تبیان، دستیار زندگی
آیا خدا براى بنده خود كافى نیست؟ كسى كه خدا را دارد، به چه چیز دیگرى احتیاج دارد؟ توجه به این مطلب ـ كه بزرگ ترین سرمایه مومن است ـ موجب مى شود كه اعتقاد و اعتماد بیش ترى به خدا پیدا كنیم. كسانى كه از این نیروى معنوى برخوردار شوند، مشكلاتشان زودتر حل مى گ
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نسخه همگانی برای درمان همیشگی اضطراب!

توکل


اضطراب، استرس، نا آرامی، افسردگی و ده ها امراض روحی دیگر، از جمله معضلاتی بوده و هستند که در هر عصری گریبان گیر افراد بشر بوده است. در این میان، معدود افرادی را شاید بتوان یافت که اسیر یکی از این حالات نباشند.


اگر به طور دقیق به تمامى دغدغه‏ها و نگرانى‏هایمان - از کودک، نوجوان، جوان و... - بنگریم، از این دو حال بیرون نیست؛ یا نگران آنیم که آن چه داریم، از مال و جان و فرزند و موقعیت اجتماعى و...، از دستمان برود و یا اندوهناک آنیم که آن چه در آرزوى آن بودیم و برایش روز و شب تلاش کردیم، به دست نیاوریم و یا مانعى پدید آید و ما از رسیدن به مطلوب و مقصود، باز مانیم.

شاید داروهایی که توسط روانپزشکان تجویز می شود موقتا تأثیر داشته باشند اما تا کی می توان دارو مصرف کرد؟

هیچ کس هم نیست که به ما تضمینی دهد که به همه آنچه آرزو داریم خواهیم رسید که به آرامش برسیم و از اضطراب رها شویم.

برای این بیماری آزار دهنده تنها یک درمان هست آن هم اینکه دغدغه ها، خواست ها، و ترس های خود را به کسی بسپاریم که ریز و درشت اتفاقات عالم در دست اوست.

اگر ما به خداوند متعال اعتماد کنیم و همه چیز را به ید قدرت او بسپاریم از بسیاری از دغدغه های آزار دهنده خود رها خواهیم شد.

آن وقت است که می بنیم هر آنچه می خواستیم بهترش را به دست آورده ایم، این اعتماد به خداست که زندگی را برای ما شیرین می کند.

در حدیثی نورانی از امام جواد علیه السلام آمده است که فرمودند: «الثِّقَةُ بِاللّه ِ ثَمَنٌ لِكُلِّ غالٍ و سُلَّمٌ إلى كُلِّ عالٍ»؛ اعتماد به خدا بهاى هر چیز گران بها است، و نردبانى به سوى هر بلندایى. (بحارالانوار ،‌ج 78 ، ص 364 )
یعنی ما هر چه که بخواهیم و هر مقامی را که در تصورمان می آید اگر طالب رسیدن به آن هستیم فقط و فقط باید به خداوند اعتماد کنیم یعنی کلید هر موفقیتی اعتماد به خداست.

هنگامى كه بنده خدا چنین باشد، جز براى خدا عملى انجام نمى‏دهد و امید و ترسى جز به خدا ندارد، و به احدی جز خدا دل نمى‏بندد، این است‏حقیقت توكل‏

توكل به خداوند به فرد كمک می كند كه بتواند مراحل زندگی را با توان و امید هر چه بیشتر طی نماید. توكل از ماده وكالت ‏به معنى سپردن كارها به خدا و اعتماد بر لطف اوست، نه به این معنى كه دست از تلاش و كوشش بردارد بلكه تا آنجا در توان دارد تلاش كند و منزلگاه ها را یكى بعد از دیگرى با تمام توان بپیماید، اما خود را مستقل نپندارد و آنچه از توان او بیرون است ‏را به خدا واگذارد و از الطاف جلیه و خفیه او مدد بطلبد. حقیقت توكلى كه در شرع اسلامى آمده همان اعتماد قلبى در تمام كارها بر خدا، و صرف نظر كردن از ماسوى الله است.
در حدیثى از پیامبر اكرم(صلی الله علیه و آله) مى‏خوانیم از جبرئیل سوال فرمود: «ما التوكل على الله عز و جل; توكل بر خداوند بزرگ چیست؟» عرض كرد: «العلم بان المخلوق لایضر و لاینفع و لایعطى و لایمنع و استعمال الیاس من الخلق؛ حقیقت توكل علم و آگاهى به این است كه مخلوق نه زیانى می زند و نه سودى می رساند، نه چیزى می بخشد، و نه بازمی دارد، و(دیگر) نا امید شدن از خلق است (یعنى همه چیز را از سوى خدا و به اذن و فرمان او بداند)».

سپس فرمود: «فاذا كان العبد كذلك لم یعمل لاحد سوى الله و لم یرج و لم‏یخف سوى الله، و لم یطمع فى احد سوى الله، فهذا هو التوكل؛ هنگامى كه بنده خدا چنین باشد، جز براى خدا عملى انجام نمى‏دهد و امید و ترسى جز به خدا ندارد، و به احدی جز خدا دل نمى‏بندد، این است‏ حقیقت توكل‏» (بحارالانوار، جلد 68، صفحه 138، حدیث‏23)

ثمره توکل و اعتماد به خدا

1- نجات انسان توسط خداوند: لقمان به فرزند خود اندرز كرد كه: فرزند عزیزم! به خداوند اعتماد كن و آن گاه در میان مردم پرس و جو كن(ببین) آیا كسی هست كه به خدا اعتماد كرده باشد و خداوند او را نجات نداده باشد؟ فرزند عزیزم به خدا توكل كن و آن گاه در میان مردم پرس و جو كن ببین كیست كه به خدا توكل كرده و خداوند كفایتش نكرده باشد؟(51)
2- هر كه دوست دارد نیرومند ترین مردم باشد، باید به خداوند متعال توكل كند.(2)
3- هر كه به خدا توكل كند دشواری ها برای او آسان شود و اسباب برایش فراهم گردد.(3)
4- هر كه به خدا اعتماد كند خداوند شادمانی نشانش دهد و كارهایش را كفایت كند.(4)
5- توكل به خدا باعث مغلوب نشدن در كارها می شود.(5)
6- بی نیازی و عزت از ثمرات توكل است.
امام صادق علیه السلام: بی نیازی و عزت به هر طرف می گردند و چون به جایگاه توكل دست یافتند در آن جای گیر می شوند.(6)
7- اعتماد به خداوند متعال، بهای هر چیز گرانی است و نردبان رسیدن به هر بلندایی.(7)

پی نوشت ها:‌

1- منتخب میزان الحكمة، 6706
2- منتخب میزان الحكمة،6707
3- منتخب میزان الحكمة،6708
4- منتخب میزان الحكمة،6709
5- منتخب میزان الحكمة،671
6- منتخب میزان الحكمة،6711
7- منتخب میزان الحكمة،6713

فرآوری: محمدی               

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منابع:

اسک دین (مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی)

سایت نهاد مقام معظم رهبری

سایت عرفان

مطالب مرتبط:

توکل در امور اخروى‏ مهم تر از امور مادی 

چگونه توکل را در خود تقویت کنیم؟

در کدام کارها باید توکل کرد؟!

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.