تبیان، دستیار زندگی
وقتی پوستر همایش را دیدیم نام آن توجهمان را بسیار به خود جلب کرد، به گمانمان حتماً در این همایش از دغدغه‌ها و نگرانی‌ها، ازخواست‌ها و نیازهای ما سخن خواهند گفت؛ برای‌ همین هم مبلغ نودهزار تومانی شرکت آزاد در همایش ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بالاخره تکلیف فیلترینگ چه می‌شود؟


وقتی پوستر همایش را دیدیم نام آن توجهمان را بسیار به خود جلب کرد، به گمانمان حتماً در این همایش از دغدغه‌ها و نگرانی‌ها، ازخواست‌ها و نیازهای ما سخن خواهند گفت؛ برای‌ همین هم مبلغ نودهزار تومانی شرکت آزاد در همایش برایمان چندان قابل توجه نبود.

اما وقتی قرار شد از طرف موسسه تبیان در این همایش شرکت کنیم بالاخره با چانه زدن‌ها توانستیم به‌عنوان خبرنگار با مبلغ بیست و پنج‌هزار تومان در همایش ثبت‌نام کنیم.

روز اول همایش وقتی وارد سالن شدیم مراسم افتتاحیه تازه شروع شده بود برای همین هم همه مدعوین را به سمت سالن راهنمایی می‌کردند...

هدف اصلی از برگزاری همایش زنان و اینترنت درهزاره سوم این‌طور تبین شد که : از آنجا که فن‌آوری‌های ارتباطی و اطلاعاتی و از جمله اینترنت محیطی مناسب برای رشد و تعالی جنبه‌های مختلف انسانی است و در عین مفید و سودمند بودن آن، دارای مضرات خاص خود می‌باشند برآنیم که کاربردهای مناسب وسیع اینترنت در میان بانوان را مطالعه، بررسی و معرفی نمائیم و از سویی دیگر، نسبت به جنبه‌های سوء این رسانه‌ آگاه‌سازی نمائیم. ترویج کاربرد صحیح و مناسب از فن‌آوری‌های اطلاعاتی که رسانه اینترنت یکی از آنها می‌باشد و فرهنگ‌سازی در این زمینه و افزایش حضور زنان ایرانی در فضای مجازی به‌منظور تولید محتوایی و بهره‌گیری مناسب از فرصت‌های موجود و ...

از جمله سخنران‌های مراسم افتتاحیه سردار رحیم صفوی فرمانده کل سپا پاسداران و دکتر سلیمانی وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات بودند.

دکتر سلیمانی ضمن بیان گوشه‌ای از فعالیت‌های این وزارت‌خانه در جهت توسعه ارتباطات و همچنین مشکلات و دغدغه‌ها، سخنانی را ایراد کرد که در میان آنها به ذکر خاطره‌ای پرداخت که بسیار جالب توجه بود. ایشان گفت وقتی من به پست وزارت رسیدم دراولینسفر استانی که به استان خراسان جنوبی (با توجه به محرومیت‌ها و مشکلات این منطقه) داشتیم وقتی از ماشین پیاده شدماولین سوالی کهاولینخبرنگار از من پرسید این بود که "بالاخره تکلیف فیلترینگ چه می‌شود؟"

گویا مشکل عمده کشور و به‌خصوص منطقه محرومی که ما به آن سفر کرده بودیم مسئله فیلترنیگ است و این در حالی بود که بخش‌های عمد‌ه‌ای از آن منطقه حتی امکانات اولیه ارتباطی از جمله تلفن هم نداشتند! ما هنوز در این نیاز سنجی خبرنگار مربوطه مانده بودیم که وقت استراحت فرا رسید.

اگر بخواهیم از نوع تحویل کارت‌ها و بسته‌ اهدایی که البته برای برخی از جمله ما از پول خود آنها تهیه شده بود بگویم حکایتی غم‌بار است با توجه به اینکه اسم ما دو خبرنگار تبیان با وجود تحویل حضوری مدارک درلیست شرکت کنندگان موجود نبود و ...

بگذریم...

در این همایش دو روزه 20مقاله از میان مقالات ارسالی با عناوین زیر ارائه شد:

1- نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در اقتدار زنان

2- فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات در اشتغالزایی و افزایش بهره‌وری زنان (با تاکید بر زنان روستایی)

3- زنان، فناوری اطلاعات و ارتباطات، خوداشتغالی و کارآفرینی

4- اینترنت و کاربرد آن در معرفی جایگاه زن در اسلام

5- ارائه الگویی جهت طراحی میز مرجع دیجیتالی زنان ایران

6- خدمات بهداشتی اینترنتی برای زنان

7- بررسی وتعیین استفاده کاربران از اینترنت

8- اثر بخشی اینترنت در ارتقای دانش عمومی بانوان

9- بررسی جامعه‌ شناختی عوامل موثر بر نگرش زنان نسبت به اینترنت

10- شکاف دیجیتالی جنسیت، نمودی از نا برابری در جامعه اطلاعاتی

11- بررسی نرخ شیوع اعتیاد به اینترنت در دختران دبیرستانی شهر تهران

12- تفاوت‌های جنسیتی در الگوهای استفاده از اینترنت و اولویت‌های انتخابی کاربران

13- زنان و پیامدهای روان‌ شناختی چت و دوست‌یابی‌های اینترنتی

14- بررسی اعتیاد به اینترنت و عوامل موثر بر آن در ساکنان منطقه 2غرب

15- اینترنت در چالش با نهاد زیر ساخت حیات جمعی بشر

16- اینترنت و خانواده در ایران معاصر

17- زمینه‌ یا‌بی‌ اعتیاد به اینترنت در دانشجویان دختر و پسر دوره‌های کارشناسی و کارشناسی‌ارشد دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی تهران

18- زنان و اینترنت و آموزش الکترونیکی

19- زنان روستایی، آموزش الکترونیکی و موانع پیش رو

20- زنان، اینترنتت و آموزش از راه دور

البته به غیر از مقالات، 5 سخنرانی کلیدی هم انجام شد. مقالات ارائه شده، مقالات خوبی بودند؛ اما با توجه به همه مطالبی که در این دو روز همایش گفته شد متاسفانه به برخی مسائل مهم و کلیدی در خصوص زنان و اینترنت پرداخته نشده بود، عناوینی که با توجه به اهداف همایش هم می بایست به آن ها پرداخته می شد؛ از جمله استفاده‌های تبلیغی و ایجاد جذابیت‌های کاذب توسط تصاویر و فیلم‌های زنان، ایجاد محیط نا امن مجازی و وارد شدن به حریم های خصوصی زنان و دختران و.... حتی وقتی در زمینه اعتیاد و اینترنت در دختران دبیرستانی بحث شد بیشتر گزارش آماری بود تا علت‌یابی و ارائه راه‌کار و بررسی پیامدهای سوء آن!

اختتامیه همایش با سخنرانی حجةالاسلام دری‌نجف‌آبادی دادستان کل کشور انجام شد. ایشان در سخنان خود به جنبه‌های مختلف استفاده از اینترنت و نقشی که زنان در سلامت خانواده‌ها در این زمینه می‌توانند ایفا کنند؛ پرداختند.

پس از سخنرانی ها قطعنامه ای صادر شد که حاوی بندهای ذیل بود:

1- از بین بردن شکاف دیجیتالی جنسیتی

2- تولید محتوای عمومی با فرهنگ اسلامی

3- بالا بردن سطح امنیت اطلاعات

4- ارتقای سطح دانش و بینش زنان نسبت به اینترنت

5- لزوم توجه ویژه به مقوله اشتغال از راه دور

6- تاکید بر لزوم سالم سازی شبکه های اینترنتی برای عموم به ویژه خانواده ها

و...

در پایان به برگزیدگان همایش در بخش مقالات ارائه شده جوایزی اهدا شد.

در حاشیه این همایش می توان به برگزاری نمایشگاهی از کاریکاتورها، عکس ها، پایان‌نامه‌ها، نشریات و ... در حوزه زنان و اینترنت که توسط مرکز امور بانوان وزارت کشور، مرکز اطلاعات و آمار زنان، دفتر امور زنان سپاه پاسداران ، سازمان جوانان، اداره کل امور بانوان شهرداری تهران و پژوهشکده دانشگاه الزهرا برپا شده بود؛ اشاره کرد.

دو روز همایش با زحمات و هماهنگی‌های بسیار که مشخص بود ماه‌ها برنامه‌ریزی را می‌طلبد انجام شد. اگر چه در بخش اجرایی کاستی‌هایی بود اما آنچه مهم است کاستی‌هایی است که در بخش محتوایی می‌توانست نباشد و این همایش را جامع‌تر و کامل‌تر کند.

هر روزه میز گردها، مجمع‌ها، همایش‌ها و مراسم‌های زیادی در گوشه و کنار کشور برگزار می‌شود اما آنچه مهم است پیامدها و اثرات آن در جامعه است.

وقتی همایش بزرگی برگزار می‌شود باید منتظر بود تا تغییراتی در جامعه حوزه بحث آن حتی در بلندمدت انجام گیرد که متاسفانه اغلب این‌طور نیست. اما امیدواریم این همایش عده زیادی را به فکر اندازد تا در این حوزه کار کرده، خلاءهای موجود را بر طرف سازند.

گزارشگران: مهرزاد پزش پور- زینب فرخ

سایت تبیان