
 
از سوی دیگر در سالهای اخیر در حالی هر روز به تعداد دارندگان حیوانات خانگی به ویژه سگ و گربه اضافه می شود که نگهداری آنها در مجتمع های مسکونی و اماکن عمومی چندان با فرهنگ ایرانی اسلامی همخوانی ندارد و اغلب ممکن است موجب نارضایتی همسایه ها و افراد حاضر در مکانهای عمومی شود.
 
اینکه انسان ذاتا با طبیعت خو می گیرد و سایر جانداران همچون گیاه و حیوان را دوست دارد، امری طبیعی است اما گاهی عدم همخوانی  فرهنگی، ایجاد مزاحمت، بی دقتی در نگهداری حیوانات خانگی، شیوع و سرایت بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان و از سوی دیگر ناتوانی در تامین هزینه های نگهداری و مراقبت از این قبیل حیوانات مشکلاتی را ایجاد می کند.
انگیزه نگهداری از حیوانات خانگی
این روزها اما انگیزه های متفاوتی برای نگهداری از حیوانات خانگی وجود دارد که به عمده ترین آنها اشاره می کنیم.

به دست آوردن موقعیت اجتماعی از طریق جلب توجه دیگران و چشم و هم چشمی با همسایه ها و اقوام در پیشی گرفتن نگهداری از نژادی خاص و یا حیوانی گران قیمت برای عده ای تبدیل به یک تفریح شده و این موضوع گاهی در تناقض با علاقه به این قبیل حیوانات و نگهداری با دقت از آنها برمی گردد.
 
از سوی دیگر با تغییر سبک زندگی خانواده ها از خانوارهای گسترده به خانوارهای هسته ای و کاهش تعداد اعضای خانواده ، برخی خانواده ها که با داشتن یک فرزند علاقه و یا توان نگهداری فرزند دیگری را ندارند برای پر کردن تنهایی فرزند خود ترجیح می دهند یک همبازی از جنس حیوان خانگی برای او بیاورند.
عده ای نیز سالها از ازدواجشان می گذرد و رفته رفته حیوان خانگی‌شان که بسیار نیز به لحاظ عاطفی به آن وابسته هستند، به نوعی همدمشان شده. این موضوع البته در میان سالخوردگانی که تنها زندگی می کنند و اغلب نیز تجربه زندگی در کشورهای غربی را داشته اند به وفور دیده می شود.

به دست آوردن موقعیت اجتماعی از طریق جلب توجه دیگران و چشم و هم چشمی با همسایه ها و اقوام در پیشی گرفتن نگهداری از نژادی خاص و یا حیوانی گران قیمت برای عده ای تبدیل به یک تفریح شده و این موضوع گاهی در تناقض با علاقه به این قبیل حیوانات و نگهداری با دقت از آنها برمی گردد

مخاطب دیگر حیوانات خانگی این روزها کودکان و نوجوانانی هستند که عمده وقت خود را صرف بازیهای رایانه ای و کارتون‌های غربی می‌کنند، کارتونهایی که در آنها داشتن یک حیوان خانگی موضوعی عادی بوده و به نوعی فرهنگ تبدیل شده، بدیهی است نوجوانانی که این روزها تمام الگوگیری خود را این کارتونها، بازیها و فیلمها قرار داده اند ولو با اصرار، پدر و مادر خود را برای خرید حیوان خانگی متقاعد می کنند.

و این گونه است که در برخی بخشهای شهرهای بزرگ کشور این روزها شاهد تردد و خیابانگردی عده ای زیاد از افراد به همراه حیوانات خانگی شان هستیم.
 
این موضوع اگرچه در ابعاد گوناگون فرهنگی اجتماعی اقتصادی قابل بررسی است اما به نظر می رسد با توجه به فرهنگ غالب جامعه و ناهمگونی نگهداری این قبیل حیوانات در آپارتمانها، مجتمع های مسکونی و اماکن عمومی مشکلاتی را ایجاد کرده است که با توجه به شیوع روز افزون آن در صورت بی توجهی متولیان امر ممکن مشکلات بسیاری را در آینده ایجاد کند.
 
وضع قوانین جدید  در خصوص نحوه نگهداری این قبیل حیوانات، لزوم قرنطینه برای ورود انها به کشور، ایجاد و گسترش کلینیک های  حیوانات، فرهنگسازی در خصوص نحوه نگهداری و یا لزوم و عدم لزوم نگهداری این قبیل حیوانات از جمله موضوعاتی است که باید به طور وِیژه مورد توجه قرار گیرد.
آلرژی نسبت به حیوانات خانگی

15 تا 30 درصد افراد بخصوص افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، نسبت به پروتئین‌های آلرژن موجود در پوست، بزاق یا ادرار حیوانات خانگی واکنش نشان می‌دهند.

مایعاتی که از بدن سگ‌ها و گربه‌ها ترشح می‌شوند و نیز پوست‌های مرده آن‌ها (هنگام پوست‌ریزی) ‌، حاوی مواد آلرژی‌زای چسبناکی است که می‌تواند به دیوار‌ها، لباس‌ها و سطوح دیگر بچسبد و وقتی به غشاهای روی چشم‌ها و بینی می‌رسد، باعث تورم و خارش این غشاء‌ها و گرفتگی بینی می‌شود. همچنین بسیاری از ذرات ریز آلرژن می‌توانند وارد ریه‌ها شوند و باعث سرفه، خس‌خس سینه و تنگی نفس شوند. در ضمن افراد بسیار حساس، دچار بثورات جلدی شدیدی روی صورت، گردن و بالای سینه می‌شوند. تماس افراد مبتلا به آسم با گربه نیز می‌تواند خطرناک باشد.

با این تفاسیر می‌توان گفت، نگهداری از حیوانات در خانه نه به نفع حیوان است و نه خانواده‌ها.


منابع :فردا / مشرق نیوز